2017-09-21 08:37:13
Φωτογραφία για Το άγνωστο μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη κυκλοφόρησε παρά τη θέληση του 3 χρόνια μετά το θάνατο του
«Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Με αυτό το λιτό... επιχείρημα στοιχειωθέτησε η Σουηδική Ακαδημία την απόφαση της να απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη τον Δεκέμβριο του 1963.

Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης συνδέθηκε όπως είναι απόλυτα φυσικά με το τεράστιου εκτοπίσματος ποιητικό έργο του, ωστόσο ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα και τον πεζό λόγο αφού κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο για πάρα πολλά χρόνια ενώ είχε μία πλούσια αλληλογραφία με μεγάλης προωσπικότητες της εποχής του.

Ο σημαντικός ποιητής όμως δούλευε για πολλά χρόνια και πάνω σε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη», ένα βιβλίο που κατάφερε να ολοκληρώσει σε δύο στάδια αλλά επέλεξε να μην δημοσιεύσει ποτέ καθώς δεν του αρέσε καθόλου το τελικό αποτέλεσμα. Ο Σεφέρης έδειχνε να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του πεζού λόγου του, καταλαβαίνοντας ότι δεν στεκόταν στο ίδιο ύψος με τα ποιητικά του διαμάντια.


Παρόλα αυτά οι «σκοτεινές» Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη ένα μυθιστόρημα που σύμφωνα με πολλούς φανερώνει την πιο μελαγχολική πλευρά του ποιητή είδε το φως της δημοσιότητας 3 χρόνιας μετά τον θάνατο του μετά από απόφαση των κληρονόμων του.

Το εν λόγω πεζογράφημα ανήκει στα αντίστοιχα του μοντερνιστικού κινήματος της Ευρώπης των μέσων του 19ου αι.Η α’ γραφή του μυθιστορήματος γίνεται την 4ετία 1926-1930 ενώ το 1954 ο Σεφέρης ανακαλύπτει σε ένα φάκελο «κομμάτια από μια αφήγηση προχωρημένη».Αυτή η ανακάλυψη τον προκαλεί να τα συναρμολογήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα άρτιο κείμενο.Το εξώφυλλο του μοναδικού μυθιστορήματος του Γιώργου Σεφέρη με τίτλο «Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη»

Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης του,ο Στράτης (που μετέπειτα εμφανίζεται με το επώνυμο Θαλασσινός).Ο Στράτης αποτελεί το alter ego του Σεφέρη που εντέχνως,το χρησιμοποιεί για να εξερευνήσει τη ζωή στην Αθήνα και τ’αποτελέσματά της,αποτελεί τη δίοδο για να εξετάσει τον κόσμο της πόλης με μια άλλη οπτική.Μιλάμε για έναν νέο αστό ποιητή στα μέσα του 1920,μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τις σπουδές του στο Παρίσι.Ο νεαρός επιστρέφει όντας σε ένα τεράστιο υπαρξιακό αδιέξοδο και προσπαθεί να βρει με κάθε τρόπο τον εαυτό του. Βιώνει το υπαρξιακό,καλλιτεχνικό και ερωτικό τέλμα ενώ στη ζωή του μπαίνει μια γυναικεία παρουσία να τον λυτρώσει ως βιολογική και καλλιτεχνική παρουσία.Έτσι αποκαθίσταται ο εσωτερικός του κόσμος.

Ο Γιώργος Σεφέρης σε νεαρή ηλικία.Στιγμιότυπο από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο σπουδαίος ποιητής έφυγε από τη ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971. Ήταν 71 ετών.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ