2017-09-20 09:07:09
Φωτογραφία για Γήρανση & απώλεια μυϊκής μάζας: 6 λεπτά την ημέρα αρκούν!
Ακόμη και λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια μυϊκής μάζας και να αυξήσουν την κινητικότητα.

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η προσθήκη στην καθιερωμένη ρουτίνα 48 λεπτών ήπιας άσκησης την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ακινησίας και αναπηρίας στους ηλικιωμένους.

Τέτοιες ασκήσεις είναι το γρήγορο περπάτημα, το τζόκινγκ, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το αερόμπικ και το τένις.

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Roger A. Fielding, η διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας και στην πρόληψη της απώλειας της κινητικότητας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.635 άνδρες και γυναίκες για ένα διάστημα 2,6 ετών.


Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν λιγότερο από 20 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι αύξησαν κατά 48 λεπτά την άσκηση σε εβδομαδιαία βάση είχαν τη μικρότερη απώλεια κινητικότητας.

«Ο στόχος μας ήταν να κάνουμε τους συμμετέχοντες να περπατούν μέχρι και 150 λεπτά την εβδομάδα. Το ότι είδαν οφέλη με μόλις 48 λεπτά είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Fielding.

«Η μείωση της απώλειας μυών, της λειτουργικής εξασθένησης και της απώλειας της ανεξαρτησίας είναι σημαντικές για οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ