2017-11-03 22:03:12
Φωτογραφία για Το μυστηριώδες τηλεφώνημα 25 λεπτά πριν από τη δολοφονία του Kennedy
Tα αρχεία της υπόθεσης JFK που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση Trump αποκάλυψαν για πρώτη φορά την απρόσμενη συμμετοχή μιας τοπικής Βρετανικής εφημερίδας, με την ιστορία της δολοφονίας του Προέδρου John F Kennedy.

Όλα άρχισαν όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας παρατήρησαν μια παράξενη προειδοποίηση, την οποία έλαβε ένας δημοσιογράφος λίγο πριν από τη δολοφονία.

Ένα έγγραφο του FBI που συνδέεται με τη δολοφονία αποκαλύπτει ότι ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Cambridge News, δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο ο οποίος του είπε να περιμένει μια μεγάλη ιστορία από τις ΗΠΑ, 25 λεπτά πριν πυροβοληθεί ο Kennedy.

Ο δημοσιογράφος, του οποίου το όνομα δεν δημοσιοποιήθηκε, έλαβε κλήση από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη στις 22 Νοεμβρίου του 1963, με οδηγίες να «καλέσει την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο για μερικές μεγάλες ειδήσεις». Στη συνέχεια ο άγνωστος έκλεισε το τηλέφωνο.


Είκοσι πέντε λεπτά αργότερα, ο Κένεντι σκοτώθηκε καθώς η αυτοκινητοπομπή του περνούσε από το κέντρο του Ντάλλας

 Η ύπαρξη του υπομνήματος υποδηλώνει ότι το FBI αξιολόγησε το ενδεχόμενο, κάποιος στην Αγγλία να γνώριζε εκ των προτέρων για τη δολοφονία. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για τη θεωρία αυτή.

Οι πληροφορίες διανεμήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του FBI και τελικά στάλθηκαν στον διευθυντή της υπηρεσίας, J. Edgar Hoover.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών ασφαλείας, η κλήση έγινε στις 6.05 μ.μ. στην Αγγλία, δηλαδή στις 12.05 μ.μ. στο Ντάλας. Ο Κένεντι πυροβολήθηκε στις 12.30 μ.μ.

Οι ειδήσεις δεν μαθεύτηκαν στη Βρετανία για περίπου μισή ώρα καθώς η τεχνολογία της δεκαετίας του 1960 ήταν αδύνατον να μεταδώσει τα νέα τόσο γρήγορα όσο σήμερα.

Όταν ο δημοσιογράφος της Cambridge News έμαθε για τη δολοφονία, ενημέρωσε την τοπική αστυνομία για την κλήση. Το μεταβίβασαν στην ΜΙ5, την υπηρεσία ασφαλείας της Βρετανίας. Από εκεί μεταφέρθηκε στη CIA, η οποία ενημέρωσε το FBI.

Το ενημερωτικό σημείωμα έλεγε ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε λάβει ποτέ μια ανώνυμη κλήση σαν αυτή ενώ τον περιέγραψε ως αξιόπιστο («ένα άριστο και αφοσιωμένο πρόσωπο χωρίς ποινικό μητρώο»).

Το έγγραφο είναι πλέον δημόσια προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχείου των Η.Π.Α. μετά από τη μαζική δημοσιοποίηση αρχείων με εντολή του Προέδρου Donald Trump.

Το ντοκουμέντο κυκλοφόρησε σε έναν κατάλογο εγγράφων με την ένδειξη «προηγουμένως απελευθερωθέντα  εν μέρει», γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν διαθέσιμο νωρίτερα, αλλά απλώς πέρασε απαρατήρητο.

Ο ρόλος της εφημερίδας φαίνεται να αποτελεί έκπληξη για το σημερινό προσωπικό της Cambridge News.

Ο πολιτικός του ανταποκριτής δημοσίευσε μια φωτογραφία το πρωί μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, η οποία έδειχνε τους συναδέλφους του να αναζητούν τα αρχεία της εφημερίδας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μυστηριώδη κλήση.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ