2012-05-24 22:51:03
Φωτογραφία για Όταν η πολιτική μετατρέπεται σε πόκερ
της Ευτυχίας Λαμπροπούλου

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό όλοι ακούμε την λέξη μπλόφα. Μπλοφάρουν οι Ευρωπαίοι, μπλοφάρει η Κριστίν Λαγκάρντ η Πρόεδρος του ΔΝΤ, οι G8 και πολλοί άλλοι με στόχο την Ελλάδα αν μείνει ή θα φύγει από την ζώνη του Ευρώ. Μόνο που το συγκεκριμένο τραπέζι δεν έχει στρωμένη τσόχα αλλά έχει κατασκευαστεί από πανάκριβο ξύλο και γυαλί.

Κάτι τέτοιες στιγμές θυμάμαι τα λόγια κάποιου προσφιλούς μου προσώπου ο οποίος ήταν δεινός χαρτοπαίχτης μου είχε πει "Πόκα δεν παίζουμε ποτέ με άτομα που δεν ξέρουμε και ποτέ με πιο πλούσιους από εμάς. Στην πρώτη περίπτωση κινδυνεύουμε από τους χαρτοκλέφτες αφού δεν ξέρουμε την στρατηγική τους ή από τα καρφιά της αστυνομίας και στην δεύτερη περίπτωση από τα κόλπα, ένας εύρωστος οικονομικά μπορεί να μπλοφάρει με τα ρέστα του όσες φορές θέλει και να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, ενώ αυτός που δεν έχει τόσα χρήματα μια μπλόφα να του σπάσει τελείωσε".


Κάπως έτσι δεν είναι και η πολιτική; Παιχνίδι στρατηγικής, μόνο που κάποιοι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και καταφεύγουν σε λαϊκίστικα τεχνάσματα. Διάβαζα πρόσφατα για την Μικρασιατική καταστροφή,  κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη της αποτέλεσαν οι εκλογές του 1920. Το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο κατέδειξε την δυσαρέσκεια του Ελληνικού λαού για την παρατεταμένη παραμονή των Ελληνικών στρατευμάτων στην Μικρά Ασία, ήταν καθοριστικό για την μετέπειτα ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές από τον Δημήτριο Γούναρη, ο οποίος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις είχε συμπεριλάβει την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και των επαναπατρισμό των στρατευμάτων. Όλα αυτά με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των Ελλήνων και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Μετά από 90 χρόνια κάτω από άλλες συνθήκες οι Έλληνες καλούμαστε να επιλέξουμε αν θέλουμε την Χώρα μας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και στο Ευρώ ή έξω από αυτήν παρατηρητή των γεγονότων και αποδιοπομπαίο τράγο. Στο χέρι μας είναι να μην κάνουμε τις λάθος επιλογές παρασυρόμενοι από τον λαϊκισμό συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ ή από τον δικαιολογημένο θυμό μας. Γιατί ίσως τότε βιώσουμε μια δεύτερη άλλης μορφής καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων αυτή την φορά όμως με κατεύθυνση το άγνωστο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ