2017-09-24 00:09:20
Φωτογραφία για Και άλλα ίχνη νερού στον Αρη
Νέες ενδείξεις ότι ο Αρης είχε κάποτε άφθονο νερό παρουσιάζει μια ομάδα ερευνητών η οποία εντόπισε στην επιφάνειά του τα ίχνη ενός μεγάλου ποταμού ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών. Τα ιζήματα, τα οποία είναι ορατά στις δορυφορικές απεικονίσεις, θεωρούνται τα πιο θεαματικά και καλοσχηματισμένα «σημάδια» για την παρουσία υγρού νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα… πάνω-κάτω

Αναλύοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης και τοπογραφικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από δορυφόρους οι ερευνητές από τη Σχολή Γεωεπιστημών Τζάκσον στις Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν ποτάμια ιζήματα και εναποθέσεις σε πολύ πυκνούς σχηματισμούς σε μια περιοχή του Αρη γνωστή ως Aeolis Dorsa. Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας «GSA Bulletin». οι εναποθέσεις είναι ορατές στις δορυφορικές εικόνες επειδή έχουν υποστεί «τοπογραφική αντιστροφή» – τα ιζήματα που κάποτε βρίσκονταν στα χαμηλά στρώματα των καναλιών του ποταμού τώρα έχουν έρθει προς τα επάνω και είναι ορατά στην επιφάνεια του πλανήτη.


Μεγάλο υδάτινο σώμα

Οι αναλύσεις και οι μετρήσεις που έκαναν οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα ποτάμια ιζήματα βρίσκονταν κάποτε εναποτεθειμένα σε εγκιβωτισμένες κοιλάδες. Στη Γη οι περισσότερες εγκιβωτισμένες κοιλάδες έχουν σχηματιστεί από την άνοδο και την πτώση της στάθμης της θάλασσας κατά τις εναλλαγές από τις παγετώδεις στις μεσοπαγετώδεις περιόδους. Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Καρντένας και τους συνεργάτες του, οι παλαιοκοιλάδες που φαίνονται στην Aoilis Dorsa του Αρη έχουν σχηματιστεί από την άνοδο και την πτώση της στάθμης ενός μεγάλου υδάτινου σώματος που υπήρχε εκεί πριν από περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ