2017-10-11 13:00:19
Φωτογραφία για Ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης
■ Το υπουργείο υπέβαλε προς έγκριση νομοθέτημα για αύξηση των εισακτέων στις σχολές από φέτος.

■ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΛΙΣ 4.713 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΘΕΣΗ.

■ ENΩ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΟΝ ΠΛΟΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΝ.

Του Μιχάλη Λάμπρου*

Ένας νευραλγικός και άκρως σημαντικός τομέας για τη Ναυτιλία μας είναι η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση. Έχουμε ασχοληθεί με αυτό τον τομέα στο παρελθόν, όμως οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι πάντα συνδεδεμένοι με τις υπουργικές αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε χρόνο για τον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών στις σχολές όπου φοιτούν οι υποψήφιοι πλοίαρχοι και μηχανικοί. Επομένως αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε ξανά στη Δημόσια Ναυτική Εκπαί­δευση και να τοποθετηθούμε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται σχετικά με την προσπάθεια αύξησης του αριθ­μού των σπουδαστών.


Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία δια­πιστώνουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στις δημόσιες ναυτικές σχολές δύσκολα ξεπερνά τους 1.000-1.300, ενώ οι ενδιαφε­ρόμενοι σπουδαστές με αυξημένο αριθμό προσόντων (μόρια) ξεπερνούν τους 5.000, με τάση ετήσιας αύξησης μια και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού.

Διερωτόμαστε, λοιπόν, γιατί δεν αυξάνεται, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων κατά περίπου 200 έως 300, πέραν των 1.300 της περσινής χρονιάς ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους προσοντούχους να δοκιμάσουν τις δυνά­μεις τους, προκειμένου να επαρκούν οι πτυχιούχοι των ναυτικών σχολών να καλύπτουν τις ανάγκες όχι μόνο των ελληνικών και των ελληνόκτητων πλοίων, αλλά και πλοίων άλλων χωρών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλες ανάγκες, μικρός αριθμός

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τομέας της Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ενίσχυση της ελληνικής και της ελληνόκτητης Ναυτιλίας μας με έμψυχο υλικό, κάτι που αποτελεί το «άλφα» και το «ωμέγα» για την επιτυχημένη παρουσία των πλοίων στον διεθνή θαλάσσιο στίβο. Εδώ και αρκετά χρόνια, επί­σης, επιλεγμένα στελέχη Ελλήνων ναυτικών, κυρίως αξιωματικών Γέφυρας και Μηχανής κοσμούν με την ευδόκιμη υπηρεσία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας και αποτελούν μόνιμα πληρώματα θετικής αποδο­χής απ' όλους όσοι ασχολούνται με τη ναυτολόγησή τους.

Ενώ ο στόλος των πλοίων όλων των κατηγοριών αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να καθίσταται κάθε μέρα επιτακτική η ανάγκη εξεύρε­σης νέων στελεχών που θα επαν­δρώνουν τα πλοία κι ενώ κράτη που πριν από μερικές δεκαετίες δεν γνώριζαν τη φράση «πλήρωμα για επάνδρωση πλοίων» σήμερα διαθέτουν άψογες σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης, οι αρμόδιοι υπεύθυνοι για τη Ναυτική Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι ικανοποιημένοι από τους 1.143 σπουδαστές και σπουδάστριες που εισήχθησαν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού την περίοδο 2017-2018, ενώ οι υποψήφιοι που διέθεταν τα κατά τον νόμο προσόντα ξεπερνούσαν τις 3.500.

Συγκεκριμένα, εισάγονται 597 πλοίαρχοι (486 άνδρες και 111 γυναίκες) και 546 μηχανικοί (524 άνδρες και 22 γυναίκες). Η δυναμική της ελληνόκτητης ναυτιλίας ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας οικονο­μικής κρίσης είναι αξιοθαύμαστη.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι νέοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τη θάλασσα, αναζητώντας ένα κα­λύτερο αύριο μακριά από τη μίζερη πραγματικότητα, μια και η ανεργία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και τους στερεί ακόμη και το δικαίωμα στο όνειρο. Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ελλη­νική κοινωνία είναι η στροφή που κάνουν οι νεαρές Ελληνίδες προς τις ναυτικές σχολές για να γίνουν καπετάνισσες και μηχανικοί πλοίων. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαστε ότι δύο από τις μεγαλύτερες ελληνι­κές εφοπλιστικές εταιρείες η Diana Shipping Services S.A. και η Tsakos Group of Companies, έχουν επιλέξει Ελληνίδες πλοιάρχους σε δύο από τα πλοία τους. Συγκεκριμένα, η Diana Shipping Services S.Α. έχει προσλάβει ως πλοίαρχο για το πλοίο «Αλίκη» την κυρία Βαρβάρα Βασιλοπούλου.

Ενδιαφέρον για ίδρυση ιδιωτικών

Οι υπάρχουσες δημόσιες σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης όπως λειτουργούν σήμερα, δεν επαρκούν για να επανδρώνουν τα ελληνικά και τα ελληνόκτητα πλοία, επομένως είναι απαραίτητη η ίδρυση και η λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης, κάτι για το οποίο έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον αρκετοί από τους γνωστούς εφοπλιστές που ανήκουν στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις στο διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι είναι ραγδαίες και πρέπει οι μελλοντικοί αξιωματικοί να είναι σωστά εκπαιδευμένοι. Μόνο με αυτό τον τρόπο, τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, θα κρατήσουμε την πρωτιά που κατέχουμε σήμερα παγκοσμίως. Λύση αποτελεί η συνεχής αναβάθμιση των σχολών Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και η ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών με σωστούς καθηγητές ναυτοδιδάσκαλους. Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι η θάλασσα και η ναυτιλία δεν πρέπει ποτέ να αφεθούν στην τύχη τους. Η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σωστά και με συνέπεια στη ναυτιλία που αποτελεί ίσως τη μοναδική βαριά βιομηχανία της χώρας αυτή την εποχή.

Γιατί δεν εισάγονται περισσότεροι σπουδαστές και σπουδάστριες στις - Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού; Γιατί επιτέλους δεν τίθεται σε ισχύ η υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών - ναυτικής εκπαίδευσης;

Κι ενώ στη χώρα μας υπολειτουργούν οι δημόσιες σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης στις γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία η Τουρκία και η Κύπρος δυστυχώς λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης με μαθήματα που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα πλην της Κύπρου όπου διδάσκονται και στην ελληνική. Οι απόφοιτοι αυτών των σχολών είναι αποδεκτοί σε πλοία όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Ενέργειες από την πολιτεία 

Σε μια εποχή κατά την οποία η νεολαία μαστίζεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας και οι νέοι δείχνουν καθημερινά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για το ναυτικό επάγγελ­μα, είναι κρίμα να μην έχουμε σω­στές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης δημόσιες και ιδιωτικές. Πληροφο­ρούμαστε ότι το υπουργείο Ναυτιλί­ας και Νησιωτικής Πολιτικής, συγκε­κριμένα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ανταποκρινόμενο στα πολλαπλά αιτήματα ναυτιλιακών παραγόντων της Ακτής Μιαούλη, έχει ετοιμάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ήδη έχει υποβά­λει προς έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία, για την αύξηση του αριθ­μού των εισακτέων στις δημόσιες σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης από τη φετινή χρονιά κατά περίπου 200, κάτι που, αν πραγματικά ευδοκιμή­σει, θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί ισόποσα ο αριθμός των φετινών εισακτέων στους 1.350 και ίσως περισσότερους. Θα δοθεί έτσι μια πε­ραιτέρω βοήθεια και ανάσα ζωής σε άλλους 200 νέους που διαλέγουν το επάγγελμα του ναυτικού.

Αξίζει τον κόπο να δούμε τα συ­γκριτικά στοιχεία που μας ανακοί­νωσε πρόσφατη μελέτη του οίκου αναλύσεων Drewry, τα οποία αφο­ρούν στην κατανομή των πλοιάρ­χων και των μηχανικών ανά κράτος σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η χώρα μας που, ως γνωστόν, κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς σε αριθμό πλοίων και χωρη­τικότητα, διαθέτει μόλις 4.713 αξιωμα­τικούς Καταστρώματος και Μηχανής, κατέχοντας δυστυχώς την έβδομη θέση έπειτα από χώρες όπως η Δα­νία, η Ολλανδία το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος και η Μάλτα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αύξηση των υποψήφιων σπουδα­στών των δημόσιων σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης, όμως δεν αρκεί αυτή η ενέργεια για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Χρειάζονται σίγουρα και οι ιδιωτικές σχολές. Φοβάμαι όμως ότι, δυστυχώς θα περιμένουμε ακό­μα περισσότερο χρόνο.

__________________________________

* Γενικού διευθυντή Majestic International Cruises Inc., πρώην αντιπροέδρου Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-06/10-19/10/17)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η CIA και τα ναρκωτικά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η CIA και τα ναρκωτικά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ