2017-09-29 08:51:15
Φωτογραφία για Κύπρος: Απορρίπτει τα περί προεκλογικών μποναμάδων η Υπ. Εργασίας
Είναι πρωτοφανές να χαρακτηρίζονται ως "προεκλογικοί μποναμάδες" μέτρα τα οποία η κοινωνία απαιτούσε για δεκαετίες χωρίς να... υλοποιούνται από κανένα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση η Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στη δήλωση η οποία εκδόθηκε, όπως αναφέρεται, ως απάντηση σε σημερινές ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων σε σχέση με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχει εγκρίνει χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι με γνώμονα τις πολιτικές του Προέδρου της Δημοκρατίας ετοιμάστηκαν μέτρα για τα οποία καταβλήθηκε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία και διαβούλευση με τις άμεσα εμπλεκόμενες οργανώσεις και ενδιαφερόμενους.

Η Υπουργός εξηγεί ότι για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Ένταξης Ατόμων με Σοβαρές Αναπηρίες σε Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, βάσει του οποίου δημιουργούνται κατοικίες μέσα στην κοινότητα, οικογενειακού τύπου, για την υποστηριζόμενη διαβίωση και κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές νοητικές αναπηρίες, πρόσωπα τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια στέλνονταν σε ιδρύματα και στέγες, αφιερώθηκαν μήνες προετοιμασίας, περιλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων διαβουλεύσεων με τους συνδέσμους που αντιπροσωπεύουν τα άτομα αυτά, καθώς και επισκέψεις σε άλλες χώρες που είναι πρωτοπόρες στον τομέα για άντληση καλών πρακτικών σε αυτά τα θέματα.

Ομοίως, προσθέτει, για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης και Παρέμβασης για τον Αυτισμό, με το οποίο καλύπτεται ένα τεράστιο κενό στην παροχή υπηρεσιών στην Κύπρο, προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, επενδύθηκε ανάλογος χρόνος και προσπάθεια, και είναι μέτρα που πραγματικά μεταμορφώνουν και αλλάζουν άρδην την κυπριακή πραγματικότητα ως προς τον τρόπο που τυγχάνουν χειρισμού αυτά τα ευαίσθητα και πολύ σημαντικά θέματα.

"Τα μέτρα αυτά, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που ετοιμάστηκαν με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι κατά βάση συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έτσι υπάρχει πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς 2018", αναφέρει η κ
. Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι η πολιτική που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση, όχι μόνο τώρα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 4,5 χρόνων και είναι προκλητικά κάποια πράγματα που ακούγονται λόγω της προεκλογικής περιόδου.

"Όλοι γνωρίζουν ότι την πολιτική αυτή ως Κυβέρνηση την εφαρμόζουμε στην πράξη, και όχι με συνθήματα, με μια σειρά από πολιτικές που υλοποιούμε από της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου", σημειώνει.

Η Υπουργός προσθέτει ότι με τις μεταρρυθμίσεις και παροχές που εφαρμόστηκαν από το 2013, λειτούργησαν αξιόπιστα συστήματα ελέγχου και άρχισε να απονέμεται κοινωνική δικαιοσύνη, αφού, όπως εξηγεί, ελέγχονται πλήρως οι αιτήσεις των ληπτών κοινωνικών παροχών και λαμβάνουν στήριξη αυτοί που πραγματικά είναι δικαιούχοι.

"Με την εφαρμογή της νομοθεσίας που προνοεί για την παροχή Ε.Ε.Ε., δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παροχής κρατικής στήριξης σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που έχουν κάποια περιουσία, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενους. Ας εξηγήσουν καλύτερα, γιατί στις νομοθεσίες που εφαρμόζονταν πριν το 2013, κρατική στήριξη παρεχόταν μόνο σε όσους δεν είχαν ούτε ένα ευρώ ακίνητη περιουσία πέραν της οικίας τους, ενώ για όσους είχαν οποιαδήποτε περιουσία τους την δέσμευαν υπέρ του κράτους. Είναι στους ίδιους πολίτες που με αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης έχουν αποδεσμευτεί οι περιουσίες τους και τους παρέχεται επαρκής στήριξη", αναφέρει.

Επίσης η Υπουργός σημειώνει πως παρέχεται πλέον επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων, αναπήρων και παιδιών ευάλωτων οικογενειών, ενώ η αξιολόγηση των αναγκών πραγματοποιείται με αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης.

Η παρούσα Κυβέρνηση, αναφέρει, από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχει μειώσει το ποσό οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής και δεν έχει αλλάξει οποιοδήποτε κριτήριο προς το επαχθέστερο, παρά μόνο προς το ευνοϊκότερο για τον πολίτη. Ιδιαίτερα δε αναφορικά με τους πραγματικούς χαμηλοσυνταξιούχους, σημειώνεται ότι όχι μόνο δεν έχει μειωθεί καμία σύνταξη και κανένα επίδομα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά τουναντίον, με αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης:

• έχει δοθεί αύξηση στο σχετικό επίδομα από 9,5% μέχρι 13,3% με μεγαλύτερη αύξηση στα πιο χαμηλά εισοδήματα,

• ανατράπηκε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνηση για μείωση του ορίου φτώχιας, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων. Το όριο για στήριξη μέσω επιδόματος καθορίστηκε κατά περίπου 25% ψηλότερα από το όριο της φτώχιας, ούτως ώστε να λαμβάνει στήριξη μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων, και

• τερματίστηκε η πρακτική προηγούμενων χρόνων που ήθελε να λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα το πασχαλινό επίδομα, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που το δικαιούνταν μία χρονιά να μην το δικαιούνται την επόμενη.

"Είναι γι’ αυτό άλλωστε που τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν ότι συνεπεία των πολιτικών της Κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχουν μειωθεί από 33% που ήταν το 2012 σε 20,8% κατά το 2015. Προφανώς, εκείνο που ενοχλεί κάποιους, είναι ότι εφαρμόζονται πλέον ορθοί έλεγχοι μέσω του αξιόπιστου Μητρώου Κοινωνικών Παροχών που έχει δημιουργηθεί", αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν τις πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζουμε από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, εφαρμόζοντας την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, και αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ