2012-05-25 20:14:47
Φωτογραφία για ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ!!!
Προκλητική η αδιαφορία του κράτους μπροστά στον αμύθητο "θησαυρό" πετρελαίου και φυσικού αερίου που ομολογούν ότι υπάρχει στην Κρήτη καθηγητές και ερευνητές. "Κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες εμποδίζουν τις έρευνες" τονίζει ο Νίκος Φώσκολος, ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά Πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κρήτη αξίας 1 τρις ευρώ!!!

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει τόσο στην Κρήτη που υπερβαίνει τρεις φορές τουλάχιστον το χρέος της χώρας από τα δυο μνημόνια.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά Αντώνης Φώσκολος μιλώντας στο Ράδιο9,84 και τους Γιώργο Σαχίνη και Χρήστο Κώνστα.

Παράλληλα, ο κ. Φώσκολος κατηγόρησε κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι έρευνες προκειμένου να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας στο πλαίσιο της διημερίδας με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», που διοργανώνον σήμερα και αύριο η Περιφέρεια Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης), σε Ηράκλειο και Χανιά.


Ο κ. Φώσκολος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Εάν θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την Κρήτη».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κοιτάσματα υπάρχουν κυρίως στην νότια Κρήτη που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση μέσα σε 3 χρόνια.

Μάλιστα, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολ/χνείου Κρήτης παρουσίασε για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα των ξένων ερευνητών που θέλουν το νησί να έχει υδρογονάνθρακες που δεν έχουν όμως αξιοποιηθεί ακόμα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα που παρεμποδίζουν την πρόοδο των ερευνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Αβραάμ Ζεληλίδη ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διημερίδα είναι συνέχεια άλλης παγκρήτιας συνάντησης για τους υδρογονάνθρακες που πραγματοποίησε πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ στο Ηράκλειο με ομιλητή τον ερευνητή-καθηγητή Αντώνη Φώσκολο ο οποίος ανακοίνωσε βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει ότι στο Λιβυκό Πέλαγος «κρύβονται» 3,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στην διημερίδα συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν προσκληθεί το ΥΠΕΚΑ και η κεντρική διοίκηση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί γνώστες και μη, έπειτα και από την έρευνα του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα.

Μάλιστα την έρευνα ακολούθησε επερώτηση στη Βουλή για το αν πραγματικά υπάρχουν κοιτάσματα στην περιοχή και αν ναι για ποιο λόγο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Πάντως το θέμα, εμπεριέχει πολλά ερωτηματικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές μας φέρονται να έχουν περιλάβει στην λίστα των μελλοντικών αιτημάτων τους -πέρα από το περιβόητο «αγγλικό δίκαιο»- την δυνατότητα εκχώρησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περίπτωση που μελλοντικά η χώρα δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των υπόλοιπων δανείων!

Αυτό θα γίνει με την μεταφορά της κυριότητας των ελληνικών ενεργειακών κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας! Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τυπικά δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια.

Δηλαδή η χώρα μας φέρεται ότι προτίθεται να δώσει ως… αντιπαροχή κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξίας, κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς 1 τρισ. ευρώ!

Πρόκειται απλά για επιβεβαίωση των Ρώσων και των Ισραηλινών οι οποίοι είχαν ζητήσει, άμεση έναρξη γεωτρήσεων χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ.

πηγή

Δείτε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από παλιότερη εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα:
 
Eglimatikotita
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ