2017-11-11 13:30:45
Φωτογραφία για Τα συνήθη... υποζύγια
Συντάκτης: Κώστας Μοσχονάς

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνώρισε χθες ότι στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών έγινε η διάσωση των τραπεζών.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup ομολόγησε ότι η περιβόητη διάσωση των τραπεζών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

«Χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα των φορολογουμένων με λάθος τρόπο, για να σώσουμε τις τράπεζες. Οσοι λένε πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν δίκιο» είπε.

Η κυνική ομολογία του Γερούν Ντάισελμπλουμ προήλθε μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε., Νίκο Χουντή, αν συμφωνεί με τον Ολι Ρεν ότι τα προγράμματα στήριξης στην Ελλάδα ήταν για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ.

Βέβαια ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλά κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον χάρη στην υπό δημιουργία Τραπεζιτική Ενωση.


Οι αλήθειες του Γερούν για το ποιος πλήρωσε το «μάρμαρο» των τραπεζών, έστω με καθυστέρηση.

Ρήτρα ανάπτυξης

Ενα άλλο θέμα επί του οποίου αναφέρθηκε εκτενώς, αλλά όχι όσο θα έπρεπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Μίλησε για τον περίφημο «γαλλικό μηχανισμό», που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, και είπε ότι βρίσκεται καθ' οδόν και ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα τεχνική επεξεργασία.

Κατά τον Ολλανδό, το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την επόμενη 10ετία σε περιπτώσεις απρόβλεπτων, όπως είπε, καταστάσεων στον οικονομικό τομέα. Με άλλα λόγια θα επιμηκύνεται η αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν σ' ένα κράτος-μέλος το οποίο έχει ενταχθεί σε Μνημόνιο...

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ φρόντισε να μην επεκταθεί σε άλλα μέτρα εκτός του «γαλλικού μηχανισμού», που θεωρούνται απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τα οποία ελπίζει η ελληνική πλευρά.

Θα γίνει γενικά συζήτηση επί του όλου θέματος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο 2018.

Ο Ολλανδός πρόεδρος των 19 δεν επανέλαβε φυσικά τις κατηγορίες που είχε απευθύνει εναντίον των Ελλήνων και γενικά των Νοτίων, ότι σπαταλούν τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις σε γυναίκες και ποτά, αλλά απέδωσε την είσοδο της Ελλάδας στο τούνελ της κρίσης στους μισθούς των πολιτών της.

Από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, είπε, οι μισθοί των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 30% μέχρι το 2009 που άρχισε η κρίση.

«Εφταιγαν και οι μισθοί»

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αύξησης μισθών στην Ε.Ε., παρατήρησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, για τον οποίον «αυτό οδήγησε την Ελλάδα σε αδιέξοδο με την εμφάνιση της κρίσης». Τώρα βέβαια, πρόσθεσε, η απόκλιση αυτή διορθώθηκε.

Για τις συλλογικές συμβάσεις που πάγωσαν έπειτα από απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος με το πρόσχημα της διόρθωσης των «μεγάλων μισθών», ο Ολλανδός καθησύχασε ότι θα επανέλθουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ως προς την τελευταία, μεταξύ άλλων, μείωση των συντάξεων στην Ελλαδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε ότι «επιβλήθηκε» το μέτρο αυτό στην Ελλάδα. Ολες οι αποφάσεις, είπε, ελήφθησαν «από κοινού». Και έριξε το μπαλάκι στην Αθήνα, όπως έκανε πρόσφατα ο Γερμανός προστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

http://www.efsyn.gr/arthro/ta-synithi-ypozygia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ