2017-10-05 11:11:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Το Κτηματολόγιο «μαρκάρει» τα ακίνητα που εκποιήθηκαν
Επιβεβλημένο θεωρεί το Κτηματολόγιο τον διαχωρισμό των περιπτώσεων ακινήτων τα οποία μεταβιβάζονται στις τράπεζες λόγω χρέους, από εκείνα που πωλούνται για άλλους λόγους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους ανέφερε ότι η εν λόγω κίνηση έγινε με σκοπό στο μέλλον να γίνονται καλύτερα οι εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων.

Όπως είπε, στο Κτηματολόγιο γίνονται εκτιμήσεις προκειμένου να προσδιορίζεται η αγοραία αξία του ακινήτου με βάσει τα διεθνή πρότυπα, η οποία είναι η τιμή στην οποία ένα ακίνητο μπορεί να πωληθεί σε μια συγκεκριμένη στιγμή, από ένα ελεύθερα βουλόμενο πωλητή κι έναν ελεύθερα βουλόμενο αγοραστή. 

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει το στοιχείο άσκησης πίεσης πάνω στον καθορισμό της τιμής. Οι περιπτώσεις αυτές (σ.σ. των κόκκινων δανείων), θεωρούμε ότι δεν εμπίπτουν σε αυτό τον γενικό κανόνα και γι’ αυτό θέλουμε να τις λαμβάνουμε υπόψη, καθώς έχουν γίνει προκειμένου, όχι να εξυπηρετήσουν την ελεύθερη βούληση του πωλητή και του αγοραστή, αλλά την αναδιάρθρωση χρεών που υπάρχει προς την τράπεζα», τόνισε. 

Σχετικά με την περίπτωση της Λευκωσίας, η οποία είναι η πόλη όπου παρατηρείται σε μεγαλύτερο ποσοστό η μεταβίβαση ακινήτων λόγω χρεών, η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 240,8 εκ. ευρώ, με τη Λεμεσό να ακολουθεί με 166 εκ. ευρώ, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι 30 Απριλίου 2017. 
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ