2017-10-29 10:31:22
Φωτογραφία για Έρχεται Big Brother σε όσους χρωστούν στα Ταμεία
► Σε άμεση εφαρμογή διάταξη-«βόμβα».

► ΤΟ ΚΕΑΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΚΟ, ΔΗΜΟΥΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΑ, ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ.

► Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί, μέσω ΚΕΑΟ, να παίρνει κάθε πληροφορία που θέλει για τους οφειλέτες του από μια ΔΟΥ μέχρι μια επαγγελματική ένωση.

Πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία οφειλετών που βρίσκονται σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς, Εφορίες, δήμους, δικα­στικές Αρχές, ακόμα και επαγγελματικούς φορείς, θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διάταξη-«βόμβα», που ψη­φίστηκε πρόσφατα και τίθεται πλέον σε άμεση εφαρμογή, προβλέπει πως το Κέντρο Εί­σπραξης Ανεξόφλητων Οφει­λών (ΚΕΑΟ) προς τα Ταμεία μπορεί να λαμβάνει κάθε διαθέσιμη πληροφορία, την οποία χρειάζεται για την αξιο­λόγηση της εισπραξιμότητας των χρεών των οφειλετών των Ταμείων, από κάθε δημόσιο φορέα και χρηματοπιστω­τικό ίδρυμα.


Δηλαδή, το ΚΕΑΟ θα μπο­ρεί να μαθαίνει αν ο οφειλέτης των Ταμείων χρωστά παράλλη­λα στην Εφορία, πόσες καταθέ­σεις έχει στις τράπεζες, αν έχει οφειλές προς πρώην ΔΕΚΟ (π.χ., ΔΕΗ), καθώς και αν έχει διωχθεί ποινικά για υποθέσεις χρεών. Και αυτό προκειμένου να μπορούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να αξιολογούν το «προ­φίλ» του οφειλέτη και, έτσι, να τον αντιμετωπίζουν ανάλογα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕΑΟ μπορεί να ζητά στοι­χεία που δείχνουν την οικονο­μική συμπεριφορά των οφει­λετών του από:

► Κρατικές υπηρεσίες και κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρ­νησης, όπως είναι οι δικαστι­κές και εισαγγελικές Αρχές.

► Όλους τους δημόσιους οργανισμούς, φορείς και εταιρείες όπου συμμετέχει ή έχει την εποπτεία το κρά­τος, καθώς και τις ανεξάρτη­τες Αρχές.

► Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων.

► Συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και προ­ϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων.

► Επιμελητήρια, οικο­νομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς ή οργανώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά στο Κέντρο Είσπρα­ξης Ανεξόφλητων Οφειλών όλων των πρωτότυπων εγγρά­φων, μητρώων και στοιχείων των δημοσίων φορέων εκτός των εγκαταστάσεών τους. Επί­σης, το Κέντρο Είσπραξης Ανε­ξόφλητων Οφειλών δεν θα μπορεί να λαμβάνει γνώση πληροφοριών ή εγγράφων που αφορούν ποινικές υπο­θέσεις που εκκρεμούν ενώ­πιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών ή των ποινικών δι­καστηρίων χωρίς την προηγού­μενη έγγραφη άδεια του αρμό­διου εισαγγελέα.

Πώς «χωρίζονται» οι οφειλέτες

Η «έφοδος» του ΚΕΑΟ σε κάθε φορέα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανεύ­ρεση στοιχείων της οικονομι­κής συμπεριφοράς των οφει­λετών των Ταμείων γίνεται από τη σκοπιά του διαχωρισμού των οφειλών προς τα Τα­μεία. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται μεταξύ εκείνων που μπορούν να εισπραχθούν και εκείνων που δεν μπο­ρούν να εισπραχθούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέ­ρει η 3η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για το 2017, με «την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητι­κά εισπράξιμων οφειλών από τους τέως Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΚΕΑΟ είναι αναμενόμενο να ενταχθούν πολλές οφειλές οι οποίες εμ­φανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα».

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «ο διαχωρισμός των ανεπίδεκτων είσπραξης είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση του χρέους» προς τα Ταμεία. Στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται:

Οφειλές για την είσπρα­ξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστι­κά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα.

Οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρο­νόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά.

Οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκο­νται σε αδράνεια.

Επίσης, από το ΚΕΑΟ τονίζεται πως «ο διαχωρισμός των ανεπίδεκτων είσπραξης περιλαμβάνει εν­δελεχή έλεγχο των οφειλών και καταλήγει στην καταχώ­ριση στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων».

Για την ενίσχυση της δρά­σης αυτής έχει δρομολογηθεί η έκδοση υπουργικής απόφα­σης με την οποία «θα καθορι­στούν τα ελάχιστα στοιχεία που πρέπει να ερευνώνται ώστε να γίνεται με ασφά­λεια ο χαρακτηρισμός των οφειλών».

Ποιοι περνούν τώρα από έλεγχο

«Στην παρούσα φάση», σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, «είναι υπό επεξεργα­σία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται ως μη άμεσα εισπράξιμες» και περι­λαμβάνουν:

Οφειλέτες που εμφανί­ζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώ­χευση ή εκκαθάριση.

«Οφειλέτες (κοινές επι­χειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες του τέως ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις κατα­λογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας δεν έχουν υποβάλει Ανα­λυτικές Περιοδικές Δηλώσεις μετά το 2003».

Οι τέσσερις αλλαγές

Τέσσερις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν το 2017 και αφορούν τη δια­χείριση των χρεών προς τα Ταμεία πε­ριέχει η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ:

01. Από 1/1/2017 διαβιβάζονται αφενός οι μη ρυθμισμένες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ και αφετέρου οι μη ρυθμισμένες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που δεν πληρούσαν τα παλαιότερα κριτήρια για δια­βίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών στο ΚΕΑΟ.

02. Οι οφειλέτες εντάσσονται στο ΚΕΑΟ με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη κατά τα οποία οφείλουν.

03. Για την κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών θα εφαρμοστεί συγκεκριμέ­νη μεθοδολογία για την κατάταξή τους σε:

«Οικονομικά βιώσιμους». 

«Οικονομικά μη βιώσιμους». 

Μια ενδιάμεση ομάδα («γκρίζα ζώνη»), βάσει ανάλυσης χρηματοοικονομικών στοι­χείων, καθώς και ποιοτικών χαρακτηριστι­κών της συμπεριφοράς του οφειλέτη για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Έως τον Δεκέμβριο 2017 το ΚΕΑΟ θα ολοκληρώσει την κατηγοριοποίηση των με­γάλων οφειλετών αρμοδιότητάς του και θα συντάξει σχετική έκθεση με τα αποτελέσματα της κατηγοριοποίησης.

Στόχος της διαδικασίας κατηγοριοποίησης από το ΚΕΑΟ είναι η ανάλυση του χαρτοφυλα­κίου των οφειλών των μεγάλων οφειλετών που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Οφει­λετών του ΚΕΑΟ και στη συνέχεια ο προσδιο­ρισμός των καταλληλότερων μεθόδων για τη διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των οφειλε­τών βάσει των χαρακτηριστικών των επιμέρους κατηγοριών.

04. Στις 10/7/2017 εκδόθηκε απόφαση υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία καθορίζονται η μεθοδολογία και τα κριτήρια για τον προσδι­ορισμό του αριθμού και του ύψους των δό­σεων κατά τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΑΓΑΝΗ [email protected]

(ΚΕΦΑΛΑΙΟ-27/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ