2017-09-20 11:29:08
Φωτογραφία για Στο ζενίθ οι ασκήσεις σε κυπριακά εδάφη, ύδατα και αιθέρες
Ενίσχυση, στον ήδη αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην Μεσόγειο κι όχι μόνο, αποτελούν οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο τόσο στον εναέριο όσο και στον θαλάσσιο και χερσαίο μας χώρο.

Φέτος η χώρα μας έγινε το κέντρο για διάφορες ασκήσεις σημαίνουσας σημασίας, σε συνάρτηση και με τα νέα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με το προσφυγικό, μια κρίση που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο.

Από το 2014, η Κύπρος έχει αναπτύξει μια αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ και φέτος πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη από τότε.

Η τριήμερη άσκηση με την επωνυμία «Ονήσιλος - Γεδεών» πραγματοποιήθηκε εντός του Fir Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν μεγάλος αριθμός προσωπικού και οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, καθώς και δεκάδες αεροσκάφη διάφορων τύπων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.


Τον περασμένο Ιούνιο επίσης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κοινή άσκηση των δυο χωρών στο Τρόοδος, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων.

Από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (ΙΕΔ) ενεπλάκησαν στην άσκηση, επί εννέα ημέρες, 500 στρατιώτες, 10 ελικόπτερα, οχήματα αλλά και ειδικές μονάδες στρατιωτικών σκύλων. Εξ αυτών οι 400 άνδρες προέρχονταν από τους κομάντο με την κωδική ονομασία «Εγκόζ», οι οποίοι ειδικεύονται σε επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και αναγνώρισης, με ιδιαίτερη εμπειρία και δραστηριοποίηση στα υψίπεδα του Γκολάν και, γενικότερα, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Επίσης, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, έγιναν δυο ασκήσεις. Η πρώτη στις 10 Σεπτεμβρίου. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ και της Πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η δεύτερη πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, στην Λάρνακα και στο πλαίσιο της στρατιωτικής πρωτοβουλίας “Military Erasmus” του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία Theresian της Αυστρίας.

Η άσκηση αποσκοπεί στη δημιουργία μελλοντικών ηγητόρων εφοδιασμένων με τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες να αντιμετωπίζουν γρήγορα και επιτυχημένα, οποιαδήποτε κατάσταση τους παρουσιαστεί κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.

Η άσκηση αποτελεί άλλη μια έμπρακτη συνεισφορά της Κύπρου στην προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Συμμετέχουν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ρουμανία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ