2017-11-16 13:55:42
Φωτογραφία για Γιατί η Ρωσία ανοίγεται κατά μήκος της Ασίας
Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας*

Πολλοί αναρωτιούνται για το δυσανάλογο άνοιγμα της Ρωσίας κατά μήκος όλης της Ασίας. Ωστόσο υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι που το υπαγορεύουν:

1. Η έκταση της Ρωσίας την αναγκάζει (σε συνδυασμό με το ισχνό δημογραφικό της δυναμικό μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ) να έχει διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές.2. Οι κυρώσεις από τη Δύση στέγνωσαν αποθέματα της τάξης των 110 δισ. δολαρίων και η κρίση στην οικονομία της ενέργειας, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό- οικονομικό αποκλεισμό της από τη Δύση και τις κρίσεις σε Ουκρανία και Συρία, την υποχρέωσαν να διασπείρει παγκοσμίως τις συνέπειες των όσων θεωρεί οτι αδίκως υφίσταται.3. Η στρατηγική επιλογή της Ρωσίας είναι η ανασυγκρότηση μεγάλου μέρους του σοβιετικού χώρου. Κυρίως στην δυτική της πλευρά. Η τακτική που ακολουθεί, αφορά το βλέποντας και κάνοντας. Γι' αυτό θα δείτε τη Ρωσία να τα έχει καλά επί ίσοις όροις με Σαουδική Αραβία και ταυτόχρονα με Ιράν.Με Ιράν και ταυτόχρονα με Ισραήλ. Με Κίνα και ταυτόχρονα με Ινδία. Με Τουρκία και ταυτόχρονα με Κούρδους.


Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η Ρωσία θα παρέμβει μόνο σε περιπτώσεις απειλής ζωτικών συμφερόντων της που αφορούν την μόνη έξοδό της στις θάλασσες που συνιστούν τον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο του πλανήτη (Γεωργία, Ουκρανία και Συρία). Για τα υπόλοιπα, περιμένει να ποντάρει στον νικητή στα ευρύτερα ευρασιατικά βαλκάνια.

*Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίο

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ