2017-11-10 16:00:05
Φωτογραφία για Βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΑΑΣ. Τι πρέπει να γίνει
Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαρκάδας

Με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1171/1972 (ΦΕΚ 82Α') καθορίζονται γενικά η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία της Ε.Α.Α.Σ. ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Αποτελεί τον θεσμικό νόμο με τον οποίο καθορίζεται η ίδρυση ανά μιας ένωσης αποστράτων αξιωματικών σε κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων με συνέπεια η οποιαδήποτε ενέργεια αναθεώρησης, τροποποίησης ή συμπλήρωσης του θεσμικού αυτών πλαισίου να απαιτεί κοινή και συντονισμένη προσπάθεια προερχόμενη βασικά από το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων.

Είναι γνωστόν, ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες, ενέργειες και εισηγήσεις αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας και προσαρμογής αυτής στην σημερινή πραγματικότητα δεν απέδωσαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ομοίως επισημαίνεται ότι οι παρούσες συνθήκες για κάθε νέα ομοία προσπάθεια δεν θεωρούνται κατάλληλες, διότι πλην των άλλων ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταβολής του νομικού καθεστώτος των ενώσεων από δημοσίου σε ιδιωτικού δικαίου νομικά πρόσωπα, όπως η από 13.09.2011 πρόταση του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.


Κατόπιν αυτών και για τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της Ε.Α.Α.Σ. προτείνεται όπως μελετηθεί και προγραμματιστεί, χωρίς νομοθετική ρύθμιση, η αναθεώρηση αφενός μεν του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας (ΠΔ 434/1981),

αφετέρου δε της από 02.10.1991 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρχαιρεσιών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Η δυνατότητα αναθεώρησης, τροποποίησης ή συμπλήρωσης αυτών είναι εφικτή σύμφωνα με τις εξουσιοδοτήσεις που παρέχονται από τις διατάξεις του νομοθετικού κειμένου. Συγκεκριμένα καθορίζονται ότι «...παν έτερον θέμα αναγόμενον εις την λειτουργίαν των Ενώσεων και εις την εφαρμογήν του παρόντος ρυθμίζονται δια κανονισμού...» (άρθρο 10) και «...καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση των διατάξεων ... ορίζονται με κοινή απόφαση...» (άρθρο 5).

Ενδεικτικά, κατά περίπτωση, προτείνονται τα εξής:

A. Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας

• Εξειδίκευση του τρόπου και της μεθόδου της παροχής βοήθειας και περίθαλψης στα μέλη της Ένωσης, τα έχοντα ανάγκη λόγω έκτακτων περιστατικών (παρ. 1δ άρθρου 2), προκειμένου να ενεργοποιείται από την Ε.Α.Α.Σ. η προνοιακή και αλληλέγγυα συνδρομή αυτής.

• Πρόβλεψη εκλογής από τα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενός Γραμματέα ως θεσμικόν όργανον και με αρμοδιότητες και καθήκοντα ανάλογα με τα ισχύοντα στα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα διοίκησης.

• Σύσταση στην διάρθρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ένωσης Γραφείου Ορφανικών Οικογενειών με καθήκοντα και αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των θεμάτων που ανακύπτουν μετά το θάνατο μέλους αυτής.

• Πρόβλεψη ετήσιας συγκέντρωσης των μελών με σκοπό την ενημέρωση αυτών και όχι τους σκοπούς της γενικής συνέλευσης, που προβλέπεται για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Β. Κοινής Υπουργικής Απόφασης

• Σύντμηση του χρόνου μεταξύ προκήρυξης και διενέργειας των εκλογών και καθορισμός αυτού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο νεκρός χρόνος μεταξύ προκήρυξης και ανάληψης καθηκόντων τόσον από το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και από τα τοπικά συμβούλια των Παραρτημάτων να μην υπερβαίνει τους δύο ως τρεις μήνες.

• Αναδιάρθρωση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε ένα μέλος αυτού να προέρχεται από το Υγειονομικό Σώμα, κατά προτεραιότητα γιατρός.

• Καθορισμός διαδικασίας και λοιπών λεπτομερειών ορισμού των τοπικών συμβουλίων των Παραρτημάτων.

• Επαναπροσδιορισμός του αριθμού των προερχομένων από την ΕΛ.ΑΣ. μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την προαιρετική εγγραφή των αποστράτων αξιωματικών αυτής. Προτείνεται όπως οι ασφαλισμένοι στο Μ.Τ.Σ. και λαμβάνοντες μέρισμα αυτού να είναι υποχρεωτικά μέλη της Ε.Α.Α.Σ.

Με τις παραπάνω προτάσεις, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, κατά το δυνατό, εις την αρτιότερη οργάνωση και λειτουργία της Ε.Α.Α.Σ. και στην ενίσχυση των αξιέπαινων προσπαθειών του νέου της Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να κτιστεί μια αξιόλογη θεσμική, μοναδική και στέρεη Ένωση, η οποία θα ενεργεί με σχέδιο, προγραμματισμό και υπευθυνότητα για τις συνολικές εκείνες επιλογές, που θα ευνοούν και θα επιλύουν τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ενέργεια και αποστρατεία.

Επιθυμούμε και επιζητούμε την συμβολή της Ε.Α.Α.Σ. στην συλλογική προσπάθεια εξόδου των αποστράτων αξιωματικών από την απογοήτευση, που έχουν δημιουργήσει τα οικονομικά αδιέξοδα από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και των μερισμάτων, η συσσωρευμένη πικρία από τις αδικίες, την αχαριστία, την υποκρισία, την υποβάθμιση και την περιθωριοποίησή μας με την συμπεριφορά της Πολιτείας και από την αγωνία, την σύγχυση και την αμηχανία, που προκαλούν οι χειρισμοί των υπευθύνων επί των εθνικών μας θεμάτων.

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι μια κοινωνική τάξη, που αντιμετωπίζει την αδυσώπητη απαξίωση και την υποβάθμιση του κύρους και της αποστολής των μελών της δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού και το μοναδικό στοίχημα ενίσχυσης και επιβίωσης αυτής είναι η ενότητα.

Μοναδική μας επιδίωξη «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ».

(roykoymoykoy.blogspot.gr)

Σχετική Νομοθεσία (ΕΔΩ)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άκρως επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του ΝΔ 1171/72 για τις 3 ΕΑΑ
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ