2017-11-19 10:00:25
Φωτογραφία για Αποτροπή, μία λέξη χωρίς νόημα πλέον
Η αποτροπή (deterrence) αποτελεί αμυντική στρατηγική, κατά την οποία ο αντίπαλος έχει πεισθεί ότι το πιθανό όφελος τυχόν επίθεσης ή άλλης εχθρι­κής ενέργειας εκ μέρους του θα είναι μικρότερο του πιθανού κόστους. Επομένως, η αποτροπή επιδιώκει τη διατήρηση της υφισταμένης κατάστασης των πραγμάτων (status quo). Η έννοια της αποτροπής πρέπει να στηρίζεται σε πέντε κυρία στοιχεία:

Πρώτον, την αξιόπιστη απειλή: Όποιος πραγ­ματικά θέλει να αποθάρρυνε την επιθετικότητα του αντιπάλου του πρέπει να τον προειδοποιήσει ότι έχει τη δυνατότητα να του καταφέρει δεινό πλήγμα, αν υποστεί επίθεση. Η απειλή αυτή πρέ­πει να είναι «αξιόπιστη» - δηλαδή να πείθει τον αντίπαλο ότι δεν πρόκειται για «μπλόφα».

Δεύτερον, η διακήρυξη προθέσεων: Η απο­τροπή γίνεται διακηρυκτικά. Σε μιαν αποτρεπτική στρατηγική πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς ποια στοιχεία θέλουμε να πληροφορηθεί ο αντίπα­λος και ποια όχι, για την άμυνα της χώρας.


Τρίτο στοιχείο, η δυνατότητα «πρώτου πλήγ­ματος» και η δυνατότητα «ανταποδοτικού πλήγμα­τος». Ο ισχυρός μιας διαμάχης οφείλει να γνωρίζει ότι η αδύναμη πλευρά μπορεί να εξαπολύσει πρώ­τη πλήγμα και να εξουδετερώσει μεγάλο μέρος της «πλεονάζουσας» ισχύος του.

Τέταρτο στοιχείο, η σχέση ρίσκου - αξιοπι­στίας. Είδαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανα­τραπεί μια αποτρεπτική στρατηγική είναι αν υπο­νομευτεί η αξιοπιστία της. Εδώ συχνά συμβαίνει ο ισχυρός μιας διαμάχης να δοκιμάζει τα «ανακλα­στικά» του ασθενέστερου, για να διαπιστώσει αν όντως «εννοεί» τις απειλές του.

Πέμπτον, η «ευελιξία επιλογών», χωρίς την οποία δεν υπάρχει ούτε αξιοπιστία ούτε αποτρο­πή. Η αποτροπή λειτουργεί μόνο στον βαθμό που δίνει, κάθε φορά. ευελιξία επιλογών - ιδιαίτερα στην αδύναμη (ή στη λιγότερο επιθετική) πλευρά μιας διαμάχης.

Το δόγμα ασφάλειας και άμυνας της χώρας θα είναι αξιόπιστο, μόνο όταν η χώρα μας έχει να επιδείξει σαφείς και καθαρές επιχειρησιακές επιθετι­κές δυνατότητες, με κατεύθυνση κυρίως προς την τουρκική προκλητικότητα, καθώς το δόγμα της... «Στρατηγικής Ψυχραιμίας», που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα τους ενθαρρύνει.

Το σοβαρότερο πρόβλημα της ισχύουσας ελ­ληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής είναι ότι λει­τουργεί αντανακλαστικά στις τουρκικές προκλήσεις, αφήνοντας την πρωτοβουλία στην αντίπαλη πλευρά, η οποία αποκτά έτσι τη δυνατότητα να επι­τυγχάνει κάθε φορά μικρά κέρδη, τα οποία όμως αθροιζόμενα είναι πολύ μεγάλα, χωρίς, μάλιστα, να κινδυνεύει να εμπλακεί σε πολεμικό επεισό­διο, αφού εκείνη αποφασίζει σε ποιον βαθμό θα κλιμακώσει. Κατόπιν των παραπάνω, απαιτείται η μελέτη, από μηδενικής βάσεως, των κύριων στοι­χείων που συνιστούν την αποτροπή, η οποία θα πρέπει να είναι πιο ενεργητική έναντι της γείτονος. Η Ελλάδα είναι απαραίτητο να αυξήσει αποφασιστικά τον βαθμό απροβλεπτότητας των ενερ­γειών της έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε η τελευ­ταία να χάσει τη βεβαιότητα ότι οι προκλήσεις της είναι απολύτως ασφαλείς και να «σκέπτεται» να προβεί στις καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Του πρώην Αρχηγού Στρατού, στρατηγού ε.α. Κωνσταντίνου Ζιαζιά

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-18/11/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ