2017-11-02 13:00:38
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού
O καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που τρομάζει τις γυναίκες πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, επειδή αφορά το στήθος, ένα ευαίσθητο αλλά και συμβολικό σημείο του γυναικείου σώματος.

Το βασικό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται.

Γι’ αυτό η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι εξαιρετικής σημασίας. Για να αποφύγουμε την παραπλάνηση, ας δούμε μερικές κρίσιμες απαντήσεις σε μύθους και ερωτήματα.

Ο ΜΥΘΟΣ: O καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται σε νέες γυναίκες.

Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί γενικά πιστεύουμε ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά τις νεαρές γυναίκες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Σπανίως παρουσιάζεται σε μια γυναίκα κάτω των 40 ετών. Μία γυναίκα 20-30 ετών έχει ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει. Γι’ αυτό και η σύσταση για τακτικό προληπτικό έλεγχο του μαστού αφορά τις γυναίκες άνω των 40. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στην ηλικία των και των 40, μια γυναίκα έχει μόλις 0,434% πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο στον μαστό, ενώ από τα 40 μέχρι τα 50 το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 1,482%.


Ο ΜΥΘΟΣ: O πόνος στο στήθος είναι ένδειξη κακοήθειας.

Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα που οδηγεί μια γυναίκα με αγωνία στο γιατρό είναι ο πόνος στο στήθος.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο πόνος στο στήθος δεν είναι ενδεικτικός της ύπαρξης καρκίνου, άλλωστε συνήθως ο καρκίνος του μαστού είναι ανώδυνος. Oι ειδικοί τονίζουν ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πόνος στο στήθος οφείλεται σε κάποια καλοήθη πάθηση των μαστών (π.χ. μεγάλες κύστεις), σε προβλήματα στους μυς, στους χόνδρους ή στα πλευρά γύρω από το στήθος.

Ο ΜΥΘΟΣ: Kάθε όζος που παρουσιάζεται στο στήθος είναι κακοήθης.

Οι περισσότεροι όζοι στο στήθος είναι ακίνδυνοι.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Συχνά αυτό οφείλεται σε ινοκυστικές αλλοιώσεις. Η επίσκεψη στον ειδικό, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη.

Ο ΜΥΘΟΣ: Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενώ και τα σφιχτά σουτιέν είναι επικίνδυνα!

Η ψηλάφηση μπορεί να είναι δυσκολότερη κατά την εξέταση από την ίδια τη γυναίκα ή τον ειδικό.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η απάντηση είναι ότι οι γυναίκες με μεγάλο στήθος δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού. Ενώ σε ό,τι αφορά τα σφιχτά σουτιέν το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι ερεθισμό ή μύκητες λόγω της ζέστης και της υγρασίας που προκαλούνται τοπικά.

Ο ΜΥΘΟΣ: Oι μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.

H μαστογραφία επιτρέπει, σε ποσοστό της τάξεως του 85%, την έγκαιρη διάγνωση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι μαστογραφίες έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Συνιστάται να γίνεται μετά τα 40 -κατ’ άλλους, μετά τα 50- σε ετήσια βάση ή κάθε δύο χρόνια. H συχνότητα αυτή και η χαμηλή ακτινοβολία που χρησιμοποιείται κατά την εξέταση δεν εγκυμονούν κινδύνους (σύμφωνα με τους ειδικούς, 20 μαστογραφίες αντιστοιχούν σε 1 ακτινογραφία θώρακος).

O MYΘΟΣ: H αποβολή αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του μαστού.

Το ζήτημα αυτό ήταν ακόμη αμφιλεγόμενο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους αποβολές ή εκτρώσεις δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού.

Ο ΜΥΘΟΣ: Κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού θα χάσει το στήθος της.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Σε μια προκαρκινική κατάσταση, η θεραπεία μπορεί να γίνει με μία μικρή εκτομή της περιοχής, ώστε να αφαιρεθεί μόνον η βλάβη. Ανάλογα με το στάδιο της κακοήθειας, μπορεί να γίνει εκτομή του όγκου, τμηματική μαστεκτομή ή ολική μαστεκτομή. Στην τελευταία περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης του στήθους με πλαστική επέμβαση.

Tο Δίκτυο Φροντίδας Mαστού: Για κάθε απορία για την υγεία του στήθους, καλέσετε το τηλ.: 210 6401200 της Eλληνικής Aντικαρκινικής Eταιρείας

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ