2017-10-29 12:45:37
Φωτογραφία για Ο πρώτος Αξιωματικός που έπεσε το 1940
Κύριε Διευθυντά,

Λέγεται ότι η Ιστορία έχει τρεις όψεις: τη δική της, την όψη των πλαστογράφων και των παραχαρακτών της και την αλήθεια. Τούτο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η κα­ταγραφή των ιστορικών γεγονότων γίνεται με βάση τις πηγές του ιστορικού, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστες, με βάση τους ιδεολογικούς στόχους του, οι οποίοι είναι προφανώς ιδιοτελείς, και, τέλος, με βάση την ιστορική αλήθεια. Απτά παραδείγματα καταγραφής της Ιστορίας για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών πολιτικών ή ιδεολογικών στόχων είναι η άποψη των ηγετικών στε­λεχών του ΚΚΕ για τα κίνητρα του συμμοριτοπόλεμου, η άποψη της κυρίας Ρεπούση για την καταστροφή της Σμύρνης, η άποψη του τέως υπουργού Παιδείας κ. Φί­λη για τη Γενοκτονία των Ποντίων κ.ά.

Η εκ παραδρομής ή λανθασμένης πληροφόρησης καταγραφή των ιστορικών γεγονότων είναι συνήθως άνευ σοβαρής επίδρασης στον διαπλαστικό ρόλο της Ιστορίας
. Τούτο όμως ουδόλως σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει, όπου αυτό είναι εφικτό, να αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια. Ένα μικρό δείγμα ανα­κριβούς καταγραφής ιστορικού γεγονότος είναι ο πρώ­τος πεσών Έλληνας αξιωματικός κατά τον πόλεμο του 1940-41. Στα περισσότερα σχολικά εγχειρίδια αλλά και στα εγκυκλοπαιδικά λεξικά ως πρώτος πεσών αξιωμα­τικός φέρεται σε άλλα μεν ο υπολοχαγός Πεζικού Αλέ­ξανδρος Διάκος, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την επίθε­ση του λόχου του οποίου ηγείτο για την κατάληψη του Υψώματος Τσούκα την 1η Νοεμβρίου του 1940, σε άλ­λα δε ο εκ Χαλκίδος Ελληνοεβραίος αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, ο οποίος έπεσε ηρωικώς μαχόμενος την 5/12/40. Σε κανένα όμως δεν βρήκαμε τον ιστορικά πρώτο πεσόντα.

Προφανώς η αξία της προσφοράς κάθε ήρωα δεν κρίνεται από τον χρόνο της θυσίας και τη σειρά προτεραιότητος. Αυτό όμως ουδόλως σημαίνει ότι τα ιστορι­κά γεγονότα δεν πρέπει να καταγράφονται όποτε ακρι­βώς συνέβησαν. Χωρίς λοιπόν την παραμικρή πρόθεση να υποβαθμίσουμε το μέγεθος της θυσίας των προαναφερθέντων ηρώων, χάριν της ιστορικής αλήθειας και μόνο, αναφέρουμε ότι ο πρώτος πεσών Έλληνας αξιωματικός κατά τον εν λόγω πόλεμο είναι ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης.

Ο υποσμηναγός Γιάνναρης εφονεύθη κατά τη δι­άρκεια πτήσεως αναγνωρίσεως - βομβαρδισμού τις πρωινές ώρες της 30ής Οκτωβρίου 1940, ήτοι τρεις ημέρες πριν από τον θάνατο του Αλεξάνδρου Διά­κου, όταν το διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος του τύπου HENSHEL-126, με πλήρωμα τον ίδιο και τον αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα, εδέχθη τα καταιγιστικά πυρά σχηματι­σμού πέντε υπερσύγχρονων ιταλικών αεροσκαφών τύ­που FIAT GR- 42, στην περιοχή Βασιλειάδος, περί τα 20 χλμ. ΝΑ της πόλεως της Καστοριάς. Αξίζει δε να σημει­ώσουμε τα παιχνίδια που παίζει πολλές φορές η μοίρα.

Ο Γιάνναρης δεν ήταν στο πρόγραμμα να εκτελέσει αυ­τή τη συγκεκριμένη αποστολή. Προσεφέρθη να αντικα­ταστήσει άλλο συνάδελφό του, ο οποίος είχε πριν από λίγο αφιχθεί από τη Σχολή Αεροπορίας στο Τατόι.

Η ως άνω ιστορική αλήθεια έχει αναγνωρισθεί επισήμως έπειτα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων που παρέθεσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) τον Απρίλιο του 2005, από την αρμόδια επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης. Δυ­στυχώς παρά την αίτηση της ΕΑΑΑ να γίνουν οι απα­ραίτητες ενέργειες στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να διορθωθούν τα σχολικά εγχειρίδια αλλά και τα εγκυ­κλοπαιδικά λεξικά και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, 12 ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη ανα­γνώριση του ιστορικού λάθους η ιστορική αλήθεια βρί­σκεται ακόμη στο σκοτάδι.

Επισμηναγός (I) ε.α. Γεώρ. Κασσαβέτης

τ. κυβερνήτης Ο. A- τ. δ/ων σύμβουλος ΕΑΑΑ

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 28/10/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr] - ΦΩΤΟ: aeroporiapostratos.blogspot.gr)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ