2017-10-16 21:24:16
Φωτογραφία για Τα τραπεζικά ομόλογα όχημα για ένταξη στο QE της ΕΚΤ;
Με όχημα τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών η χώρα μας θα μπορούσε να εισέλθει στο QE της ΕΚΤ έστω και στο παρά ένα, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό τα ομόλογα τα Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι σε εξέλιξη διερευνητικές κινήσεις.

Όπως μετέδωσε χθες το Reuters, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, παρέχοντας έτσι, έμμεση στήριξη στην ελληνική οικονομία.

«Η ΕΚΤ δεν έχει περιοριστικά κριτήρια για το ποια ομόλογα είναι επιλέξιμα ή όχι για το πρόγραμμα αγορών, αλλά οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι που εργάσθηκαν για αυτή τη συναλλαγή (της Εθνικής) πιστεύουν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα», δήλωσε στο πρακτορείο ένας τραπεζίτης που εργάσθηκε για τη συναλλαγή. Την άποψη αυτή συμμερίσθηκε και δεύτερος τραπεζίτης που εργάσθηκε για τη συμφωνία.

Τα καλύμματα του ομολόγου της Εθνικής είναι στεγαστικά δάνεια «premium κατηγορίας» που αφορούν 50.000 στεγαστικά δάνεια, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν επισφάλειες, αλλά επιπλέον δεν έχουν υποστεί ρύθμιση
. Οι εξασφαλίσεις μάλιστα των συγκεκριμένων δανείων είναι 45% υψηλότερη απ' την αξία του ομολόγου! Το γεγονός αυτό, που δίδει και την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, καθιστά αυτομάτως τον τίτλο αποδεκτό για αγορά από την ΕΚΤ όταν και η χώρα μας εισέλθει στο πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ πάντως απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει χρέος από κάθε χώρα της Ευρωζώνης πλην της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 2,4 τρισ ευρώ, που έχει στόχο να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Αν και το πρόγραμμα είναι να λήξει στο τέλος της χρονιάς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σοβαρά να επεκτείνει για άλλους 9 μήνες το πρόγραμμα (λήγει στο τέλος της χρονιάς) αλλά παράλληλα να μειώσει στο μισό τις μηνιαίες της αγορές (στα 30 δισ ευρώ από 60 δισ που είναι σήμερα). Κάτι, που σύμφωνα με το Bloomberg θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.

Εφόσον αποφασιστεί αυτό θα σημάνει μία ακόμα ευκαιρία για την Ελλάδα στην υπόθεση πάντα ότι θα έχει κλείσει και η αξιολόγηση του χρέους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ