2017-10-18 09:02:41
Φωτογραφία για Clawback – Rebate- 25%: Πληρώνει τα «σπασμένα» η Φαρμακοβιομηχανία
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Το clawback αναμένεται και φέτος ... δυσθεώρητο και μαζί με το νέο μέτρο -χαράτσι του 25% για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά με αποεπένδυση και ελλείψεις που θα πλήξουν Έλληνες εργαζόμενους και Έλληνες ασθενείς!

Είναι γεγονός! Στην Ελλάδα η Φαρμακοβιομηχανία μοιράζεται επί... ίσοις όροις τα κέρδη της, με το κράτος! Clawback, rebates, τιμολόγηση με το μέσο όρο ων 3 φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 27, 25% χαράτσι στα νέα καινοτόμα φάρμακα για να μπουν στην θετική λίστα, δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον και απομακρύνουν από την ομαλότητα Παρότι ακούγεται ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες και ότι πλησιάζει η ώρα για μια νέα Επιτροπή που θα προωθήσει την δημιουργία του συστήματος HTA (Health Technology Assessment) η Φαρμακοβιομηχανία "βράζει". Οι μεν πολυεθνικές έχουν να αντιμετωπίσουν την αναδρομική ισχύ του 25% στα νέα καινοτόμα, οι δε ελληνικές εταιρίες τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων χωρίς παράλληλη αύξηση του όγκου.


Το 2016 επέστρεψαν στο ασφαλιστικό σύστημα 950 εκατ. ευρώ για clawback και rebate, και φέτος όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ποσό αυτό και θα κυμανθούν από 1,2 ως 1,3 δις ευρώ.

Όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης:

"Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, που συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια, σήμερα έχει οροφή τα 1,945 εκ. ευρώ εξωνοσοκομειακή και τα 550 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία, είναι ανεπαρκής και παρουσιάζει συνεχή και ανεξέλεγκτη υπέρβαση. Γιατί προσδιορίστηκε αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, την επιβάρυνση της τριτοβάθμιας υγείας αλλά και τη ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων.

Τις επιπλέον ανάγκες τις καλύπτουν από τη μία οι ασθενείς (από το 9% το 2009 η μέση συμμετοχή ανήλθε στο 26% το 2015) και από την άλλη οι εταιρίες, που με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρηματοδοτούν περίπου το 1/3 των φαρμακευτικών δαπανών. Σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη η φαρμακοβιομηχανία δεν συνεισφέρει ποσοστό 27,33%. Δηλαδή, στην Ελλάδα 1 στα 3 φάρμακα τα δίνει δωρεάν ο φαρμακευτικός κλάδος!

Επιπρόσθετα, σαν να μην είναι αρκετά όλα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά σε επιπλέον και μόνιμη αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιριών. Στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, με υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebates) εκτός ελέγχου, που άγγιξαν το € 1δις για το 2016, αυξάνουν το 2017 ακόμη περισσότερο τις φοροεισπρακτικές επιβαρύνσεις με τα νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση ψήφισε το Μάιο του 2017 νέα μέτρα κατά της καινοτομίας, με επιβολή τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, ενοποιημένου rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) και νέων κριτηρίων αποζημίωσης των νέων φαρμάκων. Πρόσφατα μάλιστα και εντελώς αιφνιδιαστικά ψηφίστηκε τροπολογία επί του τρόπου υπολογισμού του rebate, η οποία επηρεάζει όλα τα νέα φάρμακα που έχουν ενταχθεί στην λίστα, αναδρομικά από 1-1-2017.

Απειλείται η βιωσιμότητα και οι θέσεις εργασίας

Τα μέτρα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση απειλούν τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου που εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια αντοχών του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, να απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και να δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο.

Η επιχειρηματικότητα πλήττεται, καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, διαφάνεια, σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Με τις αιφνιδιαστικές αυτές κινήσεις οι εταιρίες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την δυνατότητα προβλέψεων και υπολογισμών και την σταθερότητα των οικονομικών καταστάσεων τους.

Όμως, τιμωρώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στην πραγματικότητα τιμωρούνται οι Έλληνες ασθενείς, καθώς, το βέβαιο είναι πως τα μέτρα αυτά θα αποθαρρύνουν πολλές εταιρίες να φέρουν καινοτόμα προϊόντα στην Ελλάδα ή και θα ενθαρρύνουν την απόσυρση προϊόντων από την χώρα μας".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ