2017-10-28 07:11:16
Φωτογραφία για Ομιλώ αλλά γιατί δεν επικοινωνώ;
Κάθε φορά που βρίσκομαι σε συνελεύσεις διαπιστώνω με λύπη πόσο λίγο ξέρουμε πραγματικά να επικοινωνούμε Πάντα έχουμε άποψη και απόλυτη μάλιστα (τώρα πως την διαμορφώνουμε είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα).

Πάντα πεταγόμαστε και διακόπτουμε το ομιλούμενο πρόσωπο.

Πάντα δεν ξέρουμε ποιο είναι το θέμα της ομιλίας και βγαίνουμε εκτός θέματος.

Πάντα δεν ξέρουμε τι αφορά τα κοινά και μπερδευόμαστε με προσωπικές ατομικές αναφορές που δεν αφορούν κανέναν.

Πόσο δε λίγο ξέρουμε να ακούμε τον συνομιλητή μας είναι τραγικό!

Για να μην αναφερθώ για όταν ακούω συνομιλία στη Βουλή. Είναι μεγάλη έκπληξη άνθρωποι μορφωμένοι να μην ξέρουν να επικοινωνήσουν! Αν ανοίξω την τηλεόραση τα ίδια!

Επικοινωνία σημαίνει καταρχήν «ακούω» κι έπειτα  «μιλάω». Το να μιλάς είναι το εργαλείο και η επικοινωνία είναι ο σκοπός. Χρειάζεται, άρα να ξέρεις να ακούς για να επικοινωνήσεις σωστά.


Συνοψίζω λοιπόν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν την πραγματική σου επικοινωνία με το περιβάλλον γύρω σου:

Δώσε χρόνο στον συνομιλητή: Σχεδόν πάντα σκέφτεσαι ήδη τα επόμενα λόγια σου ενώ κάποιος ακόμη μιλάει. Πήγαινε κόντρα στην συνεχή τάση σου να μιλήσεις διακόπτοντας συνεχώς τον άλλον. Ίσως έτσι μάθεις περισσότερα γι’ αυτόν.

Μάθε να ακούς τους άλλους: Όταν ξέρεις να ακούς, μιλάς πάντα καλύτερα. Γίνε ένας καλός ακροατής.

Κοίταζε με προσοχή τον άνθρωπο που σου μιλάει: Αν κάποιος σου μιλάει και εσύ κοιτάς τα ουράνια, κάτι δεν πάει καλά.  Δωσ’ του την απόλυτη προσοχή σου. Συγκεντρώσου και κοίταξέ τον στα μάτια.

Μάθε τα βασικά της γλώσσας του σώματος: Προσπάθησε να παρατηρείς τον τρόπο που μιλάει κάποιος. Το σώμα του θα σου δείξει αυτά που κρύβουν τα λόγια του και θα σε βοηθήσει να τον καταλάβεις καλύτερα.

Έχε ως απώτερο σκοπό το να καταλάβεις τι θέλει να σου πει ο συνομιλητής σου:  Ενδιαφέρσου πραγματικά για την συζήτηση. Μην βγαίνεις απ’ το θέμα και τρέχεις σε λιμάνια ξένα…..

Άκουσε τον εαυτό σου να μιλάει: Το καλό σ’ αυτό είναι πως αφού αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου, μπορείς να ξεκινήσεις να βελτιώνεις τον τρόπο και τον ρυθμό που μιλάς.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου πριν απαντήσεις: Μην βιάζεσαι να απαντήσεις. Κάνε εσωτερική κουβέντα με αντίλογο, καταλήγοντας στην πραγματική σου άποψη. Σκέψου καλά την απάντησή σου.

Πρόσεξε τον τρόπο που θα εκφραστείς: Μην βγεις ποτέ εκτός εαυτού, ηρέμησε και μετά ολοκλήρωσε τις σκέψεις σου. Μην δίνεις έμφαση στις διαφωνίες.

Μη μιλάς πολύ: Όσο πιο λίγα πεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους συνομιλητές σου να σε καταλάβουν. Θα είσαι πιο ξεκάθαρος για το τι θες να περάσεις και μειώνεις την περίπτωση να πεις χαζομάρες.

Ενδιαφέρει  τους συνομιλητές  μου  αυτό που θα πω; Όταν είσαι σε μία ομάδα καλό είναι να έχεις πάντα αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Πρέπει να ξεχωρίζεις το ατομικό απ’ το ολικό.

Μίλησε για τα συναισθήματά σου: Μην φοβάσαι να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Γιατί αν δεν το πεις πως θα το γνωρίσει ο απέναντι σου, αν δεν το ζητήσεις πως θα το πάρεις. Η αληθινή επικοινωνία θέλει αίσθημα.

Άσε την κριτική: Απλά άκου.. Αν επικρίνεις  ο συνομιλητής σου θα κλειστεί.

Χρησιμοποίησε και εσύ τα χέρια σου αλλά και κινήσεις έκφρασης: Μπες στην κουβέντα δείχνοντας το πάθος σου  στον συνομιλητή σου.

Συζήτησε παντού, με όλους γύρω σου: Σκέψου μετά από κάθε συζήτηση: «Ήταν αυτή μια πραγματική συνάντηση δύο ανθρώπων; Έδωσα χώρο στον άλλον άνθρωπο να μου εκφράσει τις απόψεις του;»

Οι συνάνθρωποί σου μπορεί να μην θυμούνται τι έκανες ή τι ακριβώς είπες, όμως θυμούνται πάντα πώς τους έκανες να νιώσουν!!!

Θυμήσου!  Άλλο μιλώ και άλλο συνομιλώ!  Το άνοιγμα της ψυχής, της καρδιάς σου, του μυαλού σου, της γλώσσας του σώματος, όλα θα σε βοηθήσουν να επικοινωνήσεις. (Δηλαδή να εκφραστείς αλλά και να ανακαλύψεις τι θέλει να πει ο άλλος άνθρωπος δίπλα σου). Και τότε θα είσαι από τους λίγους τυχερούς, που έχουν αληθινές σχέσεις, με αγάπη!!!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ