2017-10-24 10:30:25
Φωτογραφία για Αλλάζουν ξανά οι ισορροπίες στη Μ. Ανατολή
• ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

• ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 

• ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Ικανοποίηση επικρατεί στην Τεχερά­νη και στην Άγκυρα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας και του Βορείου Ιράκ, καθώς κοινή εκτίμηση όλων των αναλυτών είναι πως το ενδεχόμενο της ίδρυσης κουρδικού κράτους στην περιοχή της Μέσης Ανατο­λής απομακρύνεται.

Οι Κούρδοι έχασαν μέσα σε 24 ώρες το Κιρκούκ με τις πετρελαιοπηγές του -είχαν αποκτήσει τον έλεγχό του το 2014 εκδιώ­κοντας τους μαχητές του ISIS- και οι δυ­νάμεις του Ιράκ με την υποστήριξη των ιρανών πολιτοφυλάκων ελέγχουν πλέον την πόλη. Ακόμα και το φράγμα της Μοσούλης ελέγχεται από τις δυνάμεις της Βαγδάτης.

Στο άλλο μεγάλο «θέατρο μαχών», τη Ράκα της Συρίας -όπου οι τζιχαντιστές του ISIS είχαν το «στρατηγείο» τους κι εκπαί­δευαν μαχητές-, η συμμαχία των Κούρ­δων του YPG με τις δυνάμεις του Ασαντ πέτυχε μεγάλη νίκη και ελέγχει πλήρως την περιοχή.


Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Βορείου Ιράκ έφερε καταστροφή για τους Κούρδους. Η επιμονή του Κούρδου ηγέτη Μασούτ Μπαρζανί, που υποστηρίχθηκε μόνο από το Ισραήλ, ξύπνησε τα αντανακλαστικά της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, που αντέδρασαν και αποφάσισαν να βάλουν «φρένο» στις κουρδικές φιλοδοξίες.

Έτσι, μέσα σε λίγες εβδομάδες οι Κούρ­δοι υποχώρησαν στα σύνορα του 2014 και έχασαν το Κιρκούκ με τις πλούσιες πετρελαιοπηγές του. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ σε συνεργασία με τις σιιτικές πολι­τοφυλακές του Ιράν (Hasdi Sabi) μέσα σε 24 ώρες κατέλαβαν όλη την πόλη.

Η κατάληψη του Κιρκούκ από τις ιρακινές δυνάμεις προκάλεσε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των πολιτοφυλακών του Β. Ιράκ. Η κυβέρ­νηση του Ερμπίλ κατηγορεί για προδο­σία τις δυνάμεις Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) που ελέγχονται από τον Μπαφίλ Ταλαμπανί, καθώς δεν έδωσαν καμία μάχη για να κρατήσουν την πόλη.

Ο έλεγχος του Κιρκούκ είναι περίπλο­κη υπόθεση, καθώς έχει διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες: Κούρδους, Άραβες, Τουρκομάνους κ.λπ. Πολιτικοί ανα­λυτές εκτιμούν πως ο Μπαρζανί με την υπερβολική του σιγουριά κατέστρεψε το όνειρο των Κούρδων για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στην περιοχή της Μέ­σης Ανατολής.

Ικανοποίηση Ερντογάν

«Η διοίκηση του Βορείου Ιράκ ισχυρίστη­κε πως της ανήκει το Κιρκούκ. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει εκεί το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος και δεν θα επιτρέ­ψουμε στο YPG (Ένοπλες Δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας) να δημιουργήσει ζώνες ελέγχου διοίκησης. Κι αν χρειαστεί, θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, μετά την πτώση του Κιρκούκ, απειλώντας εμμέσως τους Κούρδους.

Αν και η Άγκυρα ικανοποιήθηκε από την εξέλιξη, καθώς δεν θέλει την ανεξαρ­τησία των Κούρδων, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Χασάν Ίξεμάλ αναφέρει πως «κάποιοι πανηγυρίζουν για το Κιρκούκ που χάθηκε από τα χέρια των Κούρδων. Μήπως πρέπει να σκεφθούν αν στο Κιρκούκ εισέβαλε το Ιράκ ή το Ιράν;», διερωτάται ο ίδιος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την Τεχεράνη.

Και συνεχίζει λέγοντας πως η Τουρκία δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τους Κούρδους γιατί θα απομονωθεί: «Οι Ένοπλες ιρανικές Δυνάμεις του Hasdi Sabi παραμένουν εκεί... Έχετε την εντύπωση πως ενώ το Ιράν αυξάνει τη ζώνη επιρρο­ής του στο Κιρκούκ, στο Ιράκ και τη Συρία, θα αδιαφορήσουν οι σουνιτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου ή το Ισραήλ;».

Ο αρθρογράφος της «Hiirriyet» Τάχα Ακγιολ προσθέτει πως «αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή δύο χώρες αυξάνουν ραγδαία τη δύναμή τους: η Ρωσία και το Ιράν. Εμείς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την εξωτερική μας πολιτική».

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει το 87% των εδαφών που κατείχε

Η ΠΤΩΣΗ της Ράκα ήταν η τελευταία από τις πολλές ήττες του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς συνασπισμού που ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν το 87% των εδαφών που είχε καταλάβει το 2014 στις δύο χώρες. Ο συνασπισμός κατά του ISIS μαζί με ,τους Κούρδους και τους Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έχει ανακαταλάβει έκταση μεγαλύτερη των 93.790 τετραγωνικών χιλιόμετρων. «Ακόμη μερικές χιλιάδες τρομοκρατών (υπολογίζονται από 3.000 έως 7.000) εξακολου­θούν να μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού.

ΡΑΚΑ, ΣΥΡΙΑ

«Έπεσε» η «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ της Βόρειας Συρίας (YPG) ελέγχουν εδώ και λίγες ημέρες τη Ράκα, κάμπτοντας την αντίσταση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που την είχε κα­ταστήσει «πρωτεύουσα» του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου του». Στην ανα­κατάληψη της Ράκα συνέβαλαν οι 3.200 νταλίκες με βαρέα όπλα που έστειλαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Με τον αμερικανικό εξοπλισμό τους, οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν μια μεγάλη περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία σε μήκος περίπου 800 χιλιομέτρων.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της για τη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς τις δυνάμεις του YPG, καθώς θεωρεί αυτή την ένοπλη κουρδική οργάνωση ως παρακλάδι του ΡΚΚ. Ως μια μορφή αντιποίνων, οι τουρ­κικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με το Ιράν και τη Ρωσία εισέβαλαν στην πόλη Ινιλίμπ με το αιτιολογικό της απομάκρυνσης των τζιχαντιστών. Ο πραγματικός στόχος πάντως της Άγκυρας θεωρείται η παρεμπόδιση των Κούρδων να ανοιχτούν στη Μεσόγειο και να ενώσουν δύο καντό­νια στο συριακό Βορρά. «Οι Κούρδοι της Συρίας -δηλαδή το ΡΚΚ- μάχονται υπέρ των ΗΠΑ. Ευελπιστούν στη μελλοντική στήριξη των ΗΠΑ ως ανταμοιβή για τις μάχες που έδωσαν εναντίον των τζιχαντιστών. Όμως γνωρίζουν πως οι δουλειές στη Συρία δεν κλείνονται χωρίς την έγκρι­ση της Ρωσίας. Άρα μελλοντικά μπορούν να στραφούν υπέρ της Μόσχας με ένα συμβιβασμό για αυτονομία στη Βόρεια Συρία», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Μουράχ Γετκίν.

Διασπασμένοι

Οι Κούρδοι της Συρίας ιδεολογικά δεν έχουν καλές σχέσεις με τον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρ­ζανί και δεν είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τη στρατιωτική ήττα του στο Κιρκούκ. Οι φατρίες των Κούρδων προ­σπαθούν να δημιουργήσουν δικές τους ζώνες επιρροής. Πάντως οι Κούρδοι σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων δεν είναι ενωμένοι και το ενδεχόμενο δημιουργίας οποιουδήποτε κράτους τους απομακρύνεται. Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία με τις παρεμβάσεις τους και τη συνεργασία τους έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και άγνωστη παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον, αλλά κυρίως του Ισραήλ, που διαπιστώνει πως το Ιράν μέσω των παραστρατιωπκών οργανώσεών του βρίσκεται εντός του Ιράκ και της Συρίας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-22/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ