2017-09-20 13:11:13
Φωτογραφία για Politico: Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε εν όψει των γερμανικών εκλογών   62
Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να οδεύει προς μια νέα θητεία ως καγκελάριος, αλλά οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας της Γερμανίας δεν είναι καθόλου βαρετές.

Έχοντας απομείνει λίγες ημέρες, είναι ακόμα απολύτως ασαφές ποιος συνασπισμός θα προκύψει από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η σύνθεση αυτού του συνασπισμού θα καθορίσει τις προσωπικότητες και τις πολιτικές που βρίσκονται στην καρδιά της πιο σημαντικής κυβέρνησης της ΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επίσης, διακυβεύονται το εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα ακολουθήσουν την ύφεση των συντρόφων τους στην κεντροαριστερά όλης της Ευρώπης, η διεθνή φήμη της Γερμανίας η οποία θα αμαυρωθεί εάν η ακροδεξιά τα πάει καλά και η τύχη των μικρότερων κομμάτων που θα μπορούσαν να καταλήξουν με έναν σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση ή να αντιμετωπίσουν τέσσερα χρόνια στο περιθώριο.

Ιδού πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στο τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας, την ημέρα των εκλογών και τις ημέρες που ακολουθούν:

1. Το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών του SPD

Τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις έχουν αυξομειώσεις τελευταία, από 20% ως 23%. Τρεις ποσοστιαίες μονάδες δεν θα είχαν κανονικά σημασία. Αυτή τη φορά όμως έχουν. Το SPD κέρδισε 23 τοις εκατό των ψήφων το 2009, όταν ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ήταν αντίπαλος της Μέρκελ, και το κόμμα έγινε αντιπολίτευση. Το 2013 σημείωσε ελαφρά βελτίωση, με ποσοστό 25,7%. Ωστόσο, η Μέρκελ ξεκίνησε συνομιλίες συνασπισμού με τους Πράσινους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή της. Το SPD ήταν σε ετοιμότητα και έγινε συνεργάτης του συνασπισμού.

Οτιδήποτε πάνω από το 23 τοις εκατό θα καθιστούσε ευκολότερο το να πεισθεί η βάση του κόμματος ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να εισέλθουν και πάλι σε ένα μεγάλο συνασπισμό αντί να βρίσκονται αντιμέτωποι. (Όπως είπε κάποτε ο πρώην ηγέτης του κόμματος Φραντς Μιντεφέρινγ: "Η αντιπολίτευση είναι χάλια"). Οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από 23 τοις εκατό θα ενισχύσει το επιχείρημα ότι η συνεργασία με τη Μέρκελ είναι ο τελικός τρόπος για να γίνει το SPD ασήμαντο.

2. Έδρες, χρήματα και εξουσία για το AfD

Οι δημοσκόποι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με τους υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε εθνικό επίπεδο. Είναι άνθρωποι που φοβούνται να παραδεχτούν ότι ψηφίζουν την άκρα δεξιά; Εάν ναι, είναι επαρκείς οι εκτιμήσεις που κάνουν οι δημοσκοπήσεις;

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, to AfD θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην επόμενη Βουλή, με περίπου το 10 με 12 τοις εκατό των ψήφων. Όσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υπάρξει διμερής συμμαχία μεταξύ του CDU της Μέρκελ και των Ελεύθερων Δημοκρατών ή των Πράσινων. Αυτό σημαίνει μια τριμερή συμφωνία (τετραμερή εάν συμπεριλάβετε και τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) - ή έναν άλλο μεγάλο συνασπισμό με το SPD. Για να επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος.

Αν το ακροδεξιό κόμμα καταλήξει τρίτο θα σημάνει ένα "καμπανάκι" αφύπνισης για το κατεστημένο και θα δείξει ότι το AfD και οι υποστηρικτές του δεν μπορούν να αγνοηθούν.

3. Οι Φιλελεύθεροι μπαίνουν στον πειρασμό - αλλά είναι επιφυλακτικοί

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) θα επιστρέψουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή μετά από τέσσερα χρόνια στην πολιτική έρημο.

Ο λόγος ύπαρξης του κόμματος είναι να είναι εταίρος συνασπισμού: έχουν συνεργαστεί με το SPD και το CDU στο παρελθόν, αλλά η τελευταία φορά δεν λειτούργησε τόσο καλά. Αφού υποστήριξαν μια κυβέρνηση Μέρκελ από το 2009 έως το 2013, τους καταψήφισαν στις κάλπες και δεν πέτυχαν το κατώτατο όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Θα πρέπει να αναμένουμε μια εσωτερική διαφωνία για την καλύτερη στρατηγική μετά την επιστροφή τους - και ότι θα είναι ένας δύσκολος εταίρος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού. Ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει το ισχυρό υπουργείο Οικονομικών για το κόμμα του. Για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα θα πρέπει να μετακινηθεί ο εν ενεργεία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άλλο ρόλο. Θα προκαλούσε επίσης ανησυχία στους ευρωπαίους εταίρους όπως η Γαλλία.

4. Η Γερμανία θα χρειαστεί χρόνο

Αν τα αποτελέσματα δεν δείξουν ότι υπάρχει μόνο μία προφανής επιλογή συνασπισμού, μην περιμένετε από τους ηγέτες των κομμάτων να συμμετάσχουν αμέσως ακόμη και στις συνομιλίες πριν τον συνασπισμό. Έρχονται κι άλλες εκλογές: Στις 15 Οκτωβρίου, η Κάτω Σαξονία θα εκλέξει το περιφερειακό κοινοβούλιο. Δεν είναι πιθανό να συμβούν πολλά πριν από αυτό, ειδικά εάν το CDU και το SPD αποφασίσουν να προχωρήσουν σε έναν ακόμα μεγάλο συνασπισμό. Δεν μπορείς να είσαι καλός στο Βερολίνο και να τους πολεμάς στο Ανόβερο. Και υπάρχει σοβαρός λόγος γι' αυτό: ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων της Κάτω Σαξονίας απέτυχε όταν ένας βουλευτής άφησε τους Πράσινους για να ενταχθεί στο CDU.

5. Η εσωτερική διάσπαση μεταξύ CDU και CSU δεν έχει τελειώσει

Η κύρια αντιπολίτευση της Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων ήρθε από το στρατόπεδο της. Μην περιμένετε να κλείσει το κεφάλαιο μετά τις εκλογές. Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) είναι μια πολιτική δύναμη που διοικεί τη Βαυαρία για το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής ιστορίας της, χωρίς την ανάγκη για συνεργάτη συνασπισμού. Το κόμμα θεωρεί τα πέντε χρόνια από το 2008 ότι χρειαζόταν στήριξη από τους φιλελεύθερους για να γίνει μια εκτροπή.

Για τη Μέρκελ, η επίτευξη ενός αποτελέσματος 35% σε όλη τη Γερμανία είναι αρκετά καλή, καθώς σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το CDU. Όμως, η CSU επιθυμεί μεγαλύτερα ποσοστά στη Βαυαρία το επόμενο έτος για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας, ακόμη και μετά τις εθνικές εκλογές.

politico.eu

*Αναδημοσίευση από Antinews.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ