2017-11-09 13:04:13
Φωτογραφία για Κινδυνεύει το πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού KF-X της Νότιας Κορέας
Η Ινδονησία δεν κατέβαλε το ποσό που της αναλογούσε στο κοινό πρόγραμμα με τη Νότια Κορέα για το πρόγραμμα ανάπτυξης προηγμένης τεχνολογίας αεροσκάφους KF-X. Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη βουλευτή, μέλος της επιτροπής άμυνας της Βουλής, ο κρατικός ινδονησιακός όμιλος PT Dirgantara Indonesia (PTDI), ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα δεν κατέβαλε το συμφωνηθέν για το τρέχον έτος ποσό που ανέρχεται στα 124,5 εκ. δολάρια.

«Αν η Ινδονησία δεν πληρώσει εγκαίρως, η Korea Aerospace Industries (KAI) θα πρέπει να επωμιστεί το 40% του κόστους ανάπτυξης του αεροσκάφους, κάτι που σημαίνει, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της ΚΑΙ, ότι το όλο πρόγραμμα κινδυνεύει», είπε ο βουλευτής. Η Νότια Κορέα ξεκίνησε το πρόγραμμα του μαχητικού 4,5 γενιάς KF-X το 2015 με σκοπό την αντικατάσταση των F-4 και F-5 της Αεροπορίας της μέχρι το 2026.

Η PTDI υπέγραψε συμφωνία με την ΚΑΙ τον Ιανουάριο του 2016 βάσει της οποίας θα αναλάμβανε το 20% του κόστους ανάπτυξης. Το ποσοστό αυτό αφαιρέθηκε από την επιχορήγηση της ΚΑΙ από την κορεατική κυβέρνηση και τώρα που η Ινδονησία δεν πληρώνει, η κορεατική εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει.


Η KAI αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας και βρίσκεται σε έναν κυκεώνα σκανδάλων και αναφορών περί διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να καταβάλει τεράστια ποσά σε συνεργατικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρία παρουσιάζει πολύ μεγάλο έλλειμμα δισεκατομμυρίων γουόν.

«Η έγκαιρη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν έρθουν τα χρήματα το πρόγραμμα μπορεί να τερματιστεί», ανέφερε ο βουλευτής. Τον Απρίλιο του 2016 η Ινδονησία είχε συμφωνήσει να καταβάλει ποσό ίσο με το 1% του κόστους του προγράμματος κατ’ έτος, με την προοπτική το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί από το 2017 και μετά.

Συνολικά, η Ινδονησία θα έπρεπε να καταβάλει 1,33 δισεκατομμύριο δολάρια για το πρόγραμμα του KF-X. Όμως, η Ινδονησία εντός του 2017 έχει καταβάλει λιγότερο από το 25% του συμφωνηθέντος ποσού. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την κορεατική πλευρά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ