2017-10-23 14:24:58
Φωτογραφία για Διαστάσεις ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας*

Μια πολύ σημαντική διάσταση των σχέσεων Ε.Ε και Τουρκίας είναι πλέον και η Ρωσία.

Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει ξεμείνει από συμμάχους και έτσι, έχει προσδεθεί στο ρωσικό γεωπολιτικό άρμα. Η Ρωσία με την Ε.Ε, έχουν πολύ σημαντικές εκκρεμότητες και μια από αυτές είναι η Ουκρανία. Ουκρανία και Τουρκία έχουν τεράστιες ακτογραμμές στη Μαύρη Θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, αποτελούν τις ενεργειακές γέφυρες πολλών αγωγών.

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να οδηγήσει σε περαιτέρω ρήξη την Τουρκία με την Ε.Ε για λόγους που αφορούν την επιρροή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει κατανοήσει πως η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ δε λειτουργούν καλά, πολύ πριν το αντιληφθούμε στη Δύση και έτσι, γνωρίζοντας οτι η Ε.Ε για την επόμενη δεκαετία θα είναι εξαρτημένη έτσι κι αλλιώς από το ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να εκβιάσει καταστάσεις.

Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική της Ρωσίας καθώς για εσωτερικούς λόγους, ο Ερντογάν επιθυμεί να κρατά ένα κλίμα αντιδυτικό και επενδύει σταθερά στη ρήξη του με την Ε.Ε καθώς ούτε επιθυμεί να κάνει την Τουρκία μέλος της Ε.Ε και πιστεύει πως έτσι χρησιμοποιεί πολύ καλά την 5η φάλαγγα της πολιτικής του, τους Τούρκους και τους μουσουλμάνους της Ευρώπης που θεωρούν οτι εκπροσωπούνται από τον ιδιότυπο τουρκικό πανισλαμισμό που ασπάζεται
.

Άλλη μια διάσταση στην οποία υπάρχουν Ρωσία και Τουρκία και επηρεάζει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις είναι το Κυπριακό. Σε περίπτωση ισχύος των κατάπτυστων λύσεων ''εκ περιτροπής προεδρίας" και άλλων εφευρέσεων τύπου BRIO και Άίντε, η Τουρκία μπαίνει από το παράθυρο στην Ε.Ε μέσω Κύπρου η οποία Λευκωσία, είναι επιπρόσθετα, μέσα στο κοινοτικό σχέδιο για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Η Ρωσία δε θα θλιβόταν καθόλου αν ειναι ενεργειακές εναλλακτικές μειώνονταν για τη Δύση καθώς έτσι θα διατηρούνταν η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία στο κομμάτι της ενέργειας.

Επομένως, αυτοί είναι μόνο λίγοι λόγοι γεωπολιτικού περιεχομένου για τους οποίους είναι ακατανόητο να λέει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός οτι ''επενδύει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε".

*Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ