2017-11-03 21:02:06
Φωτογραφία για 10 λέξεις που κανείς άντρας δεν ξέρει τι σημαίνουν
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα Εργάζεσαι σε εταιρία με όνομα βαρύ σαν ιστορία και εκτός από όταν ακούς το όνομα σου γυρνάς και στο «κινητή εγκυκλοπαίδεια».

Για να διαβάσει κάποιος το βιογραφικό σου χρειάζεται να έχει την υπομονή Πηνελόπης που διαβάζει την Οδύσσεια. Με διδακτορικό, μεταπτυχιακά και τρεις γλώσσες έχεις δώσει στη μαμά το πράσινο φως να μετατρέψει σε γκαλερί κορνίζας το πατρικό σου δωμάτιο.

Νιώθεις ότι σε κάθε συζήτηση είσαι έτοιμος να δώσεις τα φώτα σου ή στη χειρότερη να συμμετάσχεις ενεργά. Πλανάσαι πλάνην οικτράν! Υπάρχει μια κοριτσοπαρέα (όχι κάποια συγκεκριμένη, αλλά η οποιαδήποτε του πλανήτη), που αν το βάλει σκοπό θα σε κάνει να νομίζεις ότι όταν αυτές τελειοποιούσαν την έννοια «επικοινωνία», εσύ κυνηγούσες ακόμα βελανίδια.

Διότι, αν το θελήσει δεν πρόκειται να καταλάβεις γρι. Καμία γνώση σου δεν πρόκειται να σε βοηθήσει για την κατανόηση αυτής της διαλέκτου. Είναι τότε που σαδιστικά θα διαπιστώσεις πόσο σοφά ήταν τα λόγια του μεγάλου ανδρός. «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα…»


Ακαζού

Θα μπορούσε να είναι διάλογος φιλενάδων πριν η μία από τις δύο πάει για βαφή μαλλιού στο κομμωτήριο: «Πως λες να τα κάνω ματζέντα, σαντρέ ή μαρόν;» Από τις εννιά λέξεις της πρότασης δηλαδή αντιλαμβάνεσαι τις έξι και αυτές επειδή τις αντιλαμβάνεται και νήπιο.

Αν ήσουν παρών στο διάλογο, υπάρχει απάντηση πού θα σε… αποτέλειωνε: «Όχι, το ακαζού θα σου πήγαινε περισσότερο»! Θα μπορούσε να της πει να τα κάνει κοκκινομπορντοκαφέ, αλλά η άλλη παίζει να παρεξηγούσε από την υποβάθμιση της συζήτησης σε επίπεδα… μπανάλ.

Φον ντεν τεν

Το ήξερες ότι υπάρχει προϊόν ομορφιάς που προστατεύει την επιδερμίδα ενώ παράλληλα τη χρωματίζει ελαφρά και ενιαία; Συγκλονίστηκες ε (;), σα να σε βλέπω. Ναι, αλλά θεωρείται, λέει, το πιο σημαντικό προϊόν για το μακιγιάζ. Και επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, καλό είναι να γνωρίζεις ότι προσφέρεται σε τρεις μορφές: υγρό, κρεμώδες και κόμπακτ, που σημαίνει (κόντρα) φον ντε τεν και πούδρα μαζί (όπως το βρήκαμε αυτολεξεί).

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να ρίξεις το γκομενάκι, μην διστάσεις, αξιοποίησε τη γνώση που μόλις έλαβες: «Θα μπορούσα να βρω για σένα όλες τις μορφές του Φον ντεν τεν, αλλά με τέτοιο προσωπάκι θα σου ήταν όλες άχρηστες», πες της για να σπάσει ο πάγος. Πως θα το θυμάσαι; Έχε στο νου σου τον χαμένο θείο του Τεν-Τεν από την Αυστρία.

Υβριδικό

Ως όρος ασφαλώς σου είναι οικείος, περισσότερο για το πάντρεμα δύο τεχνολογιών σε ένα αυτοκίνητο. Πόσο αδαής όμως μπορεί να είσαι… Η Νο. 1 σημασία πλέον του «υβριδικού» στην καθομιλουμένη σχετίζεται με νύχια. Είναι το μανικιούρ μακράς διάρκειας, το ημι-μόνιμο, που διαρκεί για περίπου 15 ημέρες και απαιτεί ειδικά βερνίκια.

Μοιάζει με ύβρις ότι η φράση υβρίδιο χαρακτηρίζει και το μανικιούρ, αλλά αυτή είναι η «χούντα» που μας επιβάλλει η ευρηματικότητα των γυναικών στη γέννηση νέων αναγκών. Και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την ανατρέψεις εσύ, ένας ταπεινός και ξεπεσμένος εκπρόσωπος, του πάλαι ποτέ ισχυρού φύλου Ρεφλέ

Με ένα «ξ» στο τέλος θα συνεννοούμασταν τέλεια για θα μας θύμιζε τη μεγάλη απόκρουση στο 90’, χάρη στην οποία κλείσαμε το σπίτι των αλλωνών(ε) ή πήγαμε ταμείο. Χωρίς αυτό όμως δεν καταλαβαίνουμε… Χριστό.

Είναι, λέει, μία τεχνική διεργασία για το μαλλί προκειμένου να μην ξεθωριάζει η βαφή, να διατηρεί το χρώμα ζωηρό και την τρίχα φρέσκια. Δηλαδή, όταν τα βάψουν, παίζει να χρειαστούν μετά και ρεκτιφιέ. Ε, πείτε το έτσι να καταλαβαινόμαστε!

Μαρίζ

Θα σου ήταν πιο εύηχη ως η δροσερή Γαλλιδούλα τουριστριούλα που προορίζεται να σου κλείσει το μάτι στο νησί. Ή ως το τσαχπινογαργαλιάρικο κορίτσι της διπλανής πόρτας, που μεγάλωσε στο Παρίσι. Που να στην ανέφεραν και ως «η Μαρίζ με τη σιλικόνη». Τρολιά ξεκάθαρη, σε προειδοποιούμε, διότι είναι ώρα να προσγειωθείς στην πραγματικότητα.

Η «αυθεντική» Μαρίζ, το καλύτερο που μπορεί να κάνει για σένα, είναι να σε βοηθήσει στη ζαχαροπλαστική ή να σου ξεκολλήσει την πίτα απ’ το ταψί. Αν απορείς γιατί ένα είδος πλαστικής σπάτουλας από σιλικόνη πρέπει να έχει ένα τόσο γελοίο όνομα, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Λόγω προέλευσης της λέξης, μια Γαλλιδούλα έχει περισσότερες πιθανότητες να ξέρει. Αν τη βρεις μην ξεχάσεις να τη ρωτήσεις…

Μπολερό

Όχι, δεν πρόκειται για το αριστούργημα του Ραβέλ. Στη γυναικεία διάλεκτο επικρατεί πλήρης αδιαφορία για το περίφημο μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη. Όταν λένε «μπολερό» εννοούν το περίφημο κοντό ζακετάκι που είθισται να καλύπτει μόνο πλάτη και ώμους. Έλα, πες την αλήθεια, δεν νιώθεις ένα κλικ πιο σοφός;

Ντεκαπάζ

Κάτι σου θυμίζει, αλλά δεν ξέρεις κι αν είναι το ντεκουπάζ αυτό που νομίζεις ότι κατέχεις ως έννοια. Αν έχει μόλις βάψει τα μαλλιά της, στείλ’ τη αδιάβαστη, χρησιμοποιώντας το πρώτο (αν πεις ντεκουπάζ, googlaρε το, θα γίνεις ρόμπα).

Προσοχή όμως: θα της το πεις μόνο αν ήταν ήδη βαμμένα τα μαλλιά της. Αν έχει αλλάξει το φυσικό χρώμα τους θα τη ρωτήσεις «πώς πήγε μωρό μου του το ντεκολορασιόν»;

Δε φέρουμε  καμία ευθύνη αν μπερδευτείς και γίνεις περίγελος στην παρέα της. Γιατί, μην έχεις καμία αμφιβολία ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί αν αδυνατείς να διακρίνεις την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε κοτζάμ «ντεκαπάζ» και «ντεκολορασιόν».

Κοντούρινγκ

Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς. Αρκεί ο τίτλος ενός δημοσιεύματος του Ιουνίου του 2015. «Το contouring είναι ξεπερασμένο! To strobing είναι η νέα τεχνική μακιγιάζ που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις!»

Την ημερομηνία την παραθέσαμε για να ξέρεις κι εσύ από πότε το strobing απειλεί να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το contouring…

Παγιέτα

Σου αντιγράφω από το διαδικτυακό λεξικό: «λεπτεπίλεπτο μεταλλικό λαμπερό έλασμα, συνήθως στρογγυλό, με μια μικρή τρύπα στο κέντρο του, που χρησιμοποιείται μαζί με άλλα για να στολίσει ένα ένδυμα».

Μην αμφιβάλλεις ότι σε όλες έρχεται αυτό ακριβώς στο μυαλό όταν ακούν «παγιέτα». Και ναι, συνοψίζει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους (ή γυναικείου, θα σε γελάσω) να περιγράφεται όλη αυτή η μπούρδα (sorry… κοσμητική συγχορδία) με μία λέξη.

Ντορέ

Για κάποιο λόγο οι δύο πρώτες νότες του πενταγράμμου κολλητά αποτελούν ένα κοινότατο σημείο επαφής στην κουβέντα δύο γυναικών. Στο λεξικό των κομμωτηρίων πρέπει να υπάρχουν περισσότερα χρώματα απ’ όσα μπορεί να βρει κανείς στη φύση. Αφού εξαντλήθηκαν και οι 18.578 παραλλαγές του οράνιου τόξου, μετά πήραν μπρος οι αποχρώσεις.

Μόνο για το καστανό ο αριθμός τους τείνει στο άπειρο και μία απ’ αυτές είναι η… καραμέλα βουτύρου. Σας πάμε όμως σε κάτι πιο classy. Το ντορέ είναι απόχρωση του ξανθού, ΜΙΑ (φυσικά μόνο) από τις χρυσαφί του είδους. Και «οι 50 αποχρώσεις του χάλκινου», όχι το νέο μυθιστόρημα της Ε.Λ. Τζέιμς, αλλά πραγματικός τίτλος δημοσιεύματος για τα «χάλκινα μαλλιά του 2017»…
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ