2017-11-08 10:30:41
Φωτογραφία για Οι υπνοβάτες των Αθηνών και οι «αυτόνομοι» της Θράκης
Ο κίνδυνος για δραμα­τική μεταβολή της κατάστασης στην περιοχή είναι ορατός. Η Άγκυρα περιμένει να «ωριμάσουν» τα πράγματα.

Η πολιτική τάξη της χώρας ούτε στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αξιολόγησε όπως έπρεπε την υπόθεση της Θράκης. Γνωστό ήταν στα πολι­τικά παρασκήνια και τους δημόσιόγραφικούς κύκλους ότι οι θρακικοί νομοί προκαλούσαν επί δεκαετί­ες το έντονο ενδιαφέρον της Αθή­νας μόνον σε περιόδους εκλογών, με τα κόμματα -ιδιαίτερα τα μεγάλα- να προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρήσιμα ποσοστά από κοινω­νικούς χώρους της μουσουλμανικής μειονότητας. Από εκεί και πέρα εί­χαμε τα εξής: Σειρά ποικίλων διοι­κητικών «πιέσεων» από κρατικούς μηχανισμούς στη μειονοτική κοι­νωνία, βλακώδη «πολιτική» απομό­νωσης των Πομάκων, που κατέληξε σε τουρκοποίησή τους, και καμία σχεδιασμένη αναπτυξιακή πολιτική στη Θράκη, τη μόνη πολιτική που θα άλλαζε εντελώς εκεί τα οικονομικά και κοινωνικά πράγματα και θα αποδυνάμωνε κάθε «παρεμβατική» πολιτική της Άγκυρας
. Είναι, δε, χα­ρακτηριστικό της άθλιας διαχείρισης αυτής της υπόθεσης από την Αθή­να, το γεγονός ότι όποτε κατευθύνθηκαν στη Θράκη κονδύλια για έργα με στόχο την οικονομική ενίσχυσή της, οι εξελίξεις οδήγησαν πολλά χρήματα σε τσέπες «ατσίδων» και σε χρέη του κράτους προς επιχει­ρηματίες που προσπαθούν να κινή­σουν εκεί την οικονομία. Κατάστα­ση αηδής.

Όλα αυτά είναι γνωστά στους πάντες, πολιτικούς και πολίτες της Ελ­λάδας, χάρη κυρίως στα πολλά και εξαιρετικά δημοσιογραφικά ρεπορ­τάζ που έχουν καλύψει όλες τις πτυ­χές της υπόθεσης. Όσο για τους πολιτικούς, είναι κυριολεκτικά μετρημένοι στα δάκτυλα αυτοί που και σήμερα θέτουν με σοβαρότητα ζήτη­μα Θράκης στη δημόσια σκηνή - δυ­στυχώς «εις ώτα μη ακουόντων». Σήμερα πλέον η εγκληματική πολι­τική αδράνεια της ελληνικής πολι­τικής ηγεσίας έχει φέρει τους πλού­σιους «μαύρους καρπούς» της: Η Άγκυρα «αλωνίζει» όσο ποτέ άλλοτε σε Κομοτηνή και Ξάνθη, το τουρκικό προξενείο έχει καταστεί αφανής «διοικητής» των μειονοτικών περιο­χών, οι μυστικές υπηρεσίες της γείτονος κινούνται εκεί με άνεση (τους είναι αδιάφορο το πόσο στενά παρακολουθούνται από την ΕΥΠ). Τούρκοι πολιτικοί περιοδεύουν αφειδώς για «επαφές» με τους «συμπατριώτες» τους. Και η Τουρκία με ποικίλες «προσφορές» και με πολιτικές των τραπεζών της, ενισχύει οικονομικά τους μουσουλμάνους και με αγορές που στόχο έχουν να είναι στο προσε­χές μέλλον πλειοψηφική η ιδιοκτη­σία γης από τη σημερινή μειονότη­τα. Επιπλέον, η Άγκυρα ξεκάθαρα απαιτεί από την Αθήνα να αποδεχθεί ότι είναι «τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη.

Ο κίνδυνος για δραματική μεταβολή της κατάστασης στη Θράκη είναι πλέον απολύτως ορατός. Η Άγκυρα απλώς περιμένει να «ωριμάσουν» τα πράγματα. Από τη μία το «προη­γούμενο» των αλλαγών του βαλκανι­κού χάρτη και από την άλλη η αύξη­ση των αποσχιστικών εστιών στην Ευρώπη ενθαρρύνουν την Τουρ­κία στον στόχο της για «αυτονομία» εντός της ελληνικής επικράτειας δύο «τουρκικών» θρακικών νομών, που θα μπορούν να παρουσιάζουν στη διεθνή σκηνή πληθυσμιακή μουσουλμανική πλειοψηφία και πλειο­ψηφική κατοχή γης.

Η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να είναι αι­σιόδοξη. Η μεν Αθήνα, πλαδαρή και αδύναμη, παρακολουθεί σαν υπνω­τισμένη την επιθετική τουρκική πο­λιτική στη Θράκη, η δε Ευρώπη εί­ναι βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να υπερασπισθεί τους θρακικούς νομούς ως «ευρωπαϊκά» εδάφη. Η Τουρκία διαπιστώνει ότι μπορεί «αναίμακτα» να πετύχει ένα «ειδικό καθεστώς» στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Με επιδέξια νομική χρή­ση επιλεγμένων διατάξεων του διε­θνούς δικαίου και με αξιοποίηση ελ­ληνικών λαθών, αλλά και με πολιτική πίεση προς την Αθήνα, η Τουρκία υπολογίζει ότι θα πετύχει τον στό­χο της σ’ έναν «κατάλληλο» χρόνο. Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν, ότι κατά βάση η Άγκυρα ακολου­θεί και στη Δ. Θράκη και στο Αιγαίο μία τακτική: Σταθερή πίεση διαρκείας για επίτευξη των στόχων τελικώς «αναίμακτα», με πολιτικές συμφω­νίες που θα έχουν υποχρεώσει την Αθήνα να αποδεχθεί τις «πραγματι­κότητες» σ' αυτά τα μέτωπα. Περιττό βεβαίως να ειπωθεί το τι θα σήμαιναν τέτοιες εξελίξεις για τη γεωπολιτική υπόσταση του ελληνικού εθνι­κού κράτους σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Μεσόγειο. Γνωρίζει πολύ καλά, πά­ντως, τι θα σήμαιναν ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον έχουμε προσκαλέσει να επισκεφθεί την Αθήνα.

ΑΡΘΡΟ του Κ. Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-04/11/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ