2017-10-01 12:40:22
Φωτογραφία για Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ πολιτών και αστυνομίας έξω από εκλογικά κέντρα
Ένταση επικρατεί έξω από εκλογικά κέντρα που παραμένουν υπό κατάληψη προκειμένου να διεξαχθεί το -απαγορευμένο από την κυβέρνηση- δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα, ενώ πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από αυτά, παρά τη βροχή, αποφασισμένοι να διεξάγουν το δημοψηφίσμα.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούν να τους απομακρύνουν από την είσοδο εκλογικού κέντρου στη Βαρκελώνη.

Στο επίκεντρο της έντασης βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα που πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ και η δήμαρχος της Βαρκελώνης. Ο Πουτζεμόντ ψήφισε κανονικά, ωστόσο άλλα εκλογικά κέντρα έκλεισαν.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε» δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα. Υποστήριξε, δε, ότι στόχος της αστυνομίας ήταν να κατασχέσει κάλπες και ψηφοδέλτια και όχι να ασκήσει βία στους ψηφοφόρους.


Ο ίδιος αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, έκανε λόγο για «απάτη» και δημοψήφισμα - φάρσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία έχει ήδη κατασχέσει σειρά καλπών από εκλογικά κέντρα που φιλοξενούνται σε σχολεία. Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές έχουν διακόψει την online σύνδεση σε εκλογικά κέντρα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται χειρογράφως.

Πάντως, σε κάποια εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι κάπες πρόκειται να κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την νομαρχία, περίπου 1.300 εκλογικά κέντρα έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, αλλά σε 160 άλλα οι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους 20 φωτογραφίες

 

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα.

«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης

στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πολλοί διανυκτέρευσαν με υπνόσακους μέσα και γύρω από εκλογικά κέντρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Docenas de personas aguardan para votar en el Institut Públic Joan Oró en #Lleida. No han venido agentes de ninguna fuerza de seguridad #1O pic.twitter.com/C4JyOTGJnJ

Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν: «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ