2017-11-21 11:05:13
Φωτογραφία για Άρθρο Αντγου ε.α Λάμπρου Τζούμη: Πυρηνικό πρόγραμμα Τουρκίας: Επιδιώξεις και κίνδυνοι
Του Λάμπρου Τζούμη

Αντιστρατήγου ε.α

Προ διμήνου περίπου ξεκίνησαν στο Άκουγιου της Τουρκίας οι πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες πυρηνικού σταθμού από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Το κόστος κατασκευής θα ανέλθει περίπου στα 22 δισ. δολάρια, το εργοστάσιο θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες, θα δύναται να παράγει ισχύ 4.800 μεγαβάτ και εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου το 6-7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Το τουρκικό ενδιαφέρον για την χρήση πυρηνικής ενέργειας ανάγεται από τη δεκαετία του ΄60.

Εκτός από το σταθμό στο Ακουγιου, τα σχέδια προβλέπουν και την λειτουργία τουλάχιστον 20 ακόμα πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2030, σύμφωνα με δηλώσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν Τούρκοι αξιωματούχοι. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο στην αντιμετώπιση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.


Το τουρκικό κέντρο διεθνών σχέσεων και στρατηγικών αναλύσεων TURKSAM σε μελέτη του με τίτλο: «Η Τουρκία μετατρέπεται σε πυρηνική δύναμη», αναφέρει ότι: «Στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη, δεδομένου ότι έχει την τεχνολογία να παράγει πυρηνικά όπλα.» Τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού τύπου πυραύλου Bora, με βεληνεκές 270 χλμ. Στο γεγονός αυτό να προστεθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κατασκευής του βαλλιστικού πυραύλου Yildirim. Ο πύραυλος αρχικά μπορούσε να πλήξει στόχους σε απόσταση από 150-600 χλμ και γίνονται προσπάθειες για αύξηση του βεληνεκούς στα 2.500 χλμ. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα που έχει σχεδιασθεί ίσως δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία πυρηνικών κεφαλών αυτού του είδους των πυραύλων. Η υλοποίηση του στόχου της Τουρκίας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβάνεται στα μεγαλεπήβολα σχέδια του ισλαμιστή προέδρου της που αφορούν στην ανασύσταση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη δυνατότητα που αποκτάται να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι ισχύος με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και άλλες πυρηνικές δυνάμεις.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν στη δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία είναι ανησυχητικές. Πριν ένα χρόνο κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Πακιστάν καθώς υπέγραφε 51 συμφωνίες για την στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, στις δηλώσεις του ανέφερε : «Θα μπορούσαμε να πάρουμε πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν. Τρεις με πέντε πυρηνικές κεφαλές είναι αρκετές»» Είναι γνωστό ότι το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικά όπλα και η χώρα που βοήθησε στην απόκτησή τους από τη δεκαετία του 1980 ήταν η Κίνα.

Πριν ένα μήνα με την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία, το Πακιστανικό Υπουργείο Άμυνας προέβη σε μια επικίνδυνη δήλωση, εμμέσως κατά της Ελλάδας και ανέφερε ότι: «Ο εχθρός της Τουρκίας είναι και εχθρός του Πακιστάν». Σύμφωνα με πληροφορίες έμπειροι Πακιστανοί πιλότοι επανδρώνουν τουρκικά μαχητικά F-16, λόγω των ελλείψεων που προκλήθηκαν από τις εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα. Η Τουρκία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Πακιστάν σε αγοραπωλησίες αμυντικού υλικού (πλοία του πολεμικού Ναυτικού) και σε παράνομο πρόγραμμα κατασκευής χημικών όπλων. Τα παραπάνω φανερώνουν τις πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και καταδεικνύουν τον κίνδυνο παραχώρησης τεχνογνωσίας πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν στη Τουρκία.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Άγκυρας δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής σχετικά με τον κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και αποσταθεροποίησης της περιοχής, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και της έντασης των σχέσεων της Άγκυρας με τις χώρες της δύσης το τελευταίο διάστημα. Σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος όπως είναι κατανοητό οι επιπτώσεις από τη ραδιενεργή μόλυνση για την Ελλάδα λόγω της μικρής απόστασης θα είναι τεράστιες. Σύμφωνα με σεισμολογικές μελέτες, η πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το Ακούγιου που πρόκειται να εγκατασταθεί το πυρηνικό εργοστάσιο είναι 50% στα επόμενα 40 χρόνια.

Για την ιστορία να επισημανθεί ότι το 1872, ένα σεισμός 7,5 ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή και ανάλογος ισχυρός σεισμός χτύπησε το 1998 τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου του Ακούγιου. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης σεισμογενές ρήγμα εξαιρετικά ενεργό, με ισχυρούς σεισμούς μόλις το 1991. Οι κίνδυνοι λοιπόν που εγκυμονούν για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα από την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών επιλογών όσο και περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος από κάποιο σεισμό ή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος είναι τεράστιοι.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ