2017-10-21 11:56:09
Φωτογραφία για Η σπουδαιότητα του εμβολιασμού για πνευμονιόκοκκο στο παιδί μας
Στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, η εφαρμογή των εμβολιασμών θεωρείται βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και αυτό επιβεβαιώνεται από την κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων συγκεκριμένων ασθενειών κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι παρόλο που ασθένειες οι οποίες πλέον προλαμβάνονται με εμβολιασμό απαντώνται σπάνια σε πολλές χώρες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τις προκαλούν συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε κάποια μέρη του κόσμου. Ακόμη και αν τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής σε εμάς και τα παιδιά μας, υπάρχουν κάποιες ασθένειες οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν σε άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί καταλλήλως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πνευμονιόκοκκος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςαναφέρει ότι τα νοσήματα από πνευμονιόκοκκο αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, μιας και συνοδεύονται από υψηλή νοσηρότητα και θνηνότητα.


Ο πνευµονιόκοκκος προκαλεί τόσο διεισδυτικές λοιµώξεις όπως η µηνιγγίτιδα, η βακτηριαιµία και η βακτηριαιµική πνευµονία όσο και µη διεισδυτικές όπως η οξεία µέση ωτίτιδα και η πνευµονία, ενώ αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε μολυσματικές ασθένειες όπως τα πνευμονιοκοκκικά νοσήματα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προτατέψουν τα παιδιά τους

Και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι η πιο σημαντική ασπίδα προστασίας.

Πριν από την κυκλοφορία και ευρεία χρήση των πνευμονιοκοκκικών συζευγμένων εμβολίων το 2000, εκτιμάται ότι είχαν παρουσιαστεί 14,5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων από πνευμονιόκοκκο και πάνω 820.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ( με την πλειοψηφία των θανάτων να αφορούν σε ανεπτυγμένες χώρες).

Τα πνευμονιοκοκκικά συζευγμένα εμβόλια είναι απαραίτητο να γίνονται καθώς προστατεύουν από διάφορους τύπους βακτηρίων του πνευμονιόκοκκου που προκαλούν κάποιες πολύ σοβαρές ασθένειες στα παιδιά. Εκτιμάται δε ότι το χρονικό διάστημα 2011-2020, περίπου 1,5 εκατομμύριο ζωές θα έχουν σωθεί χάρη στα πνευμονιοκοκκικά συζευγμένα εμβόλια.

Τα συζευγμένα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια σώζουν ζωές και συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προστασία του παιδιού σας ενάντια στην πνευμονιοκοκκική νόσο.

Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε γονιός για την ασφάλεια του παιδιού του είναι να ακολουθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ενάντια στην πνευμονιοκοκκική νόσο και να εμβολιάζει το παιδί του με όλα τα εμβόλια που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ