2017-11-23 09:30:46
Φωτογραφία για Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο ν. 4501/2017 για κοινωνικό μέρισμα και επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 178/22.11.2017) ο νόμος 4501/2017 με τίτλο «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις».

Με το νόμο καθορίζονται τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης περιλαμβάνει διατάξεις για την επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης καθώς και τις διατάξεις για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των περιοχών που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ειδικότερα στους Δήμους Σαμοθράκης, Σύμης, Αγιάς Λάρισας, Τεμπών Λάρισας, Τρικαίων, Καλαμπάκας Τρικάλων, Φαρκαδόνας Τρικάλων, Πύλης Τρικάλων, Κατερίνης, Χανίων, Πλατανιά Χανίων, Αποκορώνου Χανίων, Κέρκυρας και στους πληγέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.


Συνοπτικά προβλέπονται τα παρακάτω:

Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος (Άρθρο 1)

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου κατά το έτος 2017 καταβάλλεται ποσό επτακόσια είκοσι εκατομμύρια (720.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος είναι:

α) Εισοδηματικά κριτήρια,

β) Περιουσιακά κριτήρια αα. Ακίνητη περιουσία, ββ. Κινητή περιουσία:

γ. Περιουσιακά τεκμήρια:

Το Κοινωνικό Μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης (Άρθρο 2)

Αναφέρονται επίσης αναλυτικά τα τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος, ενώ στο άρθρο 2 ορίζεται ότι ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30.6.2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των νόμων 4024/2011 (Α' 226), 4051/2012 (Α' 40) και 4093/2012 (Α' 222) και της κοινής υπουργικής απόφασης 476/2012 (Β' 499) επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων (άρθρο 4)

Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017.

Το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μπορείτε να διαβάσετε, στο σύνολό του, το νόμο όπως δημοσιεύτηκε εδώ:
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ