2017-10-09 16:45:25
Φωτογραφία για Παράδοση άνευ όρων στον Τραμπ
• Ο Τσίπρας ταξιδεύει στις ΗΠΑ, πρόθυμος να κλείσει πενταετή συμφωνία για τη Σούδα, με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των F-16 με ευκολίες πληρωμής.

Το παζάρι της αναβάθμισης των F-16 με «δώρο» την πενταετή συμφωνία για τη βάση της Σούδας, που μετ’ επιτάσεως επιδιώκουν οι Αμερικανοί, ανα­μένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικα­νό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 17 Οκτωβρίου.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα προ­σφέρει με το ταξίδι αυτό ένα ακόμα χαρτί «νομιμοποίησης» στον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, που αναμένεται να τον συνοδέψει, καθώς το πρόβλημα του εκσυγχρονι­σμού των F-16 παίρνει εκρη­κτικές διαστάσεις. Κι αυτό για τρεις λόγους:

• Ο χρόνος για την ανανέωση του στόλου των αμερικανικών μαχητικών τελειώνει επικίνδυ­να. Πηγές του υπουργείου Άμυνας εκτιμούν ότι εάν δεν υλο­ποιηθεί πρόγραμμα στήριξης των F-16 το προσεχές εξάμηνο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα υποβάθμισης της πτητικής τους ικανότητας.


• Δεν πρόκειται για έναν αλλά για διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, κάτι που σημαίνει και διαφο­ρετικά σχέδια αναβάθμισης.

• Το κόστος για το εγχείρημα απαιτεί άμεση ρευστότητα, καθώς ακόμα και η προκαταβολή για την υλο­ποίηση του σχεδίου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 300.000.000 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να διασφαλίσει... ευκολίες πληρω­μής, καθώς είναι αδύνατον στην πα­ρούσα φάση να εφευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Αυτοί είναι οι λόγοι που ωθούν τον πρωθυπουργό στο να προσφέρει γην και ύδωρ στον κ. Τραμπ και να αποδεχθεί το επίμονο αίτημα της αμερικανικής πλευράς για χρήση τόσο της βάσης της Σούδας όσο και του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Ακρωτήρι Χανιών με βάση την υπογραφή πενταετούς συμφωνίας. Ο Λευκός Οίκος επείγεται για τη συμφωνία, καθώς μετά την εμπλοκή στο Ιντσιρλίκ και την άρνηση της Ιορδανίας για διευκολύνσεις, θεωρεί τη Σούδα ιδανική λύση για την εδραίωση της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη και ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας ήταν και παραμένει θιασώτης της παραχώρησης του αερο­δρομίου της Καρπάθου για νατοϊκή χρήση. Μάλιστα από το Μαξίμου υποστηρίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει τη χώρα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, επικαλούμενος τις τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, καθώς και την τετραμερή συνεργασία με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το τίμημα ωστόσο είναι βαρύ.

Πρόβλημα είναι το πως θα παρακαμφθούν οι εσωκομμα­τικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα αυτό. Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα η κυβέρνηση υπέγραψε μονοετή προσω­ρινή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη ναυτική βάση της Σούδας -στη βά­ση της πρακτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία 27 χρόνια-, ακριβώς λόγω των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων και παρά την εμμονή του κ. Καμμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ουάσιγκτον για σύμφωνο πενταετούς διάρκειας.

Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν, οι ΗΠΑ επείγονται για σταθεροποίηση της θέσης τους στη Μεσόγειο και η κυβέρνηση επείγεται για την τύχη των F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Κατά συνέπεια, οι εσωκομματικοί «αντιρρησίες» θα πρέπει να αποδεχθούν μια ακόμη σκληρή πραγματικότητα Από τον ΕΥΤΥΧΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-08/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ