2017-11-16 15:52:06
Φωτογραφία για Μια καλλιτεχνική έκθεση με γυναίκες που έχουν περίοδο έχει διχάσει τους επιβάτες στο μετρό της Στοκχόλμης!
Το μετρό της Στοκχόλμης θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση έργων τέχνης με εκθέματα να καλύπτουν τις 90 από τις 100 στάσεις του. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εκθέματα που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και έχουν συζητηθεί πολύ. Το ίδιο συνέβη και με την τελευταία έκθεση που αναρτήθηκε στους τοίχους του.

Αυτή τη φορά, όμως, οι αντιδράσεις του επιβατικού κοινού ήταν απρόσμενα πολλές και κυρίως αρνητικές. Ο περισσότερος κόσμος αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το έργο μέχρι και «αποκρουστικό».

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Η Σουηδέζα Liv Strömquist σχεδίασε αφίσες οι οποίες απεικονίζουν ασπρόμαυρα σχέδια από γυναίκες που κάνουν πατινάζ σε διάφορες πόζες, ζωγραφίζοντας με κόκκινο χρώμα τα επίμαχα σημεία τους ώστε να δηλώσει ότι έχουν περίοδο.

Τα έργα της εκτίθενται στους σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης σαν μέρος του πρότζεκτ «The Night Garden», στο οποίο έχουν προβληθεί και έργα με γυμνούς άντρες.


Η Strömquist, εμπνεύστηκε την έκθεση της από την ποιμενική ζωή, ενώ με την τέχνη της αποσκοπεί όχι μόνο στο να μιλήσει ανοιχτά για τη γυναικεία περίοδο, αλλά να λειτουργήσει σαν «ηρεμιστικό» στους αγχωμένους περαστικούς που χρησιμοποιούν το μετρό.

Όπως φαίνεται, όμως, έχει συμβεί το αντίθετο.

Η αντιπαράθεση στα social media είναι πολύ έντονη με πολλούς να χαρακτηρίζουν τους πίνακες αηδιαστικούς. Υπάρχουν, μάλιστα, γυναίκες οι οποίες τονίζουν ότι το έργο δεν πετυχαίνει το σκοπό του. «Δεν φτάνει που έχουμε περίοδο κάθε μήνα, πρέπει να το θυμόμαστε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το μετρό», ισχυρίζονται.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που υπερασπίζονται τα έργα.

«Πιστεύω ότι αυτές οι τοιχογραφίες στο μετρό είναι φανταστικές!», έγραψε κάποιος τονίζοντας με hashtag ότι ο μισός πληθυσμός έχει περίοδο.

Η ίδια η καλλιτέχνιδα, τώρα, έχει συνηθίσει να δέχεται αμφιλεγόμενα σχόλια για τα έργα της, αλλά δεν περίμενε ποτέ ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα προκαλούσε τόσες αντιδράσεις. «Είναι περίεργο να θεωρείται προκλητικό κάτι που υπάρχει τόσο έντονα και καθημερινά στις ζωές μας», δήλωσε σε συνέντευξή της.

Το μετρό της Στοκχόλμης, από την άλλη φαίνεται να στηρίζει την επιλογή του δηλώνοντας ότι τα έργα της Stromquist «γιορτάζουν το ανθρώπινο σώμα σε όλα του τα σχήματα και μορφές», ξεκαθαρίζοντας πάντα ότι τα έργα τέχνης που επιλέχθησαν δεν είχαν σκοπό να προσβάλλουν τους χρήστες του μετρό.

Ακόμα και σήμερα, λοιπόν, εποχή που η τεχνολογία και ο άνθρωπος έχουν φτάσει και έχουν ξεπεράσει και το φεγγάρι, η γυναικεία περίοδος είναι ταμπού. Άντρες και γυναίκες ντρέπονται να μιλούν γι’ αυτή, ενώ θεωρείται κάτι αποκρουστικό και αηδιαστικό.

Πώς θα σας φαινόταν, αλήθεια, αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στη δική μας χώρα;
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ