2017-10-20 12:00:37
Φωτογραφία για Τα μαύρα σχέδια του Σόιμπλε
Ονειρεύεται ευρωπαϊκό ΔΝΤ με αφεντικό τη Γερμανία

Τη μετεξέλιξη του ESM σε έναν πανίσχυρο θεσμό της Ευρωζώνης – ανάλογο του ΔΝΤ – επιδιώκει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ».

 

Την ίδια ώρα όμως η Handelsblatt σημειώνει ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που και ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε γνωρίζει καλά ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει δεκτή, όχι μόνο επειδή υπάρχει πολύ σθεναρή αντίσταση από ισχυρές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), αλλά πρωτίστως επειδή θεσμικά είναι αδύνατο να προωθηθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

«Το σχέδιο δεν οδηγεί κάπου», συνεχίζει η «Handelsblatt», επειδή «οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κατοχυρωμένες από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Όποιος θέλει να απογυμνώσει την Επιτροπή από εξουσίες πρέπει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη, κάτι που είναι προς το παρόν εκτός συζήτησης».


 

Το «Σπίγκελ» από την άλλη υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του δισέλιδο non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο εκφράζονται τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως απάντηση στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – και τα εξής στοιχεία: o ESM πρέπει να αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες, ώστε να επιτηρεί στο μέλλον τις διαδικασίες χρεοκοπίας ενός κράτους - μέλους της Ευρωζώνης.

Στις διαδικασίες αυτές θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση ενός μηχανισμού διάσωσης υπό χρεοκοπία κράτους να υλοποιεί τη διάσωση με ίδια κεφάλαια του ESM, αλλά και δίκαια αναλογία με κεφάλαια ιδιωτών.

Ο ESM θα χρειασθεί για να στηρίξει τις διευρυμένες αρμοδιότητές του περισσότερα κεφάλαια, που όμως την στιγμή αυτή δεν υπάρχουν. Θα πρέπει επίσης – σύμφωνα με το non paper του υπουργείου Οικονομικών – να αναλάβει στο μέλλον την επιτήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αποσπώντας τις αρμοδιότητες αυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Τέλος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέει όχι στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα φέρει αστάθεια στις οικονομίες των χωρών του κοινού νομίσματος.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το Βερολίνο επιμένει στις προτάσεις για την αναμόρφωση του ESM χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι τώρα δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική του υπουργείου σε περίπτωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι.

 

Παρακαταθήκη

Η «La Repubblica» γράφει επίσης ότι ο στόχος των Γερμανών είναι, όπως φαίνεται, να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα αύξανε το βάρος των πολιτικών στην φάση της λήψης αποφάσεων.

H εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρει ότι «η Γερμανία θέλει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της πάση θυσία» και ότι «μεταξύ των άλλων», στο κείμενό του, ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών «αρνείται κάθε μορφή κοινού προϋπολογισμού για τις χώρες της ζώνης του ευρώ».

«Ο Σόιμπλε, ουσιαστικά, λέει: «“Εγώ φεύγω, αλλά η παρακαταθήκη μου, μένει”», γράφει η «Corriere bella Sera».

 

Με λίγα λόγια δηλαδή, φεύγοντας ο Σόιμπλε ανοίγει συζήτηση για αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και καταθέτει μαξιμαλιστικού χαρακτήρα προτάσεις ώστε, μέσα από διαπραγματευτικούς συμψηφισμούς, να φθάσει στο ποθητό από το Βερολίνο αποτέλεσμα, δηλαδή να «καούν» όσες προτάσεις της Γαλλίας οδηγούν άμεσα ή έμμεσα σε κοινό λογαριασμό για ευρωπαϊκά χρέη, όπου η Γερμανία θα έχει να σηκώσει τα περισσότερα βάρη.

 

Γενικότερα, το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είναι ξεκάθαρα αρνητικό στις ιδέες των Γάλλων για μια, έστω περιορισμένη, δυνατότητα κοινής δημοσιονομικής διαχείρισης από τα κράτη της Ευρωζώνης με εκδόσεις νέου χρέους (από τον ESM ή άλλο οργανισμό). 

«Θα έπαιρνε χρόνο και θα αποτελούσε επανάληψη σφαλμάτων του παρελθόντος, θα έδινε εσφαλμένα κίνητρα και θα εγείρονταν νέα θεμελιώδη ερωτήματα για το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης. Θα αμφισβητούνταν η σταθερότητα της Ευρωζώνης», σημειώνεται στο γερμανικό έγγραφο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Β. Σόιμπλε πήγε στο τελευταίο Eurogroup της μακράς υπουργικής θητείας του και κατέθεσε τις πιο ακραίες θέσεις της γερμανικής πλευράς, με μοναδικό στόχο να εξουδετερώσει εκ των προτέρων τις ιδέες Μακρόν, που αποτελούν στρατηγικής σημασίας απειλή για τα γερμανικά συμφέροντα. Ο διάδοχός του θα κληθεί να κάνει συμβιβασμό με ορισμένες υποχωρήσεις, αλλά ήδη ο Σόιμπλε έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των γερμανικών απαιτήσεων  

http://www.topontiki.gr/article/241607/ta-mayra-shedia-toy-soimple
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ