2017-10-05 18:49:17
Φωτογραφία για Μπορεί ο Trump να διαγράψει το χρέος του Πουέρτο Ρίκο;
Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τα ομόλογα ανά την υφήλιο, μετά την αυθόρμητη (;) δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος λίγο έως πολύ υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει έτσι ώστε να διαγραφεί το χρέος του χτυπημένου από τον τυφώνα «Μαρία» νησιού.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Fox News, ο Trump τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να σταθεί ξανά το Πουέρτο Ρίκο στα πόδια του. «Πρέπει να εξετάσουμε τη συνολική δομή του χρέους. Ξέρετε, χρωστάνε πολλά χρήματα στους φίλους σας της Wall Street και θα πρέπει να το διαγράψουμε αυτό το χρέος. Μπορείτε να πείτε αντίο στο χρέος αυτό. Δεν γνωρίζω αν είναι η Goldman Sachs, όμως όποιος και να είναι στους πιστωτές, θα διαγραφεί», είπε ο Trump αφήνοντας άναυδους κοινό και αναλυτές.

Η τιμή του βασικού ομολόγου του Πουέρτο Ρίκο υποχώρησε σε ιστορικό ρεκόρ, στον απόηχο των δηλώσεων Trump, στα 34 σεντς ανά δολάριο.


Αν ο Αμερικανός πρόεδρος εννοούσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βοηθήσει το Πουέρτο Ρίκο για να διαγραφεί το χρέος του, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Αποτέλεσμα είναι στην Αμερική να... ψάχνονται για το κατά πόσο μπορεί ο Trump να κάνει κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι το χρέος του Πουέρτο Ρίκο διαμορφώνεται στα 73 δισ. δολάρια!

Επίσης, εκτός από την αναφορά του Trump στην Goldman Sachs, αναλυτές υποστηρίζουν ότι το χρέος του Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στα χέρια επενδυτών διαφόρων «κατηγοριών» όπως και στα χέρια πολιτών της μεσαίας τάξης που πίστευαν ότι κάνουν μια επένδυση για τα γηρατειά τους.

Βέβαια, μέχρι στιγμής οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου και τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο. Η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο υποχώρησε σε ύφεση το 2006 και από τότε δεν έχει ανακάμψει. Το 2015, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε θανάσιμο σπιράλ και ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος. Το Πουέρτο Ρίκο, ως περιοχή, δεν μπορεί να καταφύγει σε πτωχευτικό δικαστήριο και χωρίς νομική προστασία, οι πιστωτές του άρχισαν να κάνουν αγωγές με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ξεμείνει σχεδόν από μετρητά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ