2017-09-21 00:11:02
Φωτογραφία για «Φιλί ζωής» σε 30 νοσοκομεία από την Περιφέρεια Αττικής
Δωρεάν πρόσβαση σε μηχανήματα υψίστης διαγνωστικής και θεραπευτικής αξίας που μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θεωρούνται απαγορευτικά λόγω υψηλού κόστους εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το «φιλί ζωής» που δίνει η Περιφέρεια Αττικής σε 30 νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Οnmed.gr

Πρόκειται για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 40,6 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες στην 1η και 2η ΥΠΕ.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Υγείας Μαρία Λαμπρίδου, «η Περιφέρεια Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ανάγκες ιατρικού εξοπλισμού, έλαβε την πρωτοβουλία, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υ.Π.Ε., να προχωρήσει σε ενδελεχή καταγραφή των αναγκών των νοσοκομείων σε πάγιο εξοπλισμό
. Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας και για την υλοποίηση της απόφασης, προέκυψε η ανάγκη να προωθηθεί απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 54 του νόμου 4456/2017 α.21), η οποία, αφού ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, επιτρέπει πλέον τον ασφαλή σχεδιασμό και την υλοποίηση της απόφασης προμήθειας εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία».

Όπως επισημαίνει η κ. Λαμπρίδου, «πρόκειται για μία πολιτική απόφαση σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με σκοπό τη στήριξη των βασικών αναγκών που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία χρηματοδότησης».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχει στα σκαριά άμεσα και άλλο τέτοιο πλάνο χρηματοδότησης στον χώρο της Υγείας από την Περιφέρεια Αττικής, η κ. Λαμπρίδου απαντά: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, όπου το επιβάλλει η αναγκαιότητα των συνθηκών, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, αλλά και στην τριτοβάθμια περίθαλψη».

Cyber knife, ανοιχτοί τομογράφοι και Baby Κυκλοτρόνια μπαίνουν σε δημόσια νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κ. Λαμπρίδου «για πρώτη φορά μπαίνουν στο ΕΣΥ μηχανήματα που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως το Cyber knife στο «Κρατικό» Νικαίας, ανοιχτός μαγνητικός τομογράφος στο Αττικόν και στο Ιπποκράτειο, καθώς επίσης και Baby Κυκλοτρόνιο, με το οποίο προβλέπεται να εξοπλιστούν το Γ.Ο.Ν.Κ «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και το Ε.Α.Ν.Π. Μεταξά».

Σε μία περίοδο που ακόμη και ασφαλισμένοι βρίσκουν καταφύγιο σε κοινωνικά ιατρεία, επειδή δεν φτάνουν οι πενιχροί μισθοί ή αντίστοιχες συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη, η δωρεάν πρόσβαση σε τέτοιου είδους μηχανήματα αποτελεί αν μη τι άλλο ανάσα ζωής για ανθρώπους με οικονομική αδυναμία.

Γ. Πισσάκας: Καλύπτεται επιτέλους ένα μεγάλο κενό

Όσον αφορά το Cyber knife, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και συντονιστής διευθυντής στο ακτινοθεραπευτικό ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Γιώργος Πισσάκας, αναφέρει ότι «η απόφαση της Περιφέρειας για την προμήθεια ενός στερεοτακτικού συστήματος ακτινοχειρουργικής και ακτινοθεραπείας έρχεται να καλύψει ένα κενό που τόσα χρόνια αυτό το κράτος δεν στάθηκε άξιο να καλύψει». Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια τέτοια μηχανήματα υπάρχουν μόνο τρία στον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική στην Ελλάδα ξεκίνησε πρώτα από το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας και μετά εφαρμόστηκε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», όπως λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πισσάκας. «Και παρότι υπάρχει νόμος που καλύπτει οικονομικά πλήρως τους ασθενείς, αυτό δεν τηρείται και οι ασθενείς υποχρεώνονται να καταβάλουν πάνω από 3.000 ευρώ για τη θεραπεία τους. Αυτό είναι σε γνώση και του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, που όμως παρακολουθούν αδιάφορα την ταλαιπωρία των ασθενών χωρίς να τους δίνουν καμία λύση».

Λεπτομερή πίνακα με τον τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΥΠΕ μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ