2017-09-27 22:46:17
Φωτογραφία για Αχαΐα: H μέδουσα προειδοποιεί πως δεν υποχωρεί
Δυστυχώς, και υπό ένα καθεστώς αμεριμνησίας των Αρχών που περιμένουν να περάσει το φαινόμενο μόνο του, το φετινό καλοκαίρι θα αφήσει πίσω του για την πλειοψηφία των συμπολιτών μια πολύ δυσάρεστη ανάμνηση, με μεγάλη πλέον πιθανότητα επανάληψης και για το 2018, για την οποία ανησυχούν οι πολίτες και ο επαγγελματικός κόσμος.

Η αλλαγή των ανέμων σε βόρειους - βορειοανατολικούς είχε ως αποτέλεσμα παραλίες της περιοχής στη Δημοτική Ενότητα Ρίου να πλημμυρίσουν και πάλι απο τσούχτρες, όπως δείχνει και η φωτο που τραβήχτηκε το πρωί της Κυριακής στον Ψαθόπυργο και δείχνει τη θάλασσα να έχει γίνει στην κυριολεξία καφέ!

Η σεζόν τελειώνει με την κοινωνία προβληματισμένη. Αλλο ένα τέτοιο καλοκαίρι και ο τουρισμός τινάχτηκε στον αέρα, όπως βέβαια και το αθώο μπανάκι του κόσμου. Η πιο φθηνή ψυχαγωγία της οικογένειας, έχει ναρκοθετηθεί.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΓΝΟΙΑ

Η αδυναμία των Αρχών να προστατέψουν τη δημόσια υγεία από τέτοια προβλήματα είναι εμφανής καθώς, ένα τρίμηνο μετά την πρώτη έξαρση του φαινομένου, ελάχιστοι βγήκαν για να κρούσουν τον κώδωνα για την επιθετικότητα των μικρών μεδουσών που κατέκλυσαν φέτος τον Κορινθιακό.


Εξαίρεση βέβαια η «Π», η οποία έγκαιρα φιλοξένησε επιστημονικές απόψεις, όπως τη συνέντευξη με τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Κουτσικόπουλο, ο οποίος προειδοποίησε για τις «επιθετικές διαθέσεις» αυτών των ασπόνδυλων θαλασσινών που σχετίζονται κυρίως με τον ανταγωνισμό για την τροφή και την επιβίωση.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα μάλιστα, μια 35χρονη μητέρα, στη θαλάσσια περιοχή του Δρεπάνου, δέχθηκε την «επίθεση» τσούχτρας, η οποία κόλλησε με τα πλοκάμια πάνω στο στήθος και το πρόσωπό της, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Κόσμος».

Το γεγονός ότι η προστασία των λουομένων στη διάρκεια του καλοκαιριού αφέθηκε στις πρακτικές συμβουλές που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι η αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων απαιτεί ζεστό νερό, είχε ως αποτέλεσμα να «ζεματιστεί» η 35χρονη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας φορέας δεν απηύθυνε οδηγίες στους πολίτες, άλλοι από αμηχανία, για να μην μπλέξουν με μια επικοινωνιακά επικίνδυνη κατάσταση, και άλλοι από αδιαφορία.

TO «ΝATURA» ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιουνίου, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε την ένταξη του Κορινθιακού στη ζώνη «Natura» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης.

Οπως καταγγέλλει στην «ΠτΔ» ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, οικολόγος και μέλος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «Αρίων» η καθυστέρηση αυτή «οφείλεται σε συμφέροντα μεγαλοαλιέων που θεωρούν ότι θίγονται από τα μέτρα περιορισμού της αλιείας».

Οπως έχει ανακοινωθεί από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και το Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ο Αρίων» μέσα στον Οκτώβριο οικολογικές οργανώσεις, λιμενικές αρχές και σύλλογοι αλιέων θα συγκεντρωθούν προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την προστασία της βιοποικιλότητας και των ιχθυοαποθεμάτων, με ένταση στους ελέγχους και χαρακτηρισμό περιοχών ως Προστατευόμενες Ζώνες αναπαραγωγής των ψαριών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ