2017-10-30 11:00:44
Φωτογραφία για Ποιες νέες βάσεις ζητούν οι ΗΠΑ
✓ Η «απόρρητη» συμφωνία.

✓Οι παρασκηνιακές συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη Λάρισα και την Ανδραβίδα. Ποιά ανταλλάγματα θέλει η Αθήνα.

Σημαντικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέ­λιξη και σημαντικές συμφωνίες επιτεύ­χθηκαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων υπουργών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι συμ­φωνίες αυτές δεν πρόκειται να ανακοινωθούν, αλλά θα υλοποιούνται στην πράξη εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Η Αθήνα επιδιώκει μια στρατηγική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ιδίως μετά την ανησυ­χία της Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον στρατηγικό σύμμαχό της στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να ζήτησε να μπορεί να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπο­λης ώστε να επανασυναρμολογεί στην περιο­χή ελικόπτερα που θα φτάνουν με πλοία. Μά­λιστα, σχετική άσκηση είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στο Κιλκίς όπου διαπιστώθηκε ότι μια επανασυναρμολόγηση ελικοπτέρου μπορεί να ολοκληρωθεί εντός οκτώ ωρών!


Είναι φανερό ότι μία τέτοια βάση, ουσιαστι­κά, των ΗΠΑ στην περιοχή θα χρησιμοποιεί­ται και για τον έλεγχο χωρών όπως η Μολδα­βία ή και άλλων που έχουν σχέση με τις ενερ­γειακές πηγές στην περιοχή. Η δε Αθήνα εκτι­μά ότι μία βάση των ΗΠΑ θα αποτρέπει ουσι­αστικά τις όποιες «ορέξεις» της Τουρκίας για ει­σβολή από τον Έβρο, σε περίπτωση σύγκρου­σης των δύο χωρών. Δεν είναι τυχαίο, άλλω­στε, ότι προ ημερών ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε το λι­μάνι της Αλεξανδρούπολης «στρατηγικής ση­μασίας» και την περιοχή αυτή ως ιδανικό προ­γεφύρωμα για περαιτέρω διείσδυση στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων.

Ναύσταθμος στην Κρήτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν επίσης τη χρησιμοποίηση της Λάρισας ως βάσης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν το μέλλον της αεροπορίας καθώς σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ευρύτερους βομβαρδισμούς. Ως εναλλακτική λύση στη Λάρισα συζητείται η βάση στην Ανδραβίδα, ενώ οι όποιες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει για την πε­ριοχή του Αγρίνιου διακόπηκαν, καθώς το κό­στος ίδρυσης μίας βάσης από την αρχή θεω­ρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλο.

Ως αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, π Αθήνα φέ­ρεται να ζητά τη συμβολή των ΗΠΑ για την ανα­βάθμιση του μικρού ναυστάθμου που βρίσκε­ται στη Σούδα της Κρήτης. Οι Ηνωμένες Πολι­τείες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν οι­κονομικά στο μεγάλο αυτό έργο, με στρατιω­τικούς παράγοντες στην Αθήνα να κάνουν λόγο για την ασφάλεια που θα μπορεί να παρέ­χει ο ελληνικός στόλος στη βάση της Σούδας αλλά και για πιθανή χρησιμοποίησή του -πά­ντα σε βοηθητικό και υποστηρικτικό ρόλο- σε αμερικανικές και νατοϊκές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Σε περίπτωση αναβάθμισης του ναύσταθμου της Κρήτης, εκτιμάται ότι μπορεί να μετακομίσει εκεί ο μισός και πλέον στόλος που βρίσκεται σήμερα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο θα βρίσκεται πιο κοντά στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στη περιοχή της Κύπρου.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν τέθηκε αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση για υπογραφή συμφωνίας πενταετούς διάρκειας για τη βάση της Σούδας, ενώ γνωστή είναι η αντίθεση τόσο του Αλ. Τσίπρα όσο και του Νίκου Κοτζιά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πηγές από το υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα τεθεί, καθώς η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να είναι βέβαιη και τυπικά για την μελλοντική χρησιμοποίηση της βάσης, πριν ξεκινήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για την αναβάθμιση του λογισμικού, των ραντάρ και άλλων συστημάτων που λειτουργούν ήδη στη Σούδα.

Η Αθήνα παρά την ενόχληση της γαλλικής πλευράς, δεν πρόκειται να αγοράσει αεροσκάφη Ραφάλ, εκτιμώντας ότι η αεροπορία μας στο Αιγαίο έχει χτίσει πάνω στη βάση των F-16, με τη χρησιμοποίηση και των Μιράζ που θεωρούνται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία στο Αιγαίο, καθώς οι Τούρκοι δεν διαθέτουν αντίστοιχα αεροσκάφη.

Αντιθέτως και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπε­δο, εξετάζεται το ενδεχόμενο αγοράς στο μέλλον δύο γαλλικών φρεγατών, οι οποίες μπορούν, μεταξύ άλλων, να λειτουργούν και ως εκτοξευτήρες των πυραύλων Σκαλπ μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν σε μεγάλη απόσταση στο εσωτερικό γειτονικών δυνάμε­ων σε περίπτωση πολέμου. Και αυτό το ενδε­χόμενο, όμως δεν συζητείται για το παρόν, αλ­λά για το εγγύς μέλλον.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να παραλάβουν ακόμα τρία ελικόπτερα Σινούκ (έχουν ήδη παραλάβει έξι), σε σύνολο δεκαπέντε.

Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας άλλωστε, υπερηφανεύεται ότι κατάφερε με τα ίδια χρήματα να παραλάβει δεκαπέντε Σινούκ, έναντι δέκα που προέβλεπε η σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μεταφορά στρατευμάτων από το εσωτερικό στα σύνορα, κατάργηση των κέ­ντρων νεοσυλλέκτων και πολλά άλλα.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Σε πολύ υψηλό επίπεδο, εξετάζε­ται το ενδεχόμενο αγοράς στο μέλ­λον δυο γαλλικών Φρεγατών, οι οποίες μπορούν, μεταξύ άλλων, να λειτουργούν και ως εκτοξευτήρες των πυραύλων Σκαλπ μεγάλου βεληνεκούς.

Του ΘΑΝ0Υ ΜΩΡΙΑΤΗ[email protected]

(REAL NEWS-29/10/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ