2017-11-21 11:29:26
Φωτογραφία για Κριτική στα σχόλια για το τραυματισμένο πόδι της δικηγόρου
Θα μου επιτρέψετε να θέσω ένα θέμα προς συζήτηση στους δημοσιογράφους: διαβάζω συχνά σχόλια συμπολιτών μας σε ενημερωτικά sites, blogs κ.λπ. με κατάρες και ύβρεις. Για

παράδειγμα, με τον βαρύτατο τραυματισμό της δικηγόρου, διαβάζω σχόλια που μου προκαλούν τρόμο, όπως "να της κοπεί το πόδι" κ.λπ. κλπ.

Αντίστοιχα σχόλια διαβάζουμε ασφαλώς σε πολλές περιπτώσεις, όπου θύματα εγκληματικών ενεργειών είναι άτομα με τα οποία διαφωνούμε ιδεολογικά. Θα ήθελα να στηλιτεύσω το γεγονός και να σταθώ, όχι μόνο στο ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που σκέφτονται τόσο ακραία και με το "πέπλο" της ανωνυμίας εκφράζουν τις "δηλητριώδεις" σκέψεις τους, αλλά πρωτίστως στο ότι οι διαχειριστές των sites εγκρίνουν αντίστοιχα σχόλια, τα οποία ασφαλώς και έπρεπε να "κόβουν", καθώς δεν εκφράζουν άποψη. 

Κανείς δεν έχει δικαίωμα σε ενημερωτικά sites όπου έχουμε πρόσβαση όλοι οι πολίτες να καταριέται και να χρησιμοποιεί ύβρεις για ανθρώπους που την δεδομένη στιγμή παλεύουν για τη ζωή τους. Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις, την ιδεολογία, τη στάση ζωής τους. Την αντίθετή άποψή μας έχουμε δικαίωμα να την εκφράσουμε, όσο σκληρή κι αν είναι, αλλά πάντοτε με αξιοπρέπεια. 


Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε ενημερωτικα sites οφείλουν να πάρουν θέση για τέτοιου είδους σχόλια που αφορούν τα θύματα εγκληματικών ενεργειών, ανεξαρτήτως ιδεών, ιδεολογίας, φύλου, καταγωγής κ.λπ. και να θέσουν κάποια όρια στα σχόλια που καλλιεργούν μίσος, φανατισμό, ενώ μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη βία. Είναι όμως ένα θέμα που κυρίως πρέπει να απασχολήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο και από τους δημοσιογράφους να αναδειχθεί.

Κείμενο της Αγγελικής Καρδαρά, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Φιλόλογος
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ