2017-10-13 22:01:39
Φωτογραφία για «Υγεία Παιδιών και Ποιότητα Ζωής Στελεχών στις Ε.Δ.»
Γράφει για το kranosgr ο Μακράκης Αθανάσιος

Αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών

Γεν. Γραμματέας Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Σερρών

Facebook: Μακράκης Θάνος

E-mail: [email protected]

Η υγεία και ιδιαίτερα αυτή των παιδιών αποτελεί ένα ιδιαίτερο κοινωνικό και δημόσιο αγαθό το οποίο θα πρέπει να παρέχεται ανεξάρτητα οιασδήποτε κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής και εκπαιδευτικής διάκρισης.

Η ελληνική κοινωνία το αποδεικνύει εμπράκτως υιοθετώντας την αποδοχή της προστασίας της με το άρθρο 5 §5 του Συντάγματος της Ελλάδας.

Εν τοις πράγμασι, σε διοικητικό επίπεδο έγιναν πολλές προσπάθειες εξορθολογισμού του πλαισίου προστασίας της υγείας.

Στο χώρο των Ε.Δ. επελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, σταδιακά, πολλές αποφάσεις με κατεύθυνση την προστασία των στελεχών αλλά και των οικείων τους που διατρέχουν υπαρκτά προβλήματα υγείας εξομαλύνοντας τόσο το στρατιωτικό όσο και τον πολιτικό τους βίο.


       Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της διοίκησης μετουσιώθηκε με πληθώρα αποφάσεις που προβλέπει η Υ.Α. με ΦΕΚ τ. Β΄ 1139/03-06-2011.

       Μία από αυτές, βάσει του άρθρου 2 παρ. 3β είναι η περίπτωση, των συζευγμένων στρατιωτικών με τέκνο ΑΜΕΑ, με απαλλαγή του ενός εκ των δύο από την εκτέλεση υπηρεσιών που απαιτούν διανυκτέρευση.

                 Μολαταύτα ο νομοθέτης ήταν σχεδόν αδύνατο να προβλέψει την περίπτωση ζεύγους στρατιωτικών με δύο ή περισσότερα τέκνα ΑΜΕΑ. Σε κάθε περίπτωση επέδειξε ενδιαφέρον για την προστασία του ενός τέκνου.

       Η ύπαρξη πάραυτα περισσότερων τέκνων ΑΜΕΑ στην ουσία συντελεί σε πρόσθετη οικογενειακή επιβάρυνση η οποία βαίνει σωρευτικά διογκούμενη με τη δημιουργία σοβαρότατων προβλημάτων ανταποκρισιμότητας στις αυξημένες ανάγκες τους, καθόσον αυτά λογίζονται άτομα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μόνα τους όλες ή μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής ζωής, λόγω κάποιας εκ γενετής ή επίκτητης σωματικής, διανοητικής ή ψυχικής βλάβης. Εν προκειμένω, η περιορισμένη ανταποκρισημότητα δύναται να οδηγήσει δίχως αμφιβολία στη διακύβευση της ζωής τους ή στην επιδείνωση της ήδη βεβαρυμμένης κατάστασής τους.

                 Εν πάση περιπτώσει, βάσει της αρχής της αναλογικότητας των βαρών και των περαιτέρω κοινωνικών διευκολύνσεων ενός Κράτους Πρόνοιας, θεωρείται επιβεβλημένο να επέλθει τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου με απαλλαγή και των δύο συζύγων από οιαδήποτε υπηρεσία που απαιτεί διανυκτέρευση, υπό τον αναλογικό χαρακτήρα της βάσης του αριθμού τέκνων ΑΜΕΑ και με παράλληλη προσμέτρηση πρόσθετων δεδομένων επιβάρυνσης, όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, πάσχοντες γονείς από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα κ.λπ. Ο εξατομικευμένος χαρακτήρας μιας τέτοιας προσέγγισης, κανονιστικής απόδοσης, με δημιουργία διαβαθμισμένων επιπέδων, θα ενισχύσει σε κάθε περίπτωση την ισότητα και την ανθρωποκεντρική διάσταση του Κράτους Πρόνοιας, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης.
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ