2017-10-23 12:21:18
Φωτογραφία για Γιατροί προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε πρώτα τα χρέη σας και μετά οι συμψηφισμοί! Τι ζητούν
Δευτέρα 23 Οκτώβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε εκβιαστικό δίλλημα βρίσκονται οι γιατροί που πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Η παροιμία εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το… βόδι φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στο πλαίσιο του συμψηφισμού στον οποίο τους επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ για υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και claw back) για το διάστημα 2012-2015.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι ο Οργανισμός τους χρωστά για υπηρεσίες που παρείχαν από το 2010, χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι και για το 2017 έχουν εισπράξει ελάχιστους μήνες (μέχρι και τον Μάρτιο).

Στο μεταξύ όμως για τα χρήματα που τους ζητούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα κουρέματα που έγιναν στις τιμές των εργαστηριακώνεξετάσεων και άγγιξαν το 70%. Απώλεια δραματική για τον κλάδο.


Και το χειρότερο είναι πως τους ετέθη εκβιαστικό δίλλημα να αποδεχθούν την πρόταση του ΕΟΠΥΥ εντός τριών ημέρων, ωσάν να προλάβαινε κανείς να υπολογίσει κάθε ευρώ για το χρονικό διάστημα που απαιτείται.

Όλοι οι φορείς με επιστολές τους αλλά και ανακοινώσεις (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κ.α.) ζητούν να δοθεί παράταση στο χρόνο αλλά και να επιτραπεί στους γιατρούςπου οφείλουν, να τα αποπληρώσουν σε 120 δόσεις όπως άλλωστε γίνεται και με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Η παράταση της προθεσμίας πάντως θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε γιατρό να μπορέσει να ελέγξει όλα τα στοιχεία που του απεστάλησαν από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποδεχθεί το συμψηφισμό ή να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, προκειμένου να επισημάνει σφάλματα για υπολογισμό και να εκθέσει τις επιφυλάξεις του.

Τι λένε οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) από την πλευρά του ζητά να αποπληρώσει ο ΕΟΠΥΥ πρώτα τις οφειλές του παρελθόντος και μετά να προχωρήσει στον όποιο συμψηφισμό. Αναφέρει ο ΙΣΑ σε επιστολή του στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: «αιτούμαστε όπως λάβετε υπόψη σας ότι όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έχουν αφήσει μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμα προς τους ιατρούς για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος!

Οφείλετε λοιπόν πρώτα να προβείτε σε ολική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Οργανισμού σας και αφού αποπληρώσετε ΠΛΗΡΩΣ τα ληξιπρόθεσμα να ξεκινήσει η καταβολή των 120 δόσεων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό τους καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας».

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν φτάνουν όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ, η υπερφορολόγηση, κλπ έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του».

Ο ΕΟΠΥΥ πάντως φαίνεται πως προχωρά στην αιφνίδια προειδοποίηση των γιατρών για συμψηφισμό καθώς οι τροϊκανοί διαπίστωσαν ότι δεν είχε εισπράξει όλες τις εκπτώσεις και τις επιστροφές από παρόχους και κυρίως μεγάλους. Η πρόταση του Οργανισμού μιλά μάλιστα για 12 δόσεις.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή μικρά ιατρεία και εργαστήρια θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα γεγονός που δεν αποκλείει να υπάρξουν και λουκέτα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ