2017-10-02 20:00:07
Φωτογραφία για Ο Σκουρλέτης «κόβει» τις παρελάσεις των εθνοφυλάκων κόντρα στον Καμμένο
• Στα αζήτητα το Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

• Η εγκύκλιος του κ. Σκουρλέτη πυροδότησε αντιδράσεις μεταξύ των εθνοφυλάκων, καθώς θεώρησαν ότι πρόκειται για προσβλητική κίνηση επιχειρώντας να ακυρώσει την προσπάθεια αναζωογόνησης του θεσμού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μέτωπο και με τους Έλληνες εθνοφύλακες άνοιξε η κυβέρνηση, και δη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ύστερα από απόφαση του στην οποία ορίζεται ότι τα Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα λάβουν μέρος στις παρελάσεις της 28ης Οκτω­βρίου. Απόφαση που, πέρα από τις αντιδράσεις στις τάξεις των εθνοφυλάκων αλλά και στην τοπι­κή κοινωνία των παραμεθόριων περιοχών, φαίνεται ότι αδειάζει πολιτικά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με πρωτοβουλία του οποί­ου παρέλασαν για πρώτη φορά τα τάγματα το 2015.

Η τοποθέτηση στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών περί «περισπούδαστων υπερπατριωτικών σχολιασμών» ρίχνει λάδι στη φωτιά δείχνοντας ότι αγνοεί την επίσημη κήρυξη από τον κ. Καμμένο του 2017 ως Έτους Έφεδρων και Εθνοφυλάκων, καθώς και τη συγκρότηση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού Ειδικής Διεύθυνσης Εθνοφυλακής.


Ειδικότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με θέμα «Εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940», με αποδέκτες την Προεδρία της Δημοκρατίας, το πολιτικό γραφείου πρω­θυπουργού, τη Βουλή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Στην εγκύκλιο αυτή περιγράφεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου σε όλη την ελληνική επικράτεια, με τις οδηγίες που αφορούν τις παρελάσεις να καθορίζονται ως εξής: «Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διάρκειας 40-60λεπτών. Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα παρελάσουν». Εξειδικεύοντας για τις παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με δεύτερη εγκύκλιο του ο κ. Σκουρλέτης ορίζει: «Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνά­μεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κ.τ.λ», χωρίς να αναφέρονται τα Τάγματα Εθνοφυλάκων.

Το 2015 για πρώτη φορά έλαβαν μέρος τιμητικά στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα δύο πεζοπόρα Τάγματα Εθνοφυλακής από τον Έβρο και τη Ρόδο, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος. Επρόκειτο για μια κίνηση αναγνώρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του έργου που επιτελούν στις παραμεθόριες περιοχές. Έκτοτε, οι εθνοφύλακες παρελαύνουν σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες τους, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ένα τάγμα από τη Ρόδο έδωσε το «παρών» εκ νέου στην πρωτεύουσα. Η Εθνοφυλακή ως θεσμός έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα από το 1843. Συμφωνά με τη σχετική νομοθεσία του 1982, συγκροτείται σε καιρό ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηρά*. Οι έφεδροι αξιωματικοί – οπλίτες εθνοφύλακες θεωρούνται εν ενεργεία στρατιωτικοί και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγ­μένη υπηρεσία. Το 1988 με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) διαλύθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής και επανασυστάθηκε με επικεφαλής ταξίαρχο πρό­σφατα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμού και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ταγμάτων.

Η εγκύκλιος του κ. Σκουρλέτη πυροδότησε αντιδράσεις μεταξύ των εθνοφυλάκων, καθώς θεώρησαν ότι πρόκειται για προσβλητική κίνηση επιχειρώντας να ακυρώσει την προσπάθεια αναζωογόνησης του θεσμού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η επι­στολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης: «Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους και τη σκοπιμότητα αυτής της απαγόρευσης. Οι εθνοφύλακες, σε όλη τη χώρα, και ειδικά στα ακριτικά νησιά μας αποτελούν αναπόσπαστο και ζωτικής σημασίας τμήμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Εκπαιδεύονται εντατικά, αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια για να διατηρήσουν το αξιόμαχο και συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση του αισθήματος Ασφάλειας των ακριτικών μας νησιών. Η συμμετοχή τους στις παρελάσεις των εθνικών επετείων έχει ως στόχο να τιμηθεί η προσφορά τους και να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας την ετοιμότητά τους για την προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφασή σας και απαιτούμε την άμεση τροποποίηση της».

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έκαναν λόγο για «περισπούδαστους υπερπατριωτικούς σχολιασμούς», σημειώνοντας ότι «η απόφαση που ορίζει ότι τα Τάγματα Εθνοφυλακής δεν λαμβάνουν μέρος στην παρέλαση κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ελήφθη για πρώτη φορά το 1986 και από τότε επαναλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις χωρά εξαίρεση και ανεξάρτητα από τα κυβερνητικά οχήματα. Επομένως, όλες οι απορίες, τα σενάρια και η κριτική που εκφράζεται για τα κίνητρα που ώθησαν τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει τη σχετική απόφαση βασίζονται σε ελλιπή πληροφόρηση, αλλά και σε πολιτικές σκοπιμότητες».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα ηχεί στα αυτιά των Δωδεκανήσιων το μήνυμα του κ. Καμμένου «είμαστε, όλοι Εθνοφύλακες», που αναφώνησε στη Ρόδο τον περασμένο Μάιο κατά την επίσημη κήρυξη του 2017, από τον ίδιο, ως Έτους Εφέδρων και Εθνοφυλάκων. «Η αποστολή της Εθνοφυλακής πέρα από τη συμβολή της στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και η συνεισφορά της με κοινωνικό έργο, όπως η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Αλλά το πιο σημαντικό της καθήκον είναι η ανύψωση του ηθικού του ακριτικού κυρίως πληθυσμού, καθώς η παρουσία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών», είχε πει ο κ. Καμμένος, για να συμπληρώσει: «Εθνικό έργο όμως επιτελούν όχι μόνο οι Εθνοφύλακες, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, όταν ζουν σε δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν δεν υπάρχουν οι νησιώτες δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχουν εθνικά χωρικά ύδατα. Θέλω να γίνει απολύτως σαφές ότι οι εθνοφύλακες ιδιαίτερα των νησιών δίνουν το μήνυμα ότι το Αιγαίο με τη μακραίωνη ιστορία του δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ».

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ (21/09/2017)

Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διαρκείας 40-60 λεπτών. Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα παρελάσουν.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ (29/05/2017)

«Με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, φέτος, το 2017, θα είναι Έτος Εθνοφυλάκων και Εφέδρων. Οι εθνοφύλακες μας και οι έφεδροι δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα στην προσφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Του Μανόλη Γαλάνη

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-01/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Παίρνουν την Σημαία από τους Εθνοφύλακες!

2) Με διαταγή Σκουρλέτη απαγορεύεται η παρέλαση στους Εθνοφύλακες (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ