2017-09-30 13:38:04
Φωτογραφία για Κίνδυνο ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο βλέπει ο Ν. Κοτζιάς
«Οι Eλληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε», σημειώνει ο Ν. Κοτζιάς. Λόγω της απειρίας των Τούρκων πιλότων που προβαίνουν σε παραβιάσεις.

Για πιθανότητα ατυχήματος στο Αι­γαίο λόγω της απειρίας των Τούρ­κων πιλότων που πραγματοποιούν σε σχεδόν καθημερινή βάση πα­ραβιάσεις πάνω από το αρχιπέλαγος μίλησε χθες ο υπουργός Εξω­τερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιά­ξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ΄ ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος», είπε (ΕΡΤ1) ο κ. Κοτζιάς και ανέφερε ότι «μεγάλο πο­σοστό των Τούρκων πιλότων είχε προέρχονται χωρίς πείρα από τις σχολές τους είτε είναι παλιοί πι­λότοι που επέστρεψαν στην υπη­ρεσία». Συνολικά ο κ. Κοτζιάς εκτί­μησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν είναι τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε», τονίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί μια ευρω­παϊκή Τουρκία, υπό την προϋπό­θεση του εκδημοκρατισμού της χώρας. Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας «που να μην έχει την κατάλληλη απάντησή της», επισημαίνοντας ότι, παράλληλα, η Αθήνα επιδεικνύει «ψυχραιμία, υπομονή και μακρά πνοή».


Στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε την πε­ρασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέ­λευσής του ΟΗΕ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό. «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον», είπε, «το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει απο­δεχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα». Ως προς το Σκοπιανό, ο κ. Koτζιάς τό­νισε ότι για την Αθήνα βασική διά­σταση στο πρόβλημα του ονοματολογικού είναι το ζήτημα του αλυ­τρωτισμού. Όπως είπε, στη συνάν­τηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής με τετράμηνο ορίζοντα εργασίας, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, με έργο -μεταξύ άλλων- την εξέταση των σχολικών βιβλίων, ώστε να εντοπισθούν χάρτες που έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο. Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί προτάσεων ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν ευσταθούν, καθώς δεν έχουν κατατεθεί έως τώρα στο τραπέζι των διαπραγ­ματεύσεων. Ο ΥΠΕΞ θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 16-17 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις και για τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-29/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ