2017-10-09 18:00:30
Φωτογραφία για ΥΠΕΘΑ: Επενδυτικά σχέδια για πολυτελή resorts στις Φλέβες
• Μαγνήτης για τους επενδυτές.

• ΧΡΥΣΗ ... ΦΛΕΒΑ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΌ.

• Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση του νησιού που βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό. Ισχυρό ενδιαφέρον από τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίος και επενδυτές από το Αμπου Ντάμπι.

Tο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του νησιού Φλέβες έχει κι­νητοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την κατεύθυνση ανεύρεσης του κα­τάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα επι­τρέψει την εκκίνηση των διαδικασιών εκμε­τάλλευσής του. Το νησί του Αργοσαρωνικού, που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλιαγμένη, έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον τόσο ελληνι­κών όσο και διεθνών επενδυτικών κεφαλαί­ων, τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν ένα από τα πιο μεγαλόπνοα τουριστικά projects που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με την αρ­μόδια Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περι­ουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) να τοποθετεί χρονικά την προκήρυξη διαγωνι­σμού για την παραχώρηση του νησιού έως το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση να αρθούν οι όποιες δυσκαμψίες.


Οι δύο ενδιαφερόμενοι

• Η πρώτη πρόταση έχει κατατεθεί από τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίος με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται στα 700 εκατ. με 1 δισ. ευρώ. Μπορεί ο συγκεκριμέ­νος Όμιλος να μη δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα στον τουριστικό κλάδο, ωστόσο οι Φλέβες φαίνεται πως αποτελούν το «ιδανι­κό» κίνητρο, προκειμένου να εισέλθει ο Όμιλος στον ξενοδοχειακό χάρτη της Ελλάδας και μάλιστα με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

• Η δεύτερη πρόταση προέρχεται από funds που εξυπηρετούν αραβικά κεφάλαια με έδρα το Αμπου Ντάμπι και προβλέπει την υλοποί­ηση μιας μεγαλύτερης επένδυσης ο προϋ­πολογισμός της οποίας κυμαίνεται από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ και προϋποθέτει την τροποποίηση του ρυθμιστικού πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τις προθέσεις των επενδυτών -οι οποίες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία- στο νησί θα αναπτυχθούν τέσσερα πολυτελή resorts, τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών σε διάφορα σημεία, καθώς και συνεδριακό κέντρο.

Στα σχέδια των δυο ενδιαφερομένων προβλέπεται επίσης μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ, ενός υποθαλάσσιου πάρκου, μαρίνας στο νότιο μέρος του νησιού που θα φιλοξενεί τα σκάφη των επισκεπτών, ενώ υπάρχει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο λειτουργίας καζίνο.

Στόχος των εμπνευστών της επένδυσης είναι η προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τις διακοπές τους. Το νησί, όπως προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΥΠΑΑΠΕΔ, δεν θα πωληθεί, αλλά θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης. Υπολογίζεται, πάντως ότι από τη στιγμή που το νησί θα μετατραπεί σε έναν αυτόνομο τουριστικό προορισμό και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία, τα έσοδα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κυμαίνονται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (με βάση το ελάχιστο μίσθωμα). Το νησί, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει περάσει στη δικαιοδοσία της ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία είναι πλέον αρμόδια για την αξιοποίησή του.

Πρόσω ολοταχώς 

Προς την κατεύθυνση άμεσης εκμετάλλευσης των Φλεβών -αλλά και των υπολοίπων «φιλέτων» που έχει στην ιδιοκτησία του το υπουργείο- πηγές αναφέρουν πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η ηγεσία της ΥΠΑΑΠΕΔ βρίσκεται σε διαρκείς ζυμώσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να θεσπιστεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα επισπεύσει τη δρομολόγηση μεγάλων επενδύσεων. Η ύπαρξη ενός πλαισίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχουν ξεκάθαρες χρήσεις γης και χωροταξικό/πολεοδομικό σχέδιο τέτοιο που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση του νησιού προς όφελος της ελλη­νικής οικονομίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των συζητήσεων των δύο πλευρών έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υλο­ποίηση μία μεγάλης επένδυσης όπως για παράδειγμα η ένταξή τους στις στρατηγικές επενδύσεις ή η αυτόματη διαδικασία αντιστοίχισης της πολεοδομικής σχέσης της έκτασης με τις υπάρχουσες χρήσεις γης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές οποιοδήποτε επενδυτικό πλάνο, όσο αναπτυξιακό χαρακτήρα και να έχει, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στις Φλέβες από δύο σχήματα, τα οποία έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην ΥΠΑΑΠΕΔ, με παράγοντες να επισημαίνουν πως η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απογείωση του αθηναϊκού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων, σε συνδυασμό, πάντα, με τα τουριστικά projects που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας. «Η παραχώ­ρηση των Φλεβών και η αξιοποίησή τους θα προσφέρει ένα νέο τουριστικό προϊόν για επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η θέση τους μάλιστα, ως συνέχεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτελεί μεγάλο μπόνους για τους επίδοξους επενδυτές», επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Η ίδια πορεία πρόκειται να ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα «καλά χαρτιά» που έχει προίκα της η ΥΠΑΑΠΕΔ. Ψηλά στη λίστα για τα προς αξιοποίηση «φιλέτα» βρίσκονται ο Τούρλος και η Πέρδικα στην Αίγινα, καθώς και μία σειρά από στρατόπεδα σε όλη τη χώρα -ενεργά και ανενεργά- που αποτελούν μαγνήτη για τους επίδοξους επενδυτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κράτος θα μπορούσε σε βάθος 5ετίας να «βλέπει» στα ταμεία του να εισρέουν σε ετή­σια βάση περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση αυτών των ανεκμετάλ­λευτων ακινήτων.

Της ΕΥΑΣ Δ. 0ΙΚ0Ν0ΜΑΚΗ - [email protected]

(REAL NEWS_REAL MONEY-08/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ