2017-10-20 09:30:20
Φωτογραφία για God Bless America!
Γιώτα Χουλιάρα

Την τελευταία φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στις ΗΠΑ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγες μόνο ημέρες μετά την δεύτερη εκλογική του νίκη, όταν ακόμη στο θώκο του Λευκού Οίκου βρισκόταν ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα. Tότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει, με τις ευλογίες της κας Αγγελοπούλου, παρέμβαση στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative, όπου μάλλον φάνηκε αδιάβαστος. Παρά το μήνυμα για επενδύσεις στην Ελλάδα και την υποστήριξη του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και οι επενδυτές δεν ήρθαν.

Από εκείνη την επίσκεψη το μόνο που έμεινε ήταν τα κάκιστα αγγλικά του Έλληνα πρωθυπουργού και η φωτογραφία του πρωθυπουργικού ζεύγος με τον Μπάρακ και την Μισέλ Ομπάμα. Μια φωτογραφία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο ελληνικό διαδίκτυο, κυρίως για τις ενδυματολογικές επιλογές της συζύγου του πρωθυπουργού, Μπέτυς Μπαζιάνα.


Από τότε πέρασαν δυο χρόνια και ο πρώην αριστερός Αλέξης Τσίπρας ψήθηκε στην εξουσία, αλλά και στις επαφές με ξένους ηγέτες στα ευρωπαϊκά, κυρίως, σαλόνια. Μεσολάβησε και η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Νοέμβριο. Στο μεταξύ, η κυρία Μπαζιάνα, μετά και την υποδοχή της κομψότατης Μπριζίτ Μακρόν στην Αθήνα, στις αρχές του φθινοπώρου, πέρασε το κατάλληλο στιλιστικό φροντιστήριο, προκειμένου να αποφεύγει ενδυματολογικά λάθη όπως το αποκαλυπτικό φόρεμα της παλαιότερης επίσκεψης στο Πεκίνο. Η ελληνική αποστολή, αυτή τη φορά, ταξίδεψε προετοιμασμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σκοπό να φέρει τις πολυπόθητες επενδύσεις και να έρθει σε επαφή με την κοινότητα των Ομογενών, ιδιαίτερα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν στις ΗΠΑ.

Αν και ένα περίπου χρόνο πριν, η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει με αμηχανία στην εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον, αντιμετωπίζοντας σχεδόν με τρόμο το νέο πλανητάρχη, η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ήρθε ως «από μηχανής Θεός» σε μια δύσκολη στιγμή. Οι ΗΠΑ κλήθηκαν να παίξουν το ρόλο του σωτήρα της ελληνικής πλευράς την ώρα που οι ζυμώσεις στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Η εικόνα του «δαιμονικού» Ντόναλντ Τραμπ ξορκίστηκε και τα λεγόμενα του ΔΝΤ αποτέλεσαν «μουσική για τα αυτιά» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αν δεν επέμενε για μια ακόμη φορά να μιλήσει στα αγγλικά, θα κέρδιζε καθολικά τις εντυπώσεις. Η μάλλον άχαρη στιγμή της ομιλίας του στο Brookings Institution όπου στην προσπάθεια του να αποδώσει τη λαϊκή ρήση «φάγαμε τον γάιδαρο», μπερδεύτηκε, χάλασε τη συνολικά καλή εικόνα του. Το πιθανότερο είναι πως οι αναλυτές του Ινστιτούτου θα προσπαθούν για μέρες να εξηγήσουν τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι τι ακριβώς κερδίσαμε από τη συγκεκριμένη επίσκεψη και ποια τα απόνερα των επαφών. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε καθαρά την αμερικανική υποστήριξη για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, και πήρε από τον Αμερικανό πρόεδρο το «πιστοποιητικό» που χρειάζεται η χώρα μας για να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι κατάλληλες επαφές με επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και funds έγιναν και, όταν έρθει η ώρα, το χρήμα θα πέσει ως μάννα εξ ουρανού στην ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως η στιγμή ήταν κατάλληλη γεωπολιτικά, το timing όπως λένε και οι Αμερικάνοι φίλοι μας, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ο λόγος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να τραβάει γεωπολιτικά το σκοινί, ενώ παράλληλα πληθαίνει τις επαφές του με τους συμμάχους της Ρωσίας. Η εμμονή του Ερντογάν να ζητάει την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ έχει προφανώς εξοργίσει τους Αμερικάνους, που δεν επιτρέπουν στον Τούρκο ηγέτη να τους κουνάει το δάχτυλο. Την ένταση αυτή θέλησε να εκμεταλλευτεί και η ελληνική πλευρά, με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά προκειμένου να προωθήσει τα ελληνικά ζητήματα.Εδώ, όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν αύριο ο Ερντογάν φύγει από την εξουσία σου και στη θέση του έρθει ο Νταβούτογλου για παράδειγμα ή κάποιος άλλος, η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία θα αλλάξει και θα θυμηθούν ότι αποτελεί στρατηγικό τους εταίρο στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά πρέπει να δράσει αστραπιαία γεωπολιτικά και να μην μείνει μόνο στις εντυπώσεις, τις οποίες κέρδισε.

Σημείωση: Στις αξιομνημόνευτες συναντήσεις της Ελληνικής πλευράς ήταν οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Προεδρείο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Στην συνάντηση ο Νίκος Κοτζιάς προέβη σε λεπτομερέστατη ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα ενώ και οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής ενημέρωσαν τον Υπουργό Εξωτερικών για τις κινήσεις, θέσεις και πρωτοβουλίες τους. Στην συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Στέλιος Κυριμλής, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης και ο πρωην Πρόεδρος Δημήτρης Χατζής. Το παρών έδωσαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Χάρης Λαλάκος και ο Πρόξενος Δημήτρης Αγγελοσόπουλος

* Oι φωτογραφίες είναι από τον τοίχο του δημοσιογράφου και διευθυντή του Hellas FM Δημήτρη Φιλιππίδη, ο οποίος κάλυψε όλο το ρεπορτάζ της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον με αντικειμενικότητα. Τον ευχαριστούμε θερμά.

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ