2017-10-29 20:45:41
Φωτογραφία για VERTIGO στην κυβέρνηση από τα F-16
✓ Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλα λένε τη μία μέρα και άλλα την άλλη για το κόστος της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών

Μια αλλοπρόσαλλη τακτική ακολουθούν τις τελευταίες δέκα ημέρα οι υπουργοί της κυβέρνησης για το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πο­λεμικής Αεροπορίας, πρόγραμμα που κατά την αμερι­κανική κυβέρνηση ανέρχεται σε 2,404 δισ. δολάρια.

Αρμόδιοι και αναρμόδιοι, μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή άλλοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τη μία ημέρα λένε ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα κοστίσει στους Έλληνες 1,1 δισ. δολάρια, την επομένη δηλώνουν ότι δεν θα υπερβεί τα 700-800 εκατ. ευρώ και μετά βγάζουν ανακοινώσει ότι για την ανακατασκευή θα δαπανηθούν 1,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 17 Οκτωβρίου έγραφε στο Twitter ότι τα ποσά από το 1,1 δισ. ευρώ μέχρι τα 2,4 δισ. δολάρια αφορούν «προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», άρα θα πληρωθούν από τους Έλληνες και στις 25 του μήνα δήλωνε στη Βουλή ότι «μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα»
. Τρέχα γύρευε τι ισχύει τελικά Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει αυτή την αντιφα­τική εικόνα για το τι συζητά (ή έχει ήδη συμφωνήσει) με την Ουάσινγκτον για τον εκσυγχρονισμό των F-16, οι κατασκευαστές των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών είναι συνεπείς στις επιδιώξεις τους επιμένοντας με σταθερότητα εδώ και μήνες στην προώθηση του προγράμματος αναβάθ­μισης. Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, η Lockheed Martin είχε μεταφέρει τον εξομοιωτή των F-16 μέσα στη Λέσχη Αξιω­ματικών (ΛΑΕΔ), που βρίσκεται επί της οδού Ρηγίλλης στο κέντρο της Αθήνας προσκαλώντας δημοσιογράφους και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για τα αμυντικά θέματα και τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη να κλείσουν ραντεβού για να απολαύσουν ένα δεκάλεπτο εικονικής πτήσης με τον simulator των F-16.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Athens Flying Week, παραμένει ωστόσο άγνωστο πως διατέθηκε ο χώρος που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις για να τοποθετη­θεί ο προσομοιωτής πτήσης μιας ιδιωτικής εταιρείας που κατασκευάζει οπλικά συστήματα. Συμπτωματικά, πάνω από ενάμιση μήνα μετά το σόου με τον εξομοιωτή των F-16 στο ιστορικό κτίριο της ΛΑΕΔ, η Lockheed Martin εξασφά­λισε ένα συμβόλαιο μέσω του οποίου θα εισπράττει από την Ελλάδα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για όλη την επόμενη δεκαετία.

Το γεγονός ότι τα μέλη της κυβέρνησης λένε για το θέμα των F-16 άλλα τη μία μέρα και άλλα την άλλη, λες και πιστεύ­ουν τα πάντα αλλά και τα αντίθετά τους (!), δημιουργεί μια εικόνα που παραπέμπει περισσότερο σε Βαβέλ παρά σε συνειδητή προσπάθεια να θωρακιστεί η άμυνα της χώρας εν όψει δυσμενών εξελίξεων που μπορεί να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, όπως επιχειρη­ματολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημόσιες αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην απώλεια κάθε αίσθησης αξιοπιστίας σχετικά με το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με τους Αμερικανούς και πόσο θα κοστίσει ο εκσυγχρονισμός των F-16. Αντιφατικές δηλώσεις ακόμη και για το ποια εται­ρεία θα αναλάβει το έργο της ανακατασκευής των αερο­σκαφών F-16, αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία του εκσυγχρονισμού και όλα τα ενδεχόμενα για το αν θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία τα απαγορευμένα από τον νόμο αντισταθμιστικά τα οποία τη μια μέρα ανακοινώνουν και την επομένη λένε ότι μπορεί και να μην υλοποιήσουν...

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;

1. Κόστος αναβάθμισης F-16

■ Το πρόγραμμα θα κοστίσει 2,4 δισ. δολα­ρίων, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου.

■ Η οροφή για την ανα­βάθμιση των F-16 είναι 1,1 δισ. ευρώ, έγραψε ο Πάνος Καμμένος στο Twitter.

■ Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ στις 19 Οκτωβρίου: «Η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια».

■ «Η αναβάθμιση των F-16 που πιστεύω ότι τελικά θα γίνει θα είναι και κάτω από τα 700- 800 εκατ. ευρώ», δή­λωσε ο Πάνος Καμμένος στις 25 Οκτωβρίου στη Βουλή.

■ «Η αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 στη διαμόρφωση "V" έχει εκτιμώμενο κόστος 2,404 δισ. δολαρίων», ανέφε­ρε επίσημη ανακοίνωση του Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ.

2. Ποια εταιρεία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των F-16;

■ Ανακοίνωση αμερικανικής DSCA στις 17 Οκτωβρίου: «Ο κύριος κατασκευαστής θα είναι η Lockheed Martin, από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας».

■ Δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμέ­νου στη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου: «Ούτε και η εταιρεία που θα κάνει την αναβάθμιση των F-16 είναι δεδομένη. Εμείς κάνουμε διακρα­τική συμφωνία με την Αμερική. Αύριο μπορεί η Αμερική να πει ότι κρίνει ότι την αναβάθ­μιση των F-16, αφού είναι διακρατική συμφωνία, θα την κάνει άλλη εταιρεία ή και άλλες εταιρείες».

3. Διάρκεια προγράμματος ανακατασκευής των F-16

■ Πάνος Καμμένος: «Οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκρι­μένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατ. τον χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δισ. δολάρια».

■ Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Εάν θα έχουμε αναβαθμίσει από το 2019 και μετά 16 με 20 F-16, στη λο­γική ότι θα αναβαθμί­σουμε έναν αριθμό κο­ντά στο 100, θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση πε­ρίπου έως το 2023- 2024».

■ Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας, δεκαπενταετίας».

4. Αντισταθμιστικά

■ Πάνος Καμμένος, Twitter, 17 Οκτωβρίου: «Τα ποσά από το 1,1 δισ. ευρώ μέχρι τα 2,4 δισ. αφορούν προγράμ­ματα βοήθειας και αντι­σταθμιστικά».

■ Επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής DSCA: «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν γνωστά αντι­σταθμιστικά ωφελήματα. Ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως ζητάει αντισταθμιστικά ».

■ Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή στις 23 Οκτω­βρίου: «Αν εγώ θέλω να φτιάξω ένα κέντρο συ­ντήρησης και αναβάθ­μισης ελικοπτέρων X και καταφέρω να το κάνω ως κέντρο για την Ελλά­δα και την ευρύτερη περιοχή, έχω μια προ­στιθέμενη αξία για τη χώρα πάρα πολύ σημα­ντική».

■ Πάνος Καμμένος στη Βουλή στις 25 Οκτωβρί­ου: «Αν είναι κάτι αντι­σταθμιστικό, θα μπο­ρούσε να είναι κάτι όπως αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει, δηλαδή οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους αντιπρο­σωπεύει η ίδια εταιρεία η οποία έχει κάνει την προσφορά για την ανα­βάθμιση των F-16. Αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη, να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό».

Του Μάκη Πολλάτου[email protected]

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-28/10/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ