2017-10-09 10:30:33
Φωτογραφία για «Ρίχνουν το μπαλάκι» στον ΕΛΟΑΣ για την επιστροφή (αναδρομικά) 9.231,06€ από Στρατιωτικούς που έλαβαν ΕΦΑΠΑΞ με 35ετια!
► Η κυβέρνηση «έριξε το μπαλάκι» στον ΕΛΟΑΣ

► Η «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΕΓΙΝΕ ΧΡΕΟΣ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.!

► ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΝΕΣΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΘΑ «ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ», ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα της επιστροφής του ποσού των 9.231,06 ευρώ με αναδρομική ισχύ για όσους αξιωματικούς είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είχαν λάβει το εφάπαξ πριν την ισχύ του νόμου του 2013. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο προς τους ενδιαφερομένους όπου το ποσό χαρακτηρίζεται ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ αποφάσισε ελάχιστη μηνιαία δόση επιστροφής 100 ευρώ και έναρξη καταβολής από 1ης Ιουλίου 2016. Στην συνέχεια είχε ακολουθήσει δεύτερη επιστολή που έκανε λόγο για «πέρασμα» της οφειλής στην εφορία.

Πρόσφατα όμως επιδόθηκε στους ενδιαφερόμενους με δικαστικό κλητήρα η υπ’ Αριθμ. 09/08/27-06-2017 Απόφαση της ΔΕ/ΕΛΟΑΣ, η οποία αναφέρει τα εξής:


«1. Σας αναφέρουμε, [...] ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ, αποφάσισε ομόφωνα τον καταλογισμό του ποσού των 9.231,06 €, το οποίο αφόρα σε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό εφάπαξ βοηθήματος που χορηγήθηκε μετά την 01.08.2012 δίχως να έχουν ληφθεί υπόψη οι μισθολογικές διατάξεις των σχετικών Νόμων οι οποίες είχαν αναδρομική ισχύ από 01.08.2012, σε βάρος της ιδιαίτερης περιουσίας σας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσό­δων (Ν.Δ. 355/1976), με δήλωση του εν λόγω ποσού στην οικεία ΔΟΥ ως δημοσίου εσόδου υπέρ ΕΛΟΑΣ, καθόσον δεν ανταποκριθήκατε καθόλου στην άτοκη μηνιαία επιστροφή της οφειλής (σ.σ σε κάποιες επιστολές αναφέρει ανταποκρίθηκαν εν μέρη στην άτοκη μηνιαία επιστροφή των οφειλών) 

2. Επισημαίνεται ότι έχετε δικαίωμα άσκη­σης έφεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης, καθώς και ότι η τυχόν προσφυγής σας στο Ελε­γκτικό Συνέδριο, δεν αναστέλλει την υλοποίηση του καταλογισμού.»

Η ΔΕ του ΕΛΟΑΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία: (κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση)

«Την έγγραφη ενημέρωση των ανωτέρω τριάντα (30) πρώην μετόχων της ανωτέρω κατάστασης καθώς και, επί της παρούσας απόφασης της ΔΕ/ΕΛΟΑΣ, για ενεργοποίη­ση των διατάξεων του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων περί της αναζήτησης των οφειλόμενων ποσών, με επίδοση των ειδο­ποιήσεων μέσω των κατά τόπους δικαστικών επιμελητών.»

Αποφάσισε επίσης ομόφωνα:

• «Την αποστολή της παρούσας απόφασης, μετά των προβλεπόμενων τριπλότυπων περιληπτι­κών καταστάσεων βεβαιώσεως οφειλής, στις οικείες ΔΟΥ των είκοσι πέντε οφειλετών, μετά την επιστροφή των αποδεικτικών επίδοσης από τους κατά τόπους δικαστικούς επιμελητές.

• Την εξουσιοδότηση του Δντή του ΕΛΟΑΣ, για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης.

• Τη μη ανάρτηση της παρούσας απόφασης της ΔΕ/ΕΛΟΑΣ στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο του προ­γράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.»

Με απλά λόγια η κυβέρνηση όχι μόνο ζητά να επιστρέψουν οι αξιωματικοί πίσω ένα διό­λου ευκαταφρόνητο ποσό που πιθανόν να μην το έχουν πλέον, αλλά το κάνει και εμμέσως χωρίς να χρειάζεται υπουργική απόφαση, διότι φέρεται να έχει «υποβιβάσει» το όλο θέμα σε διοικητική πράξη. Γι’ αυτό άλλωστε αναφέρεται ότι δεν είναι αναγκαία η ανάρτηση της από­φασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Και αυτό φυσικά πιθανό γίνεται διότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επί­σημα θέση επί του θέματος από τη στιγμή που υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που δικαιώνει μεταξύ των άλλων και τους τριάντα αποστράτους που αφόρα η συγκεκριμένη περίπτωση.

Επομένως η κυβέρνηση ζητά με τη μορφή του κατεπείγοντος -διότι πώς αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός της επίδοσης της απόφασης με δικαστικό κλητήρα ή θυροκόλληση σε κάποιες περιπτώσεις και η μεταφορά του χρέους στην εφορία;- αυτό που σε δεύτερο χρόνο θα επιστρέψει, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Εκείνο όμως που πραγματικά πόνεσε τους αξιωματικούς είναι ότι η προεκλογική υπό­σχεση ότι το ζήτημα θα «διευθετηθεί», τελικά έγινε χρέος στην εφορία...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφα­ση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 είχε ανα­φέρει «ότι στόχος είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρά­τειας για την απόδοση της δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσπαθήσαμε μέχρι τελευταία μέρα. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να τακτοποιήσουμε άμεσα αυτόν τον ανοιχτό λογαριασμό. Ήδη τα χρήματα έχουν αποδεσμευθεί από εξοπλισμούς και βρίσκονται στο Υπουργείο των Οικονομικών, προκειμένου να αποδοθούν στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη μας».

Εκεί λοιπόν που τα στελέχη Περίμεναν το περιβόητο 50% σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μια νέα απόφαση τους ζητά πίσω χρήματα από το εφάπαξ.

Θυμίζουμε ότι με έγγραφο του ΥΠΕΘΑ προς το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τον πρω­θυπουργό, ο ΥΕΘΑ ζητούσε την καταβολή του υπόλοιπου 50% σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και συγκεκριμένα στα επίμαχα σημεία του έγγραφου ανέφερε τα εξής:

«β. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρ­θρου 95 του Συντάγματος της Ελλάδος ορίζουν ότι η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώ­νεται προς τις δικαστικές αποφάσεις ενώ οι δι­ατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν.3068/2002 ορίζουν ότι το Δημόσιο, οι Οργανι­σμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, [...] έχουν υποχρέ­ωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς στις δικαστικές αποφάσεις και να προβαί­νουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων.

γ. Σε εκτέλεση των ανωτέρω, η Διοίκηση συμμορφούμενη μερικώς προς τις σχετικές Αποφάσεις του ΣτΕ, με τις διατάξεις του άρ­θρου 86 του Ν.4307/2014, αναπροσάρμοσε τις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, αναδρομικά από 1-8-2012 (ημερομηνία ισχύος των διατάξεων του Ν.4093/2012). όχι πλήρως αλλά μόνο κατά το ήμισυ (50%).

δ. Για λόγους χρηστής διοίκησης και ηθικής ικανοποίησης των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ-ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, θα πρέπει οι σχετικές Απο­φάσεις του ΣτΕ να εφαρμοστούν πλήρως, ήτοι να καταβληθεί αναδρομικά από 1 -8-2012 και το υπόλοιπο 50% των αποδοχών στα στελέ­χη των ΕΔ και των ΣΑ. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Προς τούτο το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, συγκρότησε επιτροπή με έργο τη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής διάταξης και σχέδιο ΚΥΑ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή και του υπόλοιπου 50% των απο­δοχών στα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ, προκειμένου να έχουμε πλήρη συμμόρφωση προς τις Αποφάσεις του ΣτΕ».

Λόγω της αναδρομικής ισχύς που είχε ο νόμος, υπήρξαν περιπτώσεις ένστολων από τους οποίους τα Ταμεία ζήτησαν πίσω χρήμα­τα. Πρόκειται για τη συγκεκριμένη κατηγορία των τριάντα στρατιωτικών που έφυγαν μετά την 1 /8/2012 αλλά εισέπραξαν το εφάπαξ πριν από το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η παρούσα κυβέρνηση είχε αφήσει εμμέσως πλην σαφώς να καλλιεργηθεί στους κύκλους των στρατιωτικών η πεποίθηση ότι τελικά δεν θα τα επιστρέψουν...

Γράφει Δημήτρης I. Μανακανάτας

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-05/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Zητούν πίσω αναδρομικά 9.231,06 € από Στρατιωτικούς που είχαν λάβει ΕΦΑΠΑΞ με 35ετια! (ΕΓΓΡΑΦΟ)

2) Zητούν πίσω 9.000 ευρώ από τους Στρατιωτικούς! (ΠΙΝΑΚΑΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ