2017-11-22 15:51:15
Φωτογραφία για Το ναυάγιο του Υπερωκεάνιου και πλωτού νοσοκομείου «Britannic» [video]
Το 1911 μετά την επιτυχημένη κατασκευή του Olympic αλλά και τις ετοιμασίες καθέλκυσης του Τιτανικού, η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει την κατασκευή του «Britannic». Εκείνη την εποχή , ήταν γενικά γνωστό ότι το πλοίο θα ονομαστεί Gigantic, όμως τον Απρίλιο του 1912 το όνομα αυτό άλλαξε σε «Britannic» ώστε να είναι πιο μεγαλόπρεπές και πατριωτικό. Το «Britannic» ήταν το τρίτο και μεγαλύτερο από τα υπερωκεάνια της White Star Line (τα άλλα δύο ήταν το «Olympic» και το «Titanic»).

Το πλοίο θα είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δύο »αδελφά» πλοία της εταιρείας, ωστόσο , κάποιες μικρές διαφορές θα το κάνουν μεγαλύτερο . Με το πέρας της κατασκευής, το πλοίο είχε ολική χωρητικότητα 48.000 (αν και αρχικά προβλεπόμενη χωρητικότητα της ήταν 50.000 τ.). Το μήκος του ήταν σχεδόν ίδιο με τα άλλα δύο πλοία, όμως το μέγιστο πλάτος των 29,28 μέτρων αλλά και η μεγαλύτερη παλινδρομική μηχανή που είχε κατασκευαστεί ποτέ, θα το έκανε μεγαλύτερο από αυτά.


Οι εργασίες κατασκευής του «Britannic» δεν προχώρησαν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που προχώρησαν με τα άλλα πλοία. Μετά το ναυάγιο του Tιτανικού, οι ναυπηγοί ανέλυσαν ποιά ήταν τα ελαττώματα του και προσπάθησαν να τα διορθώσουν, ώστε σε περίπτωση ίδιας ζημιάς να μη βυθιστεί το πλοίο.

Το «Britannic» όμως δεν πρόλαβε ποτέ του να κάνει υπερατλαντικό ταξίδι αφού καθελκύστηκε μόλις ξεκίνησε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος και αμέσως μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο μετά από διαταγή του βρετανικού Ναυαρχείου. Ξεκίνησε την αποστολή του το 1915 στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στις 21 Νοεμβρίου 1916 – και αφού είχε ήδη ολοκληρώσει 5 επιτυχημένα ταξίδια μεταφέροντας 15.000 τραυματίες Βρετανούς στρατιώτες από την Ανατολική Μεσόγειο στη Βρετανία – χτύπησε σε νάρκη ανοιχτά της Κέας στο Αιγαίο Πέλαγος και μέσα σε μια ώρα βυθίστηκε, χάνοντας τη ζωή τους 21 μέλη του πληρώματος.

Χαρακτηριστικά πλοίου

Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία

Χρονολογία ναυπήγησης: 1914

Κατασκευαστής: Harland & Wolff, Belfast, Ιρλανδία

Μήκος: 275.2 μέτρα

Πλάτος: 28.7 μέτρα

Τονάζ: 48.158 τόνοι

Μηχανές: 2 κινητήρες vaiven σε τριπλή ανάπτυξη, 3 έλικες

Ταχύτητα: 21 κόμβοι (38.9 km/h)
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ