2017-10-04 10:08:01
Φωτογραφία για ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΕΜΘ
Α Ρ Θ Ρ Ο   2

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΕΜΘ

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΠΕΘ ΥΠΛΓΟΥ (ΕΜ) ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ

Το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον αποστρατευτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Η Πολιτεία πρέπει να λάβει «έξυπνες αποφάσεις», για το συγκεκριμένο ζήτημα, δια των οποίων με αναλογικά ελάχιστο ή και καθόλου κόστος θα ανυψωθεί το φρόνημα και το ηθικό της συγκεκριμένης κατηγορίας στρατιωτικών, στους οποίους τα μόνα στηρίγματα που έχουν πλέον απομείνει είναι η τιμή, η υπόληψη και ότι απέμεινε από την τρωθείσα αξιοπρέπειά τους. Η πρόβλεψη της συγκεκριμένης διάταξης είναι ατελής και απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση του θέματος, με μεγαλοθυμία και ευθυκρισία εκ μέρους της Πολιτείας.

Προ Εννέα (9) μηνών είχαμε ως Ε.Σ.ΠΕ.Θ καταρτίσει και δημοσιοποιήσει μια απολύτως ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση βελτίωσης της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ, με ανεπαίσθητες διοικητικές και οικονομικές συνέπειες
. Η τροποποίηση του πλαισίου βαθμολογικών προαγωγών έχει καταστεί επιτακτική ως απαίτηση μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016 που έχει ως άμεση συνέπεια τη βίαια επέκταση του εργασιακού βίου των στρατιωτικών στα 40 έτη εργασίας. Η παραμονή (βαθμολογική καθήλωση) των εν λόγω συναδέλφων στον βαθμό του Ανθυπασπιστή επί 15ετία και μέχρι την αποστρατεία τους, είναι τουλάχιστον παρωχημένη ως αντίληψη – σύλληψη και είναι απολύτως σαφές, πως δεν εξυπηρετεί κάποια απαίτηση του σήμερα. Ίσως υπήρξε απαίτηση άλλων εποχών, η οποία έχει εκλείψει πλέον καταφανέστατα λόγω των ανατροπών που συντελέστηκαν στη λειτουργία του στρατεύματος, αλλά κυρίως λόγω μεταβολών στην ασφαλιστική νομοθεσία. Το δίχως άλλο λοιπόν, ήρθε η ώρα για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Οτιδήποτε λιγότερο (πιθανή παραπομπή του θέματος στο μέλλον) είναι υποκριτική στάση και συνιστά εμπαιγμό στο πρόσωπο των συναδέλφων ΕΜΘ.

Προσωπικά, θεωρώ ηθικά ορθή και δίκαιη την αποκατάσταση της παραπάνω κατηγορίας συναδέλφων, υπό την αρχή της αναλογικής μεταχείρισης στελεχών με βάση την προέλευση (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ - Λοιπές Κατηγορίες) και τα κατεχόμενα στρατιωτικά προσόντα, όπως επιτάσσουν οι αρχές της δικαιοσύνης και της ισονομίας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι σύμφωνες με τις νομολογίες των δικαστηρίων για το θέμα και να διέπονται από σεβασμό στα δικαιώματα όλων των κατηγοριών προσωπικού, χωρίς γενικεύσεις, χωρίς ισοπεδωτική διάθεση και δημαγωγικές «κορώνες». Βέβαια, από την άλλη, δεν είναι λογικό τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος (ανεπίτρεπτες επιλεκτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στη βαθμολογική εξέλιξη Εθελοντριών Ν. 705/1977), να διορθώνονται με τη διάπραξη νέων λαθών, στη λογική των εύκολων αποφάσεων και του μικροπολιτικού συμφέροντος. Παράλληλα, θα επιμείνω στην αναγκαιότητα προσέγγισης του θέματος υπό ανθρωποκεντρική θεώρηση και όχι με στυγνούς γραφειοκρατικούς όρους, διότι δεν είναι τα πάντα αριθμοί, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωσή οι αριθμοί λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, για το δίκαιο του αιτήματος.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της παρούσας Κυβέρνησης, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ότι θα εξετάσει την επίλυση του βαθμολογικού θέματος της συγκεκριμένης κατηγορίας  μονιμοποιηθέντων συναδέλφων, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιώσει το περιεχόμενο του άρθρου 2, έτσι ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλη μερίδα συναδέλφων, οι οποίοι με την καθημερινή παρουσία τους προσφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα, τιμώντας απόλυτα το θεσμό προέλευσής τους και την εμπιστοσύνη που δείχνει η Πολιτεία στο πρόσωπό τους.

-Ο-

Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ

Στέφανος Κουκουράβας

Σημείωση:  Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ