2017-11-18 22:18:18
Φωτογραφία για Συκόπετρα: Χωριό στα σύνορα 3 επαρχιών και μύθοι γύρω από το όνομα του
Η Συκόπετρα είναι κτισμένη στις ανατολικές παρυφές της ορεινής Πιτσιλιάς, με υψόμετρο 800 μέτρα και τον οικισμό Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 950 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα τριών επαρχιών: επαρχία Λεμεσού, επαρχία Λευκωσίας και επαρχία Λάρνακας. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, 45 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και 65 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα.

Το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον εξαιτίας των διαφορετικών υψομετρικών επιπέδων επιτρέπει την εμφάνιση πολλών είδών δέντρων, θάμνοι, ημίθαμνοι και αγριόχορτα της Κύπρου. Οι βαθιές κοιλάδες της κοινότητας καλύπτονται από παραποτάμια βλάστηση, όπως πλατάνια, σκλήδρους, ιτιές, ροδοδάφνες, αιγοκλήματα και κυκλάμινα. Αυτές οι ιδιομορφίες είναι που δίνουν μια μοναδική εικόνα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να απολαύσει τις ομορφιές του χωριού.

Ιστορία

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, ο οικισμός της Συκόπετρας υπήρχε από την εποχή των κυπριακών βασιλείων (1050 π.Χ. - 725 π.Χ.). Μάλιστα, κοντά στο χωριό γινόταν και εξόρυξη χαλκού. Διάφορα τοπωνύμια τεκμηριώνουν την ύπαρξη του χωριού από τη βυζαντινή περίοδο έως και την οθωμανική κυριαρχία της Κύπρου. Την εποχή της φραγκοκρατίας το χωριό είχε παραχωρηθεί στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών.


Μύθοι και προέλευση του ονόματος

Το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα θρύλο της περιοχής. Η όμορφη βασιλοπούλα Ναυσικά, ταξίδευε με το άλογο της προς το παλάτι της Ταμασού. Το άλογο της, όμως, γλίστρησε σε ένα μεγάλο βράχο που βρίσκεται πάνω από το χωριού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Το σχήμα της πατημασιάς του αλόγου διακρίνεται ακόμα και σήμερα πάνω στο βράχο. Το χωριό ονομάστηκε «Ναυσικόπετρα» εις μνήμη της βασιλοπούλας. Με την πάροδο του χρόνου μετονομάστηκε σε Συκόπετρα για ευκολία.

Μια διαφορετική εκδοχή αναφέρει ότι η βασίλλισα (δεν αναφέρει όνομα) όταν έπεσε από το άλογο έχασε το δακτυλίδι της κάτω από την πέτρα που σκόνταψε το άλογο. Η βασίλισσα έλεγε «Σήκω πέτρα , σήκω πέτρα.» και από τη φράση αυτή πήρε το όνομα του το χωριό.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις σύκο και πέτρα εξαιτίας των πολλών συκιών και των βράχων που υπάρχουν στην περιοχή.

Οικισμός του Προφήτη Ηλία

Ο οικισμός του Προφήτη Ηλία είναι πιο σύγχρονος και σύμφωνα με ιστορικές πηγές στο παρελθόν αποκαλείτο Λαμπίρης. Μετονομάστηκε από τον πρώτο κάτοικο ο οποίος έκτισε την εκκλησία του προφήτη Ηλία μετά που βρήκε μια εικόνα του προφήτη σε ένα κοντινό ποταμό.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ