2017-10-30 17:03:53
Φωτογραφία για Με αβάσταχτη ελαφρότητα και στον τομέα της Άμυνας
Οι πολίτικες δυνά­μεις δεν σχεδίασαν τις βάσεις μίας εθνικής στρατηγικής για τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτι­κής και ασφάλειας.

Το Γενικό Επιτελείο και οι Αρχη­γοί των τριών Όπλων είναι αυ­τοί που γνωρίζουν πολύ καλά τι χρειάζονται και τι όχι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και εί­ναι βεβαίως οι μόνοι αρμόδιοι να εισηγούνται αξιόπιστα στην πολιτική ηγεσία αγορές συγκε­κριμένων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της Άμυνας της χώρας. Οι κυβερνήσεις παίρ­νουν αποφάσεις στη βάση των σχετικών εισηγήσεων, κρίνοντας φυσικά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάληψη των βαρών που συνεπάγονται για την εθνική οικονομία οι τελικές επι­λογές. Περιμένει δε κανείς, λογι­κά, ότι σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα οι κυβερνήσεις ενημερώ­νουν εγκαίρως με λεπτομέρειες την αντιπολίτευση και τη Βου­λή για τις εν λόγω αγορές με δι­αδικασίες που εγγυώνται και το απόρρητο των συζητήσεών τους, εκεί όπου αυτό χρειάζεται. Διό­τι εννοείται, ότι τα ζητήματα που αφορούν την Άμυνα της χώρας δεν είναι δυνατόν να προσφέρονται για «πολιτικό καφενείο» και δημόσιους διακομματικούς καυ­γάδες και «χορούς» δημοσιευμά­των στον Τύπο.


Δυστυχώς, στην υπόθεση του εκ­συγχρονισμού των F-16 δεν συ­νέβη αυτό. Άλλα συνέβησαν. Η κυβέρνηση συζήτησε το σοβα­ρό αυτό θέμα κατ’ ευθείαν με την αμερικανική πλευρά όπως και για το τίμημα της σχετικής συμ­φωνίας, στην οποία πρώτος ανα­φέρθηκε ο πρόεδρος Τραμπ στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον. Κα­μία ενημέρωση της αντιπολίτευ­σης δεν είχε προηγηθεί (ούτε καν εσωτερική ενημέρωση υπουρ­γών και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ). Και το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός ακόμη «δράματος» στην πολιτική σκηνή της Αθήνας, όπου αμφισβητήθη­καν η διαύγεια και το τίμημα της εν λόγω συμφωνίας, το εύρος της και ο χρόνος εκτέλεσής της. Αμ­φισβητήθηκε ακόμη και το αν η Πολεμική Αεροπορία της Ελλά­δας έχει απαραίτητη ανάγκη τον τεχνολογικό εμπλουτισμό των F-16, στην προοπτική της αγο­ράς υπερσύγχρονων (και πανά­κριβων) F-35 από την Τουρκία. 

Χάλια αδιόρθωτα. Σε μία τόσο δύ­σκολη περίοδο για τη χώρα μας, με την άθλια οικονομική κατά­στασή της να προκαλεί δυσκο­λίες και στην υπόθεση της ενί­σχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και με την Τουρκία να δυναμώ­νει τις πιέσεις της στο Αιγαίο, οι πολίτες υποχρεώθηκαν να παρα­κολουθήσουν έναν «καυγά» των πρωταγωνιστών της ελληνικής πολιτικής για το θέμα των F-16. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα διασκέδασαν πολύ με αυτήν την κατάσταση ο κ. Ταγίπ Ερντογάν και οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Μόνο η Πολεμική Αεροπορία και οι σπουδαίοι πιλότοι μας των F-16 δεν θα χαμογέλασαν.

Όμως, τυχαία δεν ήταν όλα αυτά. Είναι παράγωγα μίας πραγμα­τικότητας. Και αυτή συνίσταται στο ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας δεν μπόρεσαν ποτέ, τις τελευταίες δεκαετίες, να σχεδιάσουν τις βάσεις μίας εθνικής στρατηγικής για τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής και ασφά­λειας. Έτσι, το τι ακριβώς έχει ανάγκη η Άμυνα της χώρας, στη βάση ποιων στόχων και σε ποιο βάθος χρόνου, αποφασίζεται κατά καιρούς από τη μία ή την άλλη κυβέρνηση στη λογική «βλέπο­ντας και κάνοντας», ανάλογα με κάποιες συγκυρίες και συχνά με «αντίπαλο» την αντιπολίτευση. 

Αυτό το καίριας σημασίας έλλειμ­μα δεν προκάλεσε κατά καιρούς μόνο προβλήματα στην ποιότητα και την καταλληλότητα του στρα­τιωτικού υλικού. Συνέδεσε τις αγορές οπλικών συστημάτων και με θλιβερές ιστορίες σκανδάλων, που διαμορφώθηκαν σε σκοτεινά παρασκήνια, σκόρπισαν «μίζες» και εξευτέλισαν ή έστειλαν στις φυλακές πολιτικά πρόσωπα μιας ελεεινής ηθικής υποστάθμης, στα οποία η Ελλάδα είχε εμπιστευθεί την Άμυνα της.

Διόλου περίεργο, λοιπόν, που η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16 «μουντζουρώθηκε» ανοήτως μόλις στο ξεκίνημά της, έτσι άσχημα όπως τη χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση και έτσι όπως έσπευσε να αντιδράσει επι­θετικά προς αυτήν μία καχύποπτη αντιπολίτευση.

ΑΡΘΡΟ του Κ. Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-27/10/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ